CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  Lecţiile verii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

E ultima zi din august. Încă o vacanţă îşi risipeşte farmecul şi durerea. Viaţa, a mea cel puţin, e mereu marcată de mici bucurii şi mari dureri. Nu ştiu de ce. Am învăţat însă să le fac faţa...deocamdată.  

Imediat după bacalaureatul din vară, am plecat la Oradea, la bunul meu prieten L., pentru câteva zile. Trebuia să luăm decizii importante, privind viaţa noastră, şi am decis că, deşi ţinem mult unul la celălalt, să ne despărţim (datorită diferenţei de vârstă, care pe noi nu ne deranja...dar pe cei din jur...uneori, dar mai ales datorită faptului că avem idealuri total diferite).  

Deşi eu am insistat pentru această decizie, am suferit mai mult decât credeam. Cum un cui se scoate...tot cu un cui...am continuat căutările mele...pe net.  

Aşa am cunoscut, ca în poveşti, trei zmei. I-am ales, de această dată, mai mari decât mine, ca vârstă, în speranţa de-a găsi, măcar alături de unul dintre ei...înţelepciunea şi liniştea.  

Primul, un domn fără vârstă, distinct şi cochet, din zona Aradului, fusese căsătorit...de trei ori. Pe prima soţie o abandonase, cu fata-sugar, fiindcă nu-şi dădu acordul şi banii personali pentru...un covor verde, în camera bebeluşului. Pe a doua, fiindcă nu spăla şi nu făcea mâncare la ei acasă, ci doar la mama ei, aducând noul bebeluş (un băiat), printre sacoşele cu haine curate şi cratiţe.  

Păstrezi legătura cu copiii tăi? am întrebat.  

De ce? Ca să-mi ceară bani? Fiică-mea, cea mare, doar atunci mă căuta...când avea nevoie de bani. Tata-bani o poreclise cea de-a treia nevastă, o femeie aprigă.  

Dar ţie nu ţi-e dor de ei?am insistat.  

Ţie ţi-e dor de nişte oameni pentru care nu exişti?mi-o reteză scurt.  

Acum se despărţise de a treia...începea partajul. Cu ea nu mai făcuse copii...că avea ea trei...şi direcţiona marea parte a veniturilor...spre fete şi spre nepoţi.  

Al doilea, un domn din Satu Mare, care m-a invitat şi m-a primit...ca pe o regină...îşi abandonase, cu ani în urmă, soţia şi cei trei copii...pentru o angajată, mult mai tânără, cu care a dispărut într-o zi...cu tot cu banii firmei. Au tocat tot...până când, de Crăciun, au ajuns să cumpere, împreună, un langoş...de prânz...şi să-l împartă. După acele Sărbători, ea a plecat în Italia, la muncă...şi el...a renăscut (în afaceri locale).  

Ce mai fac fetele şi băiatul tău? am îndrăznit să mormăi.  

Fetele sunt bine, realizate. Cea mare, s-a căsătorit în stăinătate...sunt bunic deja. Cea mică e singură încă. Doar băiatul e cam oscilant...în a-şi găsi un loc de muncă.  

De unde ştii despre ei?  

De pe net ...facebook...şi prieteni.  

Nu vorbeşti cu ei?  

O să-i caut, când o să pun pe picioare aceste afaceri...la capacitate maximă. O să mă ierte când o să le rotunjesc conturile...nu crezi?zice şi zâmbeşte, încrezător în ceea ce spune.  

Al treilea, cadru universitar. La a doua căsnicie...în destrămare. Cu prima soţie...niciun copil. Cu o relaţie pasageră...o fată. Cu soţia de-acum...un băiat.  

De ce vrei să pleci din acestă familie?  

Pentru că, de când a apărut asta mic...doar el contează. Eu sunt şofer şi finanţator...şi bun la toate, de trimis cu lista-n mână.  

Cu mama fetei de ce n-ai stat?  

Fiindcă era mereu nemulţumită....Era o nimfomană!  

Am stat într-o seară, pe terasă, sub cerul înstelat, cu un pahar de lapte cald (cu miere), în palme, gândindu-mă la toţi aceşti oameni...bărbaţi, femei, copii...mici şi mari. Ce destine!  

E scris în stele...fredonează cineva, la radio. Chiar aşa? Cum pot fi scrise în stelele astea frumoase şi liniştite aşa poveşti de viaţa?  

Îmi sună telefonul, în noapte...prelung. E L., de la Oradea. Nu ştiu ce vrea, dar mi-e destul că mă caută.  

Închid pleoapele, cu lecţiile verii sub ele.  

Aştept Toamna, cu înţelepciunea ei!  

 

Timişoara, 30.08.2012 Corina-Lucia Costea  

Referinţă Bibliografică:
Lecţiile verii / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 608, Anul II, 30 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!