CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Lia Lungu         Publicat în: Ediţia nr. 604 din 26 august 2012        Toate Articolele Autorului

Lia LUNGU - FESTIVALUL MAMAIA 2012
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Într-o lume tot mai mercantilistă, în care ecologia planetară, devine monedă de îmbogăţire, cu un vagabondaj al dezădacinaţilor într-o continuă creştre, cu oameni tot mai dependenţi faţă de factorii de decizie, CULTURĂ, rămâne după părerea mea una dintre puţinele secvenţe care ne poate păstra fiinţă spirituală şi naţională. Acesta este motivul omagiului, pe care îl aduc în acest material, FESTIVALURILOR DE LA MAMAIA, şi deopotrivă acelora care, dincolo de neajunsuri, piedici şi agresivităţi, au reuşit şi în acest an, să împlinească fenomenul cultural MAMAIA.  
 
Festivalul Mamaia, este un fenomen cultural, pentru că se întâmplă de 42 de ani şi, pentru că în ultimii 15 ani, şi-a adăugat pe lângă concursul de muzică uşoară, alte două competiţii necesare: concursul de folclor şi cel al muzicilor pentru copii. Acestea din urmă, au fost denumite ca o prelungire: „Mamaia Folclor” şi „Mamaia copiilor”.  
 
În cele ce urmează voi vorbi în special despre Festivalul de Folclor de la Mamaia. Aflat la cea de a 12 ediţie, festivalul, debutează la o zi după încheierea tradiţionalului festival de muzică uşoară. Organizat de către Consilul Judeţean Canstanţa, avându-l ca director de Festivaluri pe Cristian Zgabercea, om cu un palmares pe linie culturală, format în cadrul televiziunii române după cum se mărturiseşte, festivalul de folclor, îi are ca producători artistici, pe familia Ştefan. Gina Stefan, este cea care a reorientat structura muzicală a festivalului, aducând în ultimii ani pe scenă, orchestre diferite, cu dirijori care să devină competitivi prin competenţă, prezentatori noi, foarte decorativi şi... a invitat în recitaluri, interpreţi foşti tineri laureaţi, într-o frumoasă completare cu artişti maturi, consacraţi de mulţi ani, experimentaţi şi foarte pertinenţi în linia folclorică.  
 
Interpelaţi pentru acest preambul al ediţiei din anul 2012, doamna Gina Ştefan şi domnul Ştefan, au vorbit despre cei 10 ani de când conduc artistic festivalul, despre spectacolele adiţionale de peste an, cum ar fi Dragobetele, în care laureaţi ai Mamaiei, sunt principalii invitaţi, despre preselecţia pentru concursul de interpretare, despre cei peste 70 de invitaţi în cele 3 zile de concerte, despre intenţiile viitoare şi mai ales, despre menirea festivalului că „foc nestins al spiritualităţii străbune”.  
 
În concurs îs vor da măsura talentului, 27 de concureti, selectaţi dintre cei câteva sute veniţi la preselecţie. Orchestră care în acest an va acompania întregul festival este Orchestra Naţională de Folclor - VALAHIA, avându-l ca dirijor pe talentatul şi tânărul violonist MARIUS ZORILĂ. Marius, este fost laureat al Mamaiei, absolvent al conservatorului secţia vioară, un tânăr de mare talent şi tot atât de mare viitor. Desigur, misia încredinţată de cei doi producători, este o piatra de încercare, pe care Marius Zorilă şi tânăra orchestra şi-au asumat-o cu entuziasm, siguranţă şi profesionism. Îl cunosc pe acest tânăr muzician şi îl preţuiesc profesional. Sunt mândră că la această ediţie, voi cânta într-un mimirecital, sub „mâna” sa, adăugându-l la palmaresul marilor dirijori sub a căror bagheta am avur bucuria de a cânta. Îi numesc pe câţiva dintre maeştri, ca pe „o menire” de viitor pentru Marius Zorilă: George Vancu, Paraschiv Oprea, Constantin Arvinte, Ionel Budişteanu, Nicolae Botgros, Gelu Stan, marele compozitor şi dirijor româno-american Dinu Ghezzo.  
 
Festivalul Mamaia Folclor, va fi şi de această dată un mărgăritar în salba tradiţiilor Daco-Valahe. Gina Ştefan mi-a marturistit intenţia sa, de a întregii festivalul cu o preselecţie între românii din întreaga lume: „Sunt sigură că ai noştri au plecat de acasă cu cu o ladă de zestre pe care o lasă moştenire copiilor. De asemenea, cred că în Diaspora se afla tineri români care, iubesc folclorul şi care ar putea deveni artiştii de mâine. România, cu „micile Românii” din întrega lume îşi va da măsura valorilor neamului şi în acest fel. Începând cu anul viitor, plănuim această experienţă. Adresez gândul meu de dragoste frăţească şi eterna lagatură cu Ţara, tuturor românilor oriunde se afla!” Voi reveni, cu un articol complex de la cea de a XII-a ediţie a Festivalului Mamaia Folclor 2012.  
 
Lia LUNGU  
27 august 2012  
New York  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Lia LUNGU - FESTIVALUL MAMAIA 2012 / Lia Lungu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 604, Anul II, 26 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Lia Lungu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lia Lungu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!