CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Liana Saxone Horodi         Publicat în: Ediţia nr. 601 din 23 august 2012        Toate Articolele Autorului

Liana SAXONE-HORODI - TAINA SCRISULUI (33) – MAGIA CUVÂTULUI: „SĂ FACI CE ŞTII MAI BINE!”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Magia cuvântului, în scris şi oral, am moştenit-o de la tatăl meu –avocatul Valentin Saxone - pentru care, în profesiunea lui juridică, pledoariile erau o demonstraţie de talent oratoric. Dacă ai acest talent, trebuie să-l „cizelezi”, ceea ce eu am făcut, urmând un curs la Universitatea din Haifa, având ca temă „Retorica - puterea de a convinge”. Amândouă aceste însuşiri, talentul oratoric şi puterea de a convinge, le-am perfecţionat pe parcursul timpului. 
  
Adevărul este că nu m-aş fi gândit niciodată că am să ajung să scriu şi, mai ales să fiu activă în publicistică. Profesoara mea de limba română de la Liceul Central de Fete din Bucureşti, celebra doamnă Ely Coman-Baraski, m-a „garnisit” cu nota 3 la limba română (notele erau până la 5 şi învăţam atunci numai 10 clase ca în Rusia) pentru că, am făcut „sacrilegiul” de a „încurca borcanele”, spunând la un examen că o intreprindere este condusă de un preşedinte şi o cooperativă de un director. 
  
„Debutul” meu în publicistică a început după vizita făcută în anul 2000 în România, când am venit împreună cu soţul meu şi, am vorbit la Muzeul de Istorie Naţională despre Maestrul Rudolf Schweitzer-Cumpăna. Am început publicând o serie de articole care reprezentau un „JURNAL DE CĂLĂTORIE”. A avut succes şi, am continuat. Probabil că, „mâncând îţi vine pofta”. Am continuat scriind despre oameni care au reuşit în viaţă, conturând o „galerie de portrete”. Am scris despre cărţi, despre oameni, participând cu toată fiinţa mea la bucuriile şi reuşitele lor. Tot ceea ce am scris, este pătruns de credinţa într-o lume frumoasă, sinceră şi fără frustări, credinţa în afecţiunea dintre oameni. 
  
Mă apropiu în curând de 48 de ani de când am plecat din România şi nu pot să scriu corect dacă nu am alături de mine DEX-ul (Dicţionarul Explicativ al Limbii Române), Dicţionarul uzual de Neologisme şi Îndreptarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic. Nu poţi scrie atractiv dacă nu citeşti mult. Astăzi citesc cât nu am citit o viaţă întreagă, încercând să „prind timpul din urmă”. 
  
Mereu compar scrisul cu pictura; dacă nu eşti sincer, dacă nu redai lucruri din viaţă fără să încerci să inventezi, nu ajungi la sufletul celui care te citeşte sau îţi priveşte picturile. Inima mea balansează între scris şi pictură dar, eu am credinţa că este de dorit să faci ce ştii mai bine, să nu te risipeşti! Chiar şi în artele plastice am rămas la pictură, aşa cum am învăţat de la Maestrul Schweitzer, nu m-am risipit în sculptură, instalaţii şi alte forme, cum este astăzi la modă. Pictura este pentru mine o lume întreagă, scrisul... un alt mod de exprimare! 
  
Liana SAXONE-HORODI 
  
Haifa, Israel 
  
15 august 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Liana SAXONE-HORODI - TAINA SCRISULUI (33) – MAGIA CUVÂTULUI: „SĂ FACI CE ŞTII MAI BINE!” / Liana Saxone Horodi : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 601, Anul II, 23 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Liana Saxone Horodi : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liana Saxone Horodi
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!