CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  La Liga Scriitorilor- Bilanţul unei veri fierbinţi
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La Liga Scriitorilor 
  
Bilanţul unei veri fierbinţi 
  
Când vipia verii cuprinsese întreaga ţară, perioadă în care majoritatea instituţiilor culturale îşi diminuează activităţile, o parte din conducerea Ligi Scriitorilor, în colaborare cu filialele sale, şi-au intensificat organizarea multiplelor acţiuni cultural-artistice ce au fost puse în slujba iubitorilor de cultură. 
  
În acest context în luna iunie la Biblioteca din localitatea Moneasa, judeţul Arad, a avut loc o şezătoare literară cu scriitorii Titina Nica Ţene şi Al.Florin Ţene, la care ş-a dat concursul şi cantautorul Marian Bartha din Serbia, în cadrul căreia cei doi poeţi clujeni şi-au lansat şi ultimile cărţi apărute.  
  
Tot în luna iulie aceiaşi scriitori şi Marian Bartha au avut o frumoasă prezentare artistică la Casa de Cultură din Ineu, cu ocazia căreia s-au întâlnit cu membri cenaclului literar din localitate. 
  
Cu prilejul “Zilelor oraşului Iernut “, sub egida Ligi Scriitorilor, la Primăria din localitate a avut loc lansarea volumelor 49, 50, 51 şi 52 al enciclopediei “Personalităţi Române şi Faptele Lor – 1950-2010“, de Constantin Toni Dârţu, manifestare coordonată de preşedintele Al.Florin Ţene. 
  
În ziua de 27 august când fontele solare topeau, la propriu, asfaltul din Mangalia, la Librăria “Alina Dora Romanescu “ din oraşul care anterior secolului XIII se numea Callatis( Pangalla), a avut loc, sub coordonarea directă a scriitoarei Ligya Diaconescu,(organizatoarea şi sufletul acestei acţiuni culturale), directoarea Revistei Internaţională STARPRESS, şi a Ligi Scriitorilor Români, înmânarea DIPLOMELOR scriitorilor români premiaţi la ediţia a II-a a Concursului Internaţional de Poezie şi Proză STARPRESS. Au fost prezenţi scriitori din diaspora românească( Canada, SUA, Germania, Australia, Italia, Grecia, Austria, etc.).Printre cei premiaţi, care a beneficiat şi de un sejur de 10 zile pe litoralul românesc a fost şi poeta clujană Titina Nica Ţene(Premiul I la Poezie din peste 8000 de participanţi ). Din oraşul de pe Someş a mai primit o Diplomă şi scriitorul Iustinian Zegreanu.  
  
La această şezătoare literară, prezidată de Ligya Diaconescu (mă simt obligat să subliniez activitatea acesteia în domeniul promovării literaturii şi culturii române în străinătate şi străduinţa acesteia de câţiva ani de a reunii scriitori români de pretutindeni în sejururi de 10 zile în staţiuni româneşti, pe cheltuiala Revistei Internaţională STARPRESS, fapt ce nu-l fac instituţiile finanţate de la bugetul de stat), au vorbit şi au citit din lucrările lor: Alina Dora Romanescu, Elena Buică,( Canada), Al.Florin Ţene, Vasilica Mitrea, Elena Cărbune, Gelu Pescaru, Al.Birău, preşedintele Filialei Dobrogea al Ligi Scriitorilor, Ioana Diaconu, ziaristă din Grecia, Mihaela Cristescu din Australia, Ionela Flood, din Londra, Odetta Tătaru, din Republica Moldova, Alexandru Bălan, Gheoghe Vicol, din Vatra Dornei, Mihaela Meravei, Violeta Petre, Titina Nica Ţene, Maria Răceanu, dr.Laurian Lodobă, din Germania, Ovidiu Mihalache,(consilier din Primăria Mangalia ), etc.În cadrul acestei ample manifestări a concertat cantautorul timişorean Vasile Dondoci. Şi-au mai dat concursul cu recitări Mariana Purdescu şi Aura Stuparu. 
  
În aceiaşi perioadă, în cadrul “Zilelor Ligi Scriitorilor în Dobrogea”, o parte din membri filialei Constanţa, s-au deplasat cu un microbuz la Varna, în Bulgaria, unde au vizitat Biserica„ Sfânta Maria Alexandrovna“, ctitorită la 1880 de cneazul bulgar Alexandru. De acolo am plecat spre Nisipurile de Aur. 
  
Emoţionant a fost vizitarea Castelului de la Balcic a Reginei Maria a României.Acolo am vizitat Domul Regal, Muzeul, Baia Reginei, Sala de Oaspeţi, Terasele Suprapuse, Cuibul Linişti, Puntea Suspinelor, Templul Apei ( Nimfeum), Grădina Ghetsemani, etc. În acest spaţiu încărcat de istoria neamului românesc, la umbra arborelui Magnolia grandiflora poeţii Al.Florin Ţene şi Gheorghe Vicol au susţinut un recital de poezii inspirate de istoria noastră. În continuare s-a mers la Capul Kaliakra, unde s-a vizitat ruinele cetăţii ce amintesc de luptele dintre ruşi şi turci de la 1791, s-a vizitat statuia” Poarta celor 40 de virgine” ce aminteşte de legenda celor 40 de fete care s-au aruncat în mare pentru a nu fi pângărite de turci. Aici poeta Titina Nica Ţene a recitat o suită de poezii dedicate femeii. 
  
La Biblioteca din Agigea acelaşi grup de scriitori, o parte fiind membri ai filialei Dobrogea a Ligi Scriitorilor, s-au întâlnit cu cititorii din această localitate. 
  
Această amplă manifestare culturală organizată de Liga Scriitorilor, desfăşurată în localităţile de pe malul Pontului Euxin s-a încheiat cu o expoziţie de cărţi şi prezentările acestora în holul Hotelul ”Rio “ din Staţiunea Jupiter.După care au urmat discuţi pe teme de actualitate literară în salonul unui hotel din Staţiunea Neptun. 
  
O altă amplă activitate s-a desfăşurat la Geoagiu, în perioada 31 august-2 septembrie, la iniţiativa poetului Claudiu Şimonati.Fiind vorba de Festivalul Naţional de Poezie ”Ioan Budai Deleanu “, ediţia a II-a, în organizarea Casei de Cultură din localitate, Primăria Geoagiu, Colegiul Tehnic Agricol “Al.Borza “ şi Liga Scriitorilor Români.Preşedintele Al.Florin Ţene a fost reprezentat de scriitorul Ion Velica, preşedintele Filialei Hunedoara a Ligi Scriitorilor.Acesta a înmânat DIPLOME din partea organizaţiei noastre celor premiaţi la acest festival.Cu acest prilej Claudiu Şimonati a trasmis celor prezenţi salutul preşedintelui Ligi Scriitorilor. Programul acestei manifestări a fost foarte bogat, constând din expoziţia de pictură şi grafică semnată de Lucian Bulătan, din Craiova, expoziţia de carte cu volume editate de membri Ligi Scriitorilor. 
  
În ultima zi a acestei ample manifestