CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Strofe > Epigrama >  


Autor: Laurenţiu Bădicioiu         Publicat în: Ediţia nr. 769 din 07 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Laurenţiu BĂDICIOIU - 175 DE MINUTE LA MIZIL CU PARFUM DE ZI SOLEMNĂ

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Declaraţia de dragoste pe care Geo Bogza o făcea în scris oraşului Mizil, în 1940: „Nu am câtuşi de puţin intenţia să glumesc atunci când voi afirma că una dintre marile dorinţe ale vieţii mele a fost să vizitez Mizilul. [ ... ]. E poate timpul să se afle în întreaga ţară ce-i Mizilul – Mi-zi-lul – cum trăiesc, cum gândesc, la ce visează, cum iubesc şi cum mor, acolo, în urbea lor, oamenii aceia peste care de atâţia ani planează, batjocoritor, zâmbetul marelui umorist.”  
 
Şi, într-adevăr au venit la Mizil: doamna ministru Ecaterina Andronescu, acad. Nicolae Dabija, acad. Solomon Marcus, acad. Vasile Tărâţeanu, insp. şcolar gen. Horia Toma, Nicolae Angelescu, Gheorghe Matei, Gheorghe Borovină, prof. univ. Al. Popescu Zorica, Corneliu Leu, Sorin Roşca Stănescu, prof.univ.dr. Nicolae Rotaru, prof.univ.dr. Alexandru Şonea, prof.univ.dr.ing.Corneliu Berbente, prof.univ.dr. Andrei Vernescu, conf.univ.dr. George Stanca, prof.univ.dr. Radu Gologan, Efim Tarlapan, prof.dr. Costin Diaconescu, George Corbu, Dan Mircea Cipariu, prof. Nicolae Boaru.  
 
Au fost şi epigramişti din ţară: Florina Dinescu, Elis Râpeanu, Constantin Moldovan, primar în Mănăstirea Humorului, Laurenţiu Ghiţă, dr. Corneliu Zeană,Vasile Larco, Ioan Toderaşcu, Gheorghe Dolinski  
.  
Fundaţia Culturală „Romeo şi Julieta la Mizil” a fost principalul partener al festivalului iar partener mass media: Radio România Actualităţi  
 
La festival s-au înscris 584 de participanţi la ambele secţiuni. La Poezie, 439 iar la Epigramă 145. Concurenţii au fost români din Elveţia, Ucraina, Spania, Italia, Germania, America, Anglia, Scoţia, Franţa, Basarabia, Bulgaria, Canada, Irlanda şi România.  
 
Juriul a fost alcătuit din: Corneliu Berbente, Corneliu Leu, Cristina Ionescu, Daniel Cristea Enache, Emil Proşcan, Victoria Milescu, George Corbu, George Stanca, Mihai Morar, Nicuşor Constantinescu.  
 
Premiile au fost acordate astfel:  
 
La Secţiunea Epigramă:  
Marele Premiu „George Ranetti”: Ion Diviza, Chişinău  
Premiul „Grigore Tocilescu”: Grigore Chitul, Bistriţa Năsăud  
Premiul „Agatha Bacovia”: Florian Abel, com. Grindu, Ialomiţa  
 
La Secţiunea Poezie:  
Marele Premiu „George Ranetti”: Marius Grama, Galaţi  
Premiul „Agatha Bacovia”: Raluca Dumitran, Câmpina  
Premiul „Grigore Tocilescu”: Cezar Ciobîcă, Botoşani  
 
Dl. acad. Nicolae Dabija, din Chişinău a început prelegerea intitulată „Poezia care cuminecă” menţionând că la Mizil nu se simte ca acasă, ci ACASĂ! Impresionat de frumuseţea spirituală a oraşului, a scris în Cartea de onoare a şcolii:  
„Dumnezeu când fusese copil  
Şi i se făcuse dor de o minune-  
A făcut cerurile de la Mizil  
Cele mai albastre din lume.”  
 
