CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: George Baciu         Publicat în: Ediţia nr. 204 din 23 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

LA MULŢI ANI CORNELIU LEU!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
LA MULŢI ANI CORNELIU LEU! 
  
Pe Corneliu Leu îl ştiu doar din scrierile sale, pline de un rafinament intelectual , bine aşezat în semnificaţia cuvintelor şi greu de surprins la o lectură lapidară. Dacă mi s-ar cere să-i fac un portret, penelul ar fi prea sărac pentru o astfel de personalitate ce respectă cu exactitate zicerea „omul este rodul faptelor sale”. Prozator, dramaturg şi regizor de film, Corneliu Leu s-a născut acum 79 de ani, la 21 iulie, în Medgidia, a urmat Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, Facultatea de Pedagogie şi Psihologie a Universităţii din Bucureşti şi ulterior Facultatea de Ziaristică din acelaşi oraş. A fost redactor la „Pagini dobrogene"din Constanţa (1948-1950), la Radiodifuziunea Română (1950-1958), la „Roumanie d'aujourd'hui"(1952-1962), „Luceafărul"(1962-1965), redactor-şef al Editurii Eminescu (1970-1971), director general adjunct la Consiliul Naţional al Cinematografiei (1971), director al Casei de Filme 4 (1971-1979), redactor-şef adjunct la „Contemporanul"(1979-1986). În 1990 a înfiinţat Editura Realitatea, în 1998 revista „Pluralitas", iar în 2002, „Albina românească", publicaţie a Mişcării pentru Progresul Satului Românesc. A debutat la „Flacăra"în 1948, cu povestirea Patru sute la sută. 
  
Un om cu o educaţie sănătoasă, căci avusese de la cine învăţa (mama – medic, iar tatăl – avocat) lustruit de soarele Dobrogei într-o vecernie de chihlimbar şi blagoslovit între sânii fetelor cu ochi măslinii, maestrul Corneliu Leu este personalitate bine conturată în arena culturii române. Operele sale vorbesc de la sine. 
  
De la primul roman, Ochiu-dracului (1956), care dezbate o temă frecventă în literatura română, aceea a dezumanizării prin setea de avere, la Plângerea lui Dracula (1977) – în care, printr-o ingenioasă armonizare a documentelor istorice cu ficţiunea, autorul reconstituie destinul dramatic al lui Vlad Ţepeş înfăţişându-l în închisoare, unde voievodul îşi rememorează domnia şi îşi lămureşte sieşi gândul care l-a călăuzit – până la Romanul nopţii de februarie (Plângerea Domnului Alexandru) (1984), axat pe complotul din februarie 1866, care l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza, destinul lui Corneliu Leu are o evoluţie sobră, înglobând toate scrierile sale zbaterile pozitive şi negative ale regimului comunist. 
  
Romanul Iarna iubirii (2000) este consacrat evenimentelor din decembrie 1989 şi perioadei imediat următoare, eroina principală, tânăra Miruna, dăruindu-se cu pasiune şi luciditate înfăptuirii idealurilor de libertate şi democraţie. Bazându-se pe cercetări întreprinse în arhivele fostei Securităţi, în Cartea episcopilor cruciaţi (2001) maestrul Leu a reprodus o serie de documente care reconstituie tragismul vieţii unor înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, înaintaşi ai familiei sale, condamnaţi şi întemniţaţi de regimul comunist, iar în Amintiri din Casa Scriitorilor (2002) sunt evocate întâmplări din propria experienţă de viaţă şi de creaţie. 
  
În 2011 a lansat primul roman primul roman din noua serie „Blesteme contemporane". „Roma-Termini"este o tulburătoare viziune asupra destinului care scoate la iveală, după spusele autorului, „sentimentul implacabilului şi al lipsei de timp pentru alte rezolvări decât cele dure şi categorice ale vieţii pe care n-ai avut curajul să o recunoşti astfel când ai fi putut tu schimba câte ceva". 
  
Fondator a mai multor organizaţii social-culturale, distins de-a lungul carierei sale cu numeroase premii ale Uniunii Scriitorilor din România, membru titular al Institutului Internaţional Jacques Maritain, un bun şi execelent cunoscător al epocilor, înarmat cu o observaţie percutantă, Corneliu Leu este un autor consacrat în realizarea unor mari fresce sociale. Meritul său în cultura şi arta românească este incontestabil. 
  
Puţine cuvinte am spus despre maestru, acum la 79 de ani. Restul îl vor spune scrierile sale, discret şi în intimitatea lecturii fiecăruia, fiindcă ele sunt doldora de istorie şi trăire. Să ne gândim, deci, la Corneliu Leu îmbrăcaţi în haina de duminică a minţii şi să-i spunem cu mâna pe inimă : LA MULŢI ANI ! 
  
George Baciu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
LA MULŢI ANI CORNELIU LEU! / George Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 204, Anul I, 23 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Baciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!