CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 812 din 22 martie 2013        Toate Articolele Autorului

LECTURI PERPENDICULARE : SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Motto:”O lectură…adevărată e ca o înălţare:mută orizontul cu tot cu cititor.”(Costel Zăgan)

Mircea Cărtărescu,”Frumoasele străine”


Controversat şi iubit,liderul (totuşi!) indubitabil al generaţiei literare `80,Mircea Cărtărescu îşi surprinde-în flagrant delict umoristic şi sarcastic-cititorii săi fideli sau nu.
Volumul,cu titlul menţionat ,conţine trei povestiri:
*”Antrax”
*”Frumoasele străine”
*”Bacoviană”.
Povestirile sunt ţinute în frâu de aceeaşi voce narativă:naturală şi elegantă.Fie că-s lungi sau scurte,povestirile sunt animate(cu deja cunoscutul talent creator) de scriitori sau de artişti,de poliţişti sau de criminali,de studente ori de responsabili culturali,de cineaşti ori de fantome:toţi mixaţi într-o lume nebună,nebună,ne-bună!
Artistul fiind “o bandă a lui Mobius,unde pe-o parte defilează cultura,civilitatea,educaţia superioară,umanitatea atotînţelegătoare şi atotcompătimitoare,iar pe cealaltă suferinţa,nebunia,tendinţele distructive şi autodistructive.”
Umorul este debordant,ca şi sarcasmul de altfel:
“Ce tristă e soarta scriitorilor români:ciudăţenii nici măcar interesante,venite dintr-un spaţiu total ignorat,dintr-o ţară fără identitate,fără istorie,fără nimic de aşteptat de la ea şi de la cei ce-o locuiesc.”
Cuvintele par dislocate direct din mediul ambiant:tridimensionale şi cu o viaţă proprie,independentă de voinţa autorului.
Scriitorul Mircea Cărtărescu,deşi n-a vrut nimic,are însă totul-inclusiv propriul său război.Adică,destin.

Costel Zăgan  

Referinţă Bibliografică:
LECTURI PERPENDICULARE : SINGUR ÎMPOTRIVA TUTUROR / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 812, Anul III, 22 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!