Dl. acad. Solomon Marcus a fost prezentat de dl. prof.univ.dr. Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România: „dl. Prof. Solomon Marcus este un templu al matematicii şi, dacă Societatea noastră este sufletul matematicii româneşti, domnul Marcus este inima matematicii româneşti. În prelegerea despre umorul involuntar la români, dl. academician a analizat, criticat şi a adus exemple despre umorul involuntar la români, stârnind adeseori aplauze prelungite în sală. Intervenţia d-lui prof.univ. Al. Popescu Zorica, intens aplaudată, a adus un omagiu d-lui Solomon Marcus pentru minunatul gest al celui din urmă întru apărarea lui Traian Lalescu.  
 
Dl. acad. Vasile Tărâţeanu a vorbit despre situaţia comunităţii românilor din Ucraina şi din Cernăuţi. În final a glumit, în spiritul festivalului, dedicând lui Laurenţiu Bădicioiu un catren:  
„Că m-ai chemat la festival târziu,  
Eu n-o să-ţi port vreo supărare  
De-mi voi găsi aici o Julietă  
Mai lungă decât mine în picioare.”  
 
Corneliu Leu a spus: „I-am felicitat întotdeauna pe organizatorii acestei superbe întâlniri intelectuale, pentru demnitatea intelectuală a existenţei noastre. Asta înseamnă mult. Anul acesta, în mod deosebit, vreau să-i felicit pe sponsori. Să le dea Dumnezeu sănătate sponsorilor voştri de aici!” A mai adăugat: „Acum 8 ani am venit şi am declarat aici că eu, Corneliu Leu, născut în Medgidia cea cu vinuri dulci, vin la Mizil şi cer azil politic ca să pot bea vin sec de la Tohani. Vă mulţumesc din inimă că mi-aţi acordat şi încredere şi azil politic. Iată că am ajuns la 90 de ani cu rima respectivă la vinul de Tohani.”  
 
Dl. senator Sorin Roşca Stănescu a fost premiat de organizatori cu trofeul „Romeo la Mizil” pentru atitudinea vestimentară de anul trecut, când, îmbrăcat într-un roşu intens, alături de soţia sa, părea un Romeo modern şi fericit, inventând astfel, la Mizil, un alt epilog pentru piesa shakespeariană. Dl. prof. dr. Costin Diaconescu a transmis festivalului salutul celor aproape 7000 de membri ai Societăţii Române de Geografie.  
 
Doamna deputat Ecaterina Andronescu a explicat că a avut ezitări dacă să vină sau nu la Mizil din cauza vremii dar că oricât de rea ar fi vremea la întoarcere spre Bucureşti nu va regreta niciodată că a venit pentru că „aici este o întâmplare pe care n-ai cum s-o uiţi vreodată. Este prima dată când vin şi, dacă o să mă mai invitaţi şi, chiar dacă nu o să mă mai invitaţi, eu vă promit că o să recidivez pentru că realmente ceea ce se întâmplă aici, la Mizil, este aproape un miracol. Asta pentru că se întâmplă în Liceul „Grigore Tocilescu” unde cei care s-au străduit au adunat aici personalităţi uriaşe în faţa cărora n-ar trebui să vorbeşti, ci să taci şi să le asculţi. Eu cred că, cu asemenea evenimente, ca acesta din acest liceu noi reuşim să ne arătăm identitatea şi cred că lucrul acesta avem datoria să-l facem şi să-l multiplicăm în toate şcolile din ţară. Sper să se mediatizeze evenimentul Dvs. deoarece el face parte din lucrurile normale care ar trebui să se întâmple în şcoală.”  
 
Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu” i s-au conferit din partea d-nei deputat Ecaterina Andronescu, preşedinta Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport două Diplome de Merit. În final, doamna Lucia Olaru Nenati a venit cu o frumoasă poveste de la Ipoteşti, poveste născută de minunata lună ianuarie, lună a naşterii lui Mihai Eminescu, poveste din care face parte şi Matei Eminescu, locuitor o bună vreme al Mizilului. Alexandrina şi Florian Chelu, de la Filarmonica Rock Oradea, au rostit ultimele acorduri pe portativul acestei întâmplări, din 26 ianuarie 2013.  
 
A consemnat,  
 
Prof. Laurenţiu BĂDICIOIU  
26 ianuaie 2013  
Mizil  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Laurenţiu BĂDICIOIU - 175 DE MINUTE LA MIZIL CU PARFUM DE ZI SOLEMNĂ / Laurenţiu Bădicioiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 769, Anul III, 07 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Laurenţiu Bădicioiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Laurenţiu Bădicioiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!