AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 815 din 25 martie 2013        Toate Articolele Autorului

LECTURI PERPENDICULARE : ÎNTRE A FI ŞI A NU FI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Motto : "O lectură adevărată e ca o înălţare : mută orizontul cu tot cu cititor ."(Costel Zăgan)  

 

 

«SENTIMENTUL ROMÂNESC AL FIINŢEI »,de Constantin Noica  

 

«Când capeţi un răspuns,te luminezi.Când pui o întrebare,în schimb,luminezi lucrurile. « Scrie Constantin Noica luminând orizontul întrebării : Ce-ar ma fi de spus despre fiinţă ?  

(Re)amintesc :volumul este structurat în şase capitole : Orizontul întrebării, Modulaţiile româneşti ale fiinţei, Sentimentul fiinţei,Raţiunea fiinţei, Arheii şi Seninătatea fiinţei din perspectivă românească.  

Titlurile «adulmecă« ampentele fiinţei în rostire. Asemenea unui detectiv al spiritului,Constantin Noica culege modulaţiile fiinţei din conjugarea verbului a fi :  
 
  • tentativa de fiinţă : N-A FOST SĂ FIE
  • fiinţa suspendată : ERA SĂ FIE
  • fiinţa prezumtivă : VA FI FIIND
  • fiinţa posibilă : AR FI SĂ FIE
  • fiinţa intrării în fiinţă : ESTE SĂ FIE
  • fiinţa consumată : A FOST SĂ FIE.
 
Între A NU FI şi A FI,limba română parcurge o adevărată aventură. Cartea este o recuperare nu numai filosofică,dar şi estetică.  
Fiinţa românească se opune haosului şi nicidecum neantului. Din această perspectivă,haosul deschide ,iar neantul închide lumea.  
 
Şi cât de actuală este gândirea lui Constantin Noica :  
 
«Civilizaţia noastră a fost într-un spaţiu dat. Ea nu a roit cum a făcut civilizaţia helenică, dând colonii proprii pe toate coastele învecinate ; nu şi-a aproximat spaţiul ca civilizaţia germană ; nu a colonizat pe alţii cum a făcut civilizaţia anglo-saxonă.  
A fost întru spaţiul din jurul Carpaţilor.Prin acest spaţiu au trecut şi alte seminţii ; dar au trecut numai.  
NOI AM RĂMAS ÎN EL. «  
 
Costel Zăgan  
Referinţă Bibliografică:
LECTURI PERPENDICULARE : ÎNTRE A FI ŞI A NU FI / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 815, Anul III, 25 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!