CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Ştefan Lucian Mureşanu         Publicat în: Ediţia nr. 936 din 24 iulie 2013        Toate Articolele Autorului

LANSAREA ROMANULUI ISTORIC
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CLEDOMANŢIE ŞI FAPT ISTORIC

Cuvânt înainte  

 

 

Motto:Mi se părea că oamenii pot să vină şi să plece, să se nască şi să moară, dar cărţile erau veşnice. Când eram mic, dorinţa mea era să devin o carte, nu un scriitor.(Amos Oz)  

 

 

Într-un sens sau altul istoria s-a născut în timp, de atunci de când timpul avea o vârstă foarte fragedă iar veacul încă nu se împlinise, iar omul căuta să se identifice întru venirea sa telurică. S-au scris industrial pagini despre istorie şi se vor scrie fluvii nesfârşite însă istoria omului, ca dat al existenţei lui, va rămâne de-a pururea subiect deschis cercetărilor îndrăzneţe şi interpretărilor romanţate ale literaţilor.  

A scrie despre un fapt real, trecut de timpul fiindului literatului, este una dintre grelele misiuni pe care scriitorul şi-o asumă şi o rezolvă prin profunzime şi dorinţă de pătrundere în evenimente. Toate acestea pot avea loc dacă transpunerea se doreşte să fie una imaginar evenimenţială, o călătorie care se fundează pe ideea unei cauzalităţi date în succesiunea
temporală a evenimentelor. În realitate, am dorit să aduc în timpul nostru o lume românească, cu toată avuţia ei materială şi morală a acelui timp istoric, pe care avem datoria să o cunoaştem aşa cum a
fost ea. Oameni ai unui milenar continent deveniţi români,
într-o aşezare mirifică a unui colţ de lume, o metropolă a unui stat feudal: „De-a lungul acestui râu (Dâmboviţa), oraşul se întindea de o parte şi de alta cu hanuri vestite, cu case vechi din lemn sau paiantă dar şi cu clădiri mari din piatră şi cărămidă. Ridicate de mari boieri, negustori sau arendaşi cu ambatic, pe terenuri învoite de comunitate, casele se aflau înconjurate de grădini şi livezi cu pomi fructiferi”, cum era mai toată Ţara Românească.  

Am adunat în paginile acestei cărţi tot ceea ce am crezut că pot sensibiliza prin ştiut cititorul şi mi-am dorit să o pot apropia de inimile lor, aşa cum am gândit că e mai bine. Personajele le‑am trecut printr-o sită a dorinţelor de evocare a timpului în care se petrece acţiunea şi am străbătut cu ele spaţiile imaginare ale locurilor pe unde le-am dorit să călătorească.  

În fapt, în timp, toate personajele vor deveni principale pentru că rostul lor va fi acela de a se exprima deschis cititorului, de a-l apropia şi a se face să-şi regăsească trăirile.  

Perioada Medievală este una dintre epocile care m-au fascinat şi mi-au dat avânt, făcându-mă să creez şi să scriu despre oameni care au fost cândva, ca şi noi, trăitori pe acest minunat tărâm al valahilor pentru care sentimentele mele sunt foarte puternice. Lumea lui Cristoroceanu, ispravnicul Bucureş­tiului anului 1720, un mare comerciant, un sensibil şi abil om de afaceri, este lumea evoluată tehnico-ştiinţific de azi. O lume care nu s-a dezbărat cu nimic de viciile timpurilor trecute ce au denaturat, se crede, specia umană, dar au şi emancipat-o pentru că toate aceste rupturi de comportament au iniţiat-o spre o altă stare de fapt a existenţei ei. Ana Cristoroceanu este o naivă însă lumea cu care va lua contact o va face să devină o cu totul altă femeie; la început, o Vitoria Lipan a lui Sadoveanu, iar mai târziu, o Madame Bovary a lui Flaubert: „Părul îi căzu din strânsoarea acelor peste umerii reci de transpiraţie şi păşea tulburată, apropiindu-se de oglinda mare a toaletei, ce cuprindea în imaginea ei patul acoperit cu o cuvertură groasă şi moale dintr-o ţesătură fină... . Gândurile îi zburau departe şi numai vântul ivit pe neaşteptate îi aducea vocea şoptită a fiului pierdut”.  

În roman, pe lângă toate acele evenimente dorite să trezească interes cititorului, am descris şi momente din datinile şi obiceiurile locuitorilor acelui pământ valah al timpului anului 1720, tocmai pentru a arăta trăinicia şi datarea locului din timpurile încă neîmplinirii anilor veacului: „Undeva, pe o moviliţă de pământ, câteva fete ale mahalalei boceau un mic sicriu ce aveau să-l ascundă printre bozii crescuţi fără lege, cu flori albe, ale căror fructe negre erau atât de mult preţuite de ciubotari. Ca să plângă, spărgeau cepe. Din ochii lor cădeau lacrimi peste omuleţul făcut din lut galben care, după trei zile, trebuia dezgropat şi aruncat în gârlă să tulbure apele şi norii, aşa cum se întâmpla înainte să plouă.”  

Volumul este continuarea, dar şi urmarea altor volume în care personajul Crisoroceanu, exponent al unei familii ce îşi începe afirmarea, pe scena marelui timp al istoriei evoluţiei unor oameni ai locului, încă din anul I al facerilor acestui neam, se va dori să fie românul europenizat al vremurilor actuale.  

Istoria m-a făcut întotdeauna să nu uit cine sunt şi ceea ce trebuie să fac pentru ca măcar unele dintre nevoile omului, cunoaşterea prin aduceri aminte, să nu fie dată uitării.  

Ştefan Lucian Mureşanu  

Referinţă Bibliografică:
LANSAREA ROMANULUI ISTORIC MĂRGELELE DIN CHIHLIMBAR (roman istoric) / Ştefan Lucian Mureşanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 936, Anul III, 24 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ştefan Lucian Mureşanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Lucian Mureşanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!