AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Redactia > Autori >  


Autor: Lia Ruse         Publicat în: Ediţia nr. 1156 din 01 martie 2014        Toate Articolele Autorului

Lia Ruse- Biografie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Lia Ruse s-a născut la 13 mai 1931 în comuna Teiu Judeţul Argeş ca fiică a lui Nestor Gogoncea şi a Ioanei ambii cadre didactice. Urmează Şcoala Primară în satul natal, apoi Liceul Mihail şi Sevastiţa Vasilescu Piteşti şi Liceul I. L.Caragiale Bucureşti. Originea socială şi trecutul politic al familiei i-au permis accesul doar la studii postliceale de trei ani, secţia Farmacie. Are preocupări literare chiar din timpul şcolii primare. Abia după decembrie 1989 i se publică prima poezie -“Biserica cu ceas” la 21 ianuarie 1990 în Argeşul Liber. O mare bucurie îi aduce prezentarea unor poezii la postul de radio Vocea Americii, în mai multe emisiuni, începând cu 18 februarie 1990 de către Elena Velisar şi recitate de Victor Ştrengaru şi Mihai Rosetti. A colaborat intens la Argeşul Liber şi după înfiinţare la săptămânalul argeşean de cultură “Săgetătorul” şi la Glasul Dreptăţii la Piteşti. În luna mai 2004, vine cu soţul ei la Montreal, unde fiul cel mare -Lilion Ruse- se stabilise încă de la începutul anului 1993. Aici publică la Tribuna noastră, Pagini Româneşti, Candela de Montreal, Obsevatorul din Toronto, revista Destine literare Canada şi continuă colaborarea, în ţară, pe lângă revistele anterioare, cu revista Singur din Târgovişte, Revista Luceafărul Botoşani, Revista Agata Literară Botoşani,chiar în revista Vorniceneanul din Vorniceni revista Cronos » Peniţa de aur » ,revista Zeit Braila, revista Un Izvor de Cultură, revista Cronopedia, revista Armonii Culturale Adjud-Vrancea, revista Basarabia Literară şi altele în care s-a găsit publicată. Debutează cu “Freamăt de mai în colorit de toamnă” poezii -în anul 1994- la editura Basarab, din Curtea de Argeş.(prezentare Al.Th. Ionescu,director revista Calende, Piteşti, Aerul din Prejmă, editura Exas Piteşti, 1995. Picturi Sonore, editura Tip Naste, Piteşti 1996. Lumi Străvezii, ed.Zodia Fecioarei, Piteşti,2000. Sculpturi în Aripa Timpului , ed. Lilion Ruse Montreal, 2001.Lumini Suave,ed. L .R. Montreal 2005.La Poarta unui Anotimp,ed.L.R. Montreal, 2006. Desprinderi, ed.L. R. Montreal,2007. Clipe Sprijinite-n Gânduri, ed. L.R. Montreal,2008. Scânteieri în oglinzi, ed. A. S. L .R.Q. Montreal, 2009. Reflectari,ed. A.S.L.R.Q .Montreal 2010. Arcada Timpului, ed.A. S. L. R. Q., Montreal, 2011. A treisprezecea carte, ed. Argeş-Press , Piteşti 2011. Mirare, Vrajă, Vis,ed.Singur Târgovişte, 2012. Rondeluri şi alte Clipe de Lumină ed.Argeş-Press Piteşti, 2013. Este prezentă în antologii de poezie din ţară şi Canada, în dicţionarul bibliografic: Scriitori, publicişti, folclorişti ai Argeşului (de la Neagoe Basarab până azi) Face parte din primul volum “O Altfel de Istorie a Literaturii Române Contemporane” , realizat de revista Singur din Târgovişte.  

Referinţă Bibliografică:
Lia Ruse- Biografie / Lia Ruse : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1156, Anul IV, 01 martie 2014, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Lia Ruse : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Lia Ruse
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!