AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 816 din 26 martie 2013        Toate Articolele Autorului

LECTURI PERPENDICULARE : AUTOPORTRET SPRE NE-MURIRE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Motto : "O lectură adevărată e ca o înălţare : mută orizontul cu tot cu cititor." (Costel Zăgan)  
 
(Octavian Paler, » Autoportret într-o oglindă spartă»)  
 
Octavian Paler îşi descifrează destinul,descriindu-l : fiecare carte adăugând biografiei autorului un sens.Alt sens !  
Uneori clipa este receptată în plin : ca o lovitură în plex !Alteori, se furişează ca un mânz troian al destinului, chiar în centrul citadelei sale interioare :  
 
« Aşadar, ce am în urma mea ?O biografie sau un destin? »  
 
Se afirmă că orice destin,orice viaţă nu pot fi judecate decât din perspectiva,imparţială( ?), a morţii.  
 
MOARTEA, JUDECĂTOR SUPREM ?  
 
« Trecutul este pentru Don Quijote(a se citi : Octavian Paler-nota mea) o haină prea strâmtă, în care nu are cum să încapă ceea ce visează el.În schimb, în privinţa viitorului, nu-şi face griji, se lasă în voia valului, sigur că orice drum îl va duce la nemurire. »  
 
Convins că BINELE se in/de/duce din in/activitatea RĂULUI,AMBELE ENTITĂŢI FIIND APROAPE PARALELE,Octavian Paler lasă trecutul ,trecutul său,să-şi facă propria politică.Deoarece,nu-i aşa , » e mai simplu să ignori ceea ce nu poţi să îndrepţi.E şi mai comod.»  
Dar să nu ne grăbim cu verdictele !Să mai « admirăm » şi o altă pată de culoare,un alt ciob,însângerat de această dată de istoria noastră mai recentă :  
« 21 decembrie 1989...Simţeam în mine o linişte mai puternică decât frica.În acele clipe,mi-a spus cineva mai târziu,fără să-şi dea seama că-mi făcea astfel un compliment,aveam o privire de nebun.«  
 
După 20 de ani,autorul conchide abrupt :  
 
«ALTFEL MI-AM IMAGINAT LIBERTATEA ! »  
 
Costel Zăgan  
Referinţă Bibliografică:
LECTURI PERPENDICULARE : AUTOPORTRET SPRE NE-MURIRE / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 816, Anul III, 26 martie 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!