AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  La marginea Timpului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sâmbătă, simpozion. După, întâlnirea absolvenţilor. Între cele două evenimente, am stat la poveşti cu alte colege, din generaţii diferite. 
  
Dintre multele destine, contorsionate de Timp, m-a impresionat ce s-a ales de” peda” Kiss.  
  
Pedagogă, zeci de ani, la un internat de fete, “peda”Kiss, a ieşit la pensie...tot domnişoară. Minionă, mereu elegantă şi foarte severă, femeia era spaima celor mici şi modelul celor mari. Nicio buclă rebelă, nicio cută la haine...mereu impecabilă, perfect rujată, cu pantofi îngrijiţi şi bluze de mătase. Era o apariţie...din alte vremuri. 
  
Singurul lucru care „o umaniza” era pasiunea ei pentru ...fumat! 
  
Avea o voce plăcut-tabagică şi n-ar fi renunţat la un fum, nici dacă ar fi ars internatul. Erau „clipele ei” şi fetele i le respectau. Acele minute, secunde, o duceau mereu departe...departe. 
  
Nu fuma niciodată nervos, agitat... 
  
Aprindea o ţigară doar pentru a o savura. 
  
Zeci de generaţii şi-o amintesc. Alte pedagoge s-au schimbat...au plecat, au născut, s-au mai îmbolnăvit...ea, niciodată! 
  
La vârsta pensionării, s-a retras tăcut. Avea un apartament cochet, ”muzeul ei”, rodul celor 40 de ani de serviciu.  
  
Neavând copii sau alte rude, pe la 80 de ani, s-a încredinţat unei vecine, cu care mai fuma la o cafea. Vecina, de cum s-a văzut cu actele-n mână, a dus-o la azil, la Ciacova. 
  
De fumat, nu s-a lăsat niciodată! Aşa că, adormind într-o noapte de lungi gânduri, cu ţigara-n mână, aproape şi-a omorât colega de cameră, în incendiul iscat...şi a provocat mari daune imobilului.  
  
Directorul instituţiei a decis...s-o scoată afară! 
  
Disperată, a sunat o profesoară pensionară, cam tot de vârsta ei, tot d-ră bătrână, în speranţa ca cineva o va înţelege şi ajuta. 
  
Doamna aceea i-a găsit un alt azil, la Jimbolia. 
  
După 3 ani, participând la o înmormântare, în Jimbolia, a unei foste eleve, d-na profesoară şi-a amintit şi de “peda”Kiss.  
  
A căutat-o la azil, să vadă de mai trăieşte sau nu. 
  
Nu mică i-a fost surpriza să o găsească...măritată! La 83 de ani! 
  
“De ce te-ai căsătorit la vârsta asta, dragă?“ veni, firesc, întrebarea. 
  
“Pentru că ce-mi rămâne din pensie ... nu-mi ajunge de ţigări!“ 
  
Printr-un exerciţiu de imaginaţie, încercam să mi-o închipui pe “peda”Kiss, la 83 de ani ... cu un soţ (probabil un bătrânel simpatic) ... şi cu nelipsita-i ţigaretă ... după o viaţă ...  
  
Să râd sau să plâng? 
  
Timişoara, 19.10.2013 Corina-Lucia Costea 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
La marginea Timpului / Corina Lucia Costea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1023, Anul III, 19 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Corina Lucia Costea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Lucia Costea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!