AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1097 din 01 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

La mulţi ani, 2014!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Potrivit unor tradiţii şi obiceiuri mult răspândite, în special în mediul rural, primele zile ale anului sunt cele care prevestesc cum le va merge românilor pe tot parcursul anului. În acest sens, se foloseşte o gamă variată de simboluri.  

De pildă, se spune că dacă în primele zile ale anului va veni în vizită un bărbat, acelora le va merge bine tot anul. Dacă o femeie va trece pragul casei, atunci vor avea parte de necazuri.  

În prima zi din an, este bine să se meargă la biserică pentru a lua binecuvântarea lui Dumnezeu pentru tot anul. Creştinii ortodocşi ştiu că în această zi se citesc rugăciunile Sfântului Vasile cel Mare, care sunt foarte folositoare pentru purificarea sufletului şi tămăduirea trupului de anumite neputinţe.  

Tot în primele zile ale anului, în special în Transilvania, umblă preotul cu crucea pe la casele creştinilor ortodocşi, binecuvântându-i pe ei şi gospodăriile acestora. Binecuvântarea preotului şi stropirea cu apă sfinţită sunt un semn de bun augur pentru familia, casa şi gospodăria respectivă. În acest fel, se purifică gospodăriile şi sufletele oamenilor de păcate, blesteme şi de energii negative.  

Un alt obicei este legat de sădirea unor seminţe de grâu într-un vas care se aşază la fereastră, iar în câteva zile ar trebui să răsară, semn bun pentru Noul An. Sămânţa de grâu se introduce în pământ, unde putrezeşte şi moare, pentru ca apoi să încolţească şi să se ridice încet, încet tulpina spicului de grâu. Ciclul acesta se repetă în fiecare an.  

Acelaşi fenomen se întâmplă şi cu omulcare doreşte să se schimbe, să ducă o viaţă conformă realităţilor timpului trăit, să înlăture tot ce este păcat, pentru a pune început bun.În tradiţia ortodoxă, traducerea cuvântului de origine grecească metanoia prin schimbare demonstrează că pentru a înainta spre perfecţiune este nevoie de o nemulţumire de sine, de o neîncetată căutare, depăşire de sine şi o permanentă perfecţionare şi ancorare în realităţile existente.  

Grâul este unul din simbolurile universale ale agriculturii, fertilitaţii naturale şi ale recoltei. Egiptenii şi romanii plantau grâu pe morminte pentru a aduce viaţa atât în această lume, cât şi în cealaltă. În Grecia şi Roma antică spicele de grâu erau atributele lui Demeter, Gaia şi ale Fecioarei, simbolizând şi Misterele Eleusine.  

Tradiţia ortodoxă a rânduit ca în a şasea zi din an, creştinii ortodocşi să sărbătorească Naşterea Domnului, cunoscută în popor sub denumirea de Bobotează, iar în a şaptea zi să prăznuiască pe Sfântul Ioan Botezătorul.  

În ziua Bobotezei, câte un creştin din fiecare casă ar trebui să meargă la biserică pentru a lua Aghiasma mare (apă sfinţită) într-un vas curat şi pe care apoi să o pună în casă la loc de cinste. Credincioşii obişnuiesc să bea din Aghiasma mare timp de opt zile, la rând, începând din ajunul Bobotezei. După aceea se poate lua numai după spovedanie.  

De asemenea, se pot stropi cu apă sfinţită casa, curtea, grădina, vitele şi chiar ogoarele şi livezile pentru a le feri de calamităţi naturale şi de boli. Pentru persoanele bolnave se recomandă să bea din această apă sfinţită, dimineaţa, pe nemâncate. În această perioadă, copiii umblă pe la casele creştinilor cu Moş Ajun, Boboteaza şi cu Sfântul Ioan, mai puţin în Transilvania.  

Destul de interesant este faptul că apa sfinţită la Bobotează se poate păstra nealterată, rămânând vreme îndelungată curată, proaspătă, cu gust plăcut, ca şi când ar fi scoasă din izvor. În plus, are puteri tămăduitoare.  

Tuturor românilor, la mulţi ani, 2014!  

Ştefan POPA  

 

 

 

 

Referinţă Bibliografică:
La mulţi ani, 2014! / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1097, Anul IV, 01 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!