CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 455 din 30 martie 2012        Toate Articolele Autorului

Lansare de carte
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Emil Istocescu  
 
Lansare de carte  
 
Un apostol român în veacul al XX-lea: Preotul Teodor Bălăşel  
Evenimentul cultural al lansării monografiei dedicate vieţii şi operei preotului cărturar Teodor Bălăşel din Ştefăneştii Vâlcii, petrecut în luna martie 2012, se datorează tânărului teolog Constantin Marin Popescu, ca autor, el însuşi fiu al preotului paroh Viorel Popescu de la Catedrala cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”din Drăgăşani.  
Preotul Teodor Bălăşel (1869-1941) a fost o personalitate complexă,cu preocupări multiple, având în centrul lor propăşirea spirituală şi materială a săteanului, implicându-se în proiecte de anvergură, stabilind legături de durată cu figuri de seamă ale timpului său. „Viaţa şi opera lui Teodor Bălăşel constituie un tot unitar, contopind multiplele dimensiuni ale activităţii sale – luptătorul social, publicistul militant, cercetătorul etnograf, animatorul cultural – intr-o personalitate polivalentă, conturând efigia unui cărturar patriot, exemplar prin fervoarea cu care a crezut într-un ideal şi prin tenacitatea cu care a luptat pentru împlinirea acestuia „ ( din Postfaţă: Perenitatea modelului haretian de prof. dr. Gh. Deaconu)  
Prefaţa semnată de pr. Conf. Dr. Ioan Moldoveanu cuprinde aprecieri pozitive, conchizând astfel: „Am bucuria că autorul cercetării de faţă face parte dintre tinerii care nu vor să rămână in afara istoriei şi vin să recomand cu căldură lecturarea prezentei cărţi, cu încredinţarea că nu va fi în zadar  
Ca structură, monografia cuprinde 8 capitole: Omul, Luptătorul social, lider al comunităţii, luminător al satelor, folcloristul şi etnograful, Preotul şi teologul, Apărător al bisericii, Apostolul, la care se adaugă o selecţie antologică de texte din scrierile preotului Teodor Bălăsel precum şi mai multe imagini din viaţa şi opera acestuia.  
La Ştefăneşti, norocoasa comună unde a trăit şi muncit Bălăşel, a avut loc mai întâi Slujba Parastasului în memoria PC Pr. Teodor Bălăşel, urmată de lansarea volumului monografic susmenţionat. De remarcat faptul că biserica în care a avut loc slujba este ctitorită de acest adevărat Apostol al neamului său. Acolo au rostit alocuţiuni: pr. Gh. Truşcă, pr. Paroh al Bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului, Petre Petria, cercetător şi bibliograf prof. dr. Gh Deaconu, editorul cărţii şi Marian Popescu-autorul volumului.  
În aula Bibliotecii municipale din Drăgăşani, în după masa aceleiaşi zile de 18 martie 2012, a avut loc lansarea cărţii, manifestare moderată de prof. Emil Istocescu, la care au rostit alocuţiuni: Gh. Deaconu, Dr. Valerian Dinculescu, Petre Petria, Dr. Alin Pavelescu şi Constantin Marian Popescu, autorul cărţii.  
Evenimentul acesta rămâne în memoria iubitorilor de cultură, drept un act salutar care readuce în actualitate o mare personalitate ca aceea a pr. Teodot Bălăşel, graţie preocupărilor benefice de cercetare ştiinţifică ale tânărului autor Constantin Marian Popescu.  
Emil Istocescu  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Lansare de carte / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 455, Anul II, 30 martie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!