CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 815 din 25 martie 2013        Toate Articolele Autorului

LECTURI PERPENDICULARE : POZIŢII ŞI DIS-POZIŢII LA MARIN TARANGUL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto : "O lectură adevărată e ca o înălţare : mută orizontul cu tot cu cititor." (Costel Zăgan)  
 
 
(Marin Tarangul,Predici profane)  
 
 
O descoperire târzie-MARIN TARANGUL-nu-i,totuşi,o bucurie ratată.S-ar putea zice,chiar dimpotrivă.  
Marin Tarangul readuce orizontul profan al culturii în drepturile sale.De la Constantin Noica încoace nu am mai citit o carte care să incite şi «irite « atât de mult cele mai obişnuite cuvinte şi sintagme ale limbii române .  
«Predici profane « nu trimite cititorul în biserică şi nici nu-l plasează pe autor în amvon.Este doar o invitaţie în agora cetăţii culturii : o cetate cu toate porţile/cărţile deschise !Aşa cum îi şi stă bine unei asemenea cetăţi.  
 
Cartea poate fi lecturată pornind de la o predică uşoară (deloc...uşuratică !) :  
-«Priviţi-l « şi terminând cu una târzie : «Gorbaciov şi Judecata de Apoi «. Şi invers !Fără a risca decât pierderea unei anumite coerenţe de intenţie stilistică.Şi nicidecum de conţinut ;şi de care devii conştient abia după ultimul cuvânt.  
 
La a doua lectură,constaţi că fiecare capitol se bucură de o anumită autonomie.Fără a tulbura totuşi sensul întregului.  
Parafrazând pe autor se poate spune că incitantul volum poate fi parcurs « la voia întâmplărilor » culturii.Totuşi !  
Conştiinţa trece (şi ea !) prin stomac.Important este să nu rămână acolo ! Ori ,mai rău ,să fie eliminată ca produs final al dezasimilaţiei. Fie ea,chiar şi (dez)asimilaţie culturală !  
 
Iată şi cuvintele lui Marin Tarangul :  
 
«Să ştii că ochiul are natura focului : el prinde, mestecă, digeră şi arde tot ceea ce este văzut : făcând toate acestea,ochiul elimină mereu o parte din văzut : ochiul mănâncă lumina,lumina mănâncă lucrurile,lucrurile mănâncă materia,materia mănâncă ochiul. «  
O lectură ...absolută ar trebui să reproducă toate predicile !Şi nu-i posibil : din fericire,pentru ceilalţi cititori !  
 

Costel Zăgan  

Referinţă Bibliografică:
LECTURI PERPENDICULARE : POZIŢII ŞI DIS-POZIŢII LA MARIN TARANGUL / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 815, Anul III, 25 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!