CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Liana Saxone Horodi         Publicat în: Ediţia nr. 705 din 05 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Liana SAXONE-HORODI - CUTIA PANDOREI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În mitologia greacă, PANDORA a fost prima femeie din lume, creată din apă şi pământ de Hefaistos, zeul meseriaşilor, la ordinul lui Zeus. Zeii au înzestrat-o cu multe talente: frumuseţe, eleganţă, putere de convingere şi aşa mai departe. De aici îi vine şi numele, PANDORA, adică înzestrată „cu toate darurile”. Când Prometeu, a furat focul din Olimp, Zeus s-a răzbunat ducându-i-o pe Pandora fratelui acestuia.  
 
Pandora fusese înzestrată cu o cutie pe care nu avea voie, în niciun caz să o deschidă. Împinsă de firea sa curioasă, PANDORA a deschis cutia şi toate relele din lume, care erau închise în interior, au scăpat şi s-au împrăştiat pe tot pământul. S-a grăbit să îi închidă capacul, dar totul scăpase, excepţie făcând un lucru care stătea la fundul cutiei, SPERANŢA.  
 
Mi-am amintit de această poveste din mitologia greacă pentru că mă hotărâsem să-i dau Doinei Meiseles un interviu pentru publicaţia „Jurnalul săptămânii”, interviu exclusiv, în care să povestesc lucruri pe care nu le-am mai povestit niciodată, gândind că, voi ”deschide Cutia Pandorei”.  
 
Au trecut zile şi nopţi şi, mai ales nopţi, în care m-am gândit cum şi de unde să încep. Se zice că „noaptea este cel mai bun sfătuitor”. S-a adeverit. Vă daţi seama că în timpul celor 50 de ani în care nu am încetat să creez, au apărut o mulţime de interviuri, s-au adunat caiete de impresii şi nu mai vreau să repet lucruri pe care le-am mai spus. Atunci, de unde să începem?  
 
Mă gândesc să începem de la apariţia, anul acesta, a Albumului „Liana Saxone-Horodi, 50 de ani de creaţie”. Pot spune că acest Album se datorează soţului meu, Mirel Horodi, care începând cu luna noembrie 2011 a muncit enorm, împreună cu echipa formată din graficiana Tami Sinar şi fotograful de artă Ariel Warhaftig. El a vrut să-mi facă acest cadou, pe care mi-l doream de mult, ca să mă încurajeze, să am mai multă încredere în mine şi în posibilităţile mele.  
 
Tristeţea apare încă de la începutul albumului, unde în introducere scriam: „Acest album, cuprinzând peste 50 de ani de creaţie artistică, este o mare bucurie pentru mine. Dar, cu toate acestea, nu pot să uit micul diavol , atât de bine descris în autobiografia sa de regretatul artist Dudu Dotan. La fel ca şi Dudu Dotan aş avea toate motivele să mă simt mulţumită, dar uneori mă simt nefericită. Probabil că în mine trăieşte acel mic diavol , care nu mă lasă să mă bucur din plin de viaţă. Uit însă de el atunci când pictez: pictura este pentru mine o lume întreagă”.  
 
Mi-a luat mult timp ca să-mi dau seama de unde-mi vine această tristeţe. Repetam continuu că am ajuns să progresez în pictură „mergând pe Via Dolorosa” şi fiind de nenumărate ori Pasărea Phoenix. Părea că citez dintr-o telenovelă dar, din păcate, era adevărat. Intrebarea se pune: unde şi când? Întrebarea aceasta nu-mi dădea linişte şi nu reuşeam să aştern măcar un rând.  
 
Am repetat de nenumărate ori: „Nu mă mai uit în urmă, TRECUTUL a fost presărat cu multe REALIZĂRI dar şi cu multe DECEPŢII, trăiesc cu intensitate PREZENTUL şi mă rog lui Dumnezeu ca VIITORUL să fie BUN, să fim SĂNĂTOŞI şi să continuăm să creăm!”. Nu pot să spun una şi să fac alta.  
 
În „conflicte”, pe care din păcate nu le-am putut evita, am simţit revoltă dar nici odată ură. Mai mult, judecând la „rece” am găsit întotdeauna că vinovatul sunt eu, prea încrezătoare, prea generoasă, atribuiam celuilalt calităţi care nu existau. De multe ori l-am citat pe cunoscutul publicist Sever Plotzker, de la Yediot Aharonot, care scria în poezia „SĂ ALUNGĂM OBSESIA URII”: „Ura este o uliţă întunecată/ Fără ieşire/ Fără destinaţie/ Fără lumină la capăt,/ Fără rază de speranţă./ Toată numai întuneric,/ Ea nu duce la nici un loc,/ Numai la distrugerea celor care merg pe ea”.  
 
Şi atunci, ce am eu de făcut? Pictez enorm, sunt mult mai harnică decât în trecut, când am „de ce” scriu câte un articol, mă ocup de casă, de copii, de nepoţi citim, vizionăm piese de teatru, filme, ascultăm muzică, ne petrecem prea mult timp la televizor şi la internet. Mă bucur că acum pot publica la publicaţiile pe care Doina Meiseles le conduce cu pricepere şi respectând etica jurnalistică.  
 
N-ar fi înţelept să dezgrop lucruri supărătoare din trecut. Nu mi-ar folosi nici mie nici altora. De aceea mă opresc aici, renunţ la interviu... Din CUTIA PANDOREI, nedeschisă, reţin numai SPERANŢA. Vreau să sper că vom fi sănătoşi şi vom ajunge la anul, în luna martie, să ne sărbătorim cei 40 de ani de la nuntă prin cea mai mare expoziţie a mea, care va avea loc în sala mare a galeriei centrale de la Ein Hod. Un mesaj pozitiv şi optimist...  
 
Liana SAXONE-HORODI  
Haifa, Israel  
octombrie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Liana SAXONE-HORODI - CUTIA PANDOREI / Liana Saxone Horodi : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 705, Anul II, 05 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Liana Saxone Horodi : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liana Saxone Horodi
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!