CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 589 din 11 august 2012        Toate Articolele Autorului

LA PRORĂ CEAŢĂ DENSĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Până nu le dai oamenilor puterea nu le cunoşti caracterul.  
Am plecat atunci în acel decembrie ’89 cu toţii ca un fluviu al libertăţii, dreptăţii, demnităţii, adevărului, al condamnării a tot ce a fost robie şi distrugere umană.
Dar vremurile arată că apele acestui fluviu se despart. Un braţ se limpezeşte, chiar dacă în lacrimi şi dezamăgiri, iar celălalt braţ curge lărgindu-se în mlaştini cărând cu el nămolul nedreptăţii, blestemul lipsei de credinţă şi epava unei istorii prefabricate.  
Alianţa îşi schimbă privirile glaciare peste zidul discordiei şi numai din când în când îşi aminteşte că a făcut promisiuni, iar noi ne-am făcut iluzii, care acum se cuibăresc stinghere în sufletele noastre, ca funzele toamnei în colţuri de alei.  
Cine nu l-a citit pe Pavel să nu facă politică! Uite unde am ajuns din cauza unora care se cred…  
Coaliţia? Prietenie între hoţi.  
Din cauza politicienilor se alege praful de ţara asta. Cei care nu au luat în viaţa lor nicio decizie ăia o duc bine.  
Nu ştiu de ce ne mai mirăm. Cei din Parlament nu au vreme de noi, de ţara asta amărâtă. Ei au afacerile lor, de unde vin banii…. De peste douăzeci de ani nu se mai schimbă nimic în bine. La toate posturile de televiziune - şi har Domnului avem mai multe ca orice naţie din lumea asta mare - zi şi noapte bat doar politicienii din gură şi nu pricepe nimeni nimic. Ce să pricepem? Ăştia au dialectal lor. Noi suntem un popor şi o ţară minunată, dar cei care ne strică sunt politicienii. “O spun să mă audă şi plin de floare pomul, / Şi din mormânt voi spune mulţimii adevărul”. Bine spunea Grigore Vieru, Dumnezeu să-l odihnească în pace!  
Venim pe rând şi mergem pe sărite. Nimeni nu stăpâneşte lumea şi nu ia cu el între cele patru scânduri nimic. “Un nume curat – iată care este ţărâna cea mai uşoară pe pieptul celui coborât în pământ” spunea acelaşi poet al românilor, şi câtă drepătate are!  
Stăpânii din România, aleşi de popor, să zicem în mod democratic, săvârşesc aproape săptămânal o măsură prin care se urmăreşte pseudodinamizarea mecanismului anchilozat al economiei, îngrădirea drepturilor elementare şi distragerea atenţiei maselor largi de la problemele majore, care se cer de urgenţă rezolvate, spre a salva ţara de colaps. Alegătorul de rând, după atâţia ani de robie comunistă, speră şi tot speră într-o viaţă cel puţin decentă.  
Decembrie ’89, între ficţiune şi realitate, s-a arătat ca o şansă istorică a naţiunii române. S-a crezut că cei doi termeni, umilinţa şi propaganda, vor rămâne amintiri, iar sărăcia doar un termen de comparaţie. Erau condiţiile reale de trecere la economia de piaţă, fără sacrificii, într-o perioadă de timp rezonabilă.  
Acum, după douăzeci şi de ani de promisiuni şi propagandă mincinoasă, aleşii justifică faptul că tranziţia a creat această stare deplorabilă în care se află ţara, şi că dumnealor au făcut tot ce este posibil ca să îmbunătăţească nivelul de trai. Nici de formula “îmbunătăţirea nivelul de trai” care devenise o lozincă obsesivă nu s-au lepădat.  
Dar „ei” nu s-au lepădat nici de foştii securişti care prin trecutul lor pătează imaginea unei naţiuni, care dacă o privim prin categoria de oameni, în nobilul înţeles al cuvântului, ce nu sunt implicaţi şi nici părtaşi la samavolniciile guvernanţilor, ce să mai cerem, debarasarea de şabloanele propagandistice ale unor vremuri - de care nici “ei”, deoarece acuză trecutul, şi nici noi, pentru că am suferit prea mult, având şi acum coşmare -, nu vrem să ne mai amintim.  
După revoluţie, când a început să se vorbească despre proprietate ca despre un drept şi ţăranul a primit ceva din pământul luat cu japca, - chiar din dispoziţia unora care astăzi guvernează, au fost tentaţi să zică: “Iliescu ne-a dat pământ”, de aceea l-am votat. Apoi, când “cornul cu laptele” a ajuns la elevi, au zis: “Pe Năstase îl votăm că ne dă de mâncare copiilor”. Apoi au ales din nou şi…  
Dar totul, nu a fost şi nu este decât o umilinţă, o propagandă meschină, o imagine nefavorabilă în lume, o pauperizare care nu poate fi salvată de un plan lansat peste noapte.  
Şi alegătorul de la oraş, sau dintr-un sat de munte, cu studii universitare sau cu patru clase, angajat în domeniu public, sau patron peste gospodaria lui, îşi pune întrebarea: “ÎN CE DIRECŢIE SE ÎNDREAPTĂ ŢARA?”  
La propră ceaţă densă, domnule Preşedinte!  
Referinţă Bibliografică:
LA PRORĂ CEAŢĂ DENSĂ / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 589, Anul II, 11 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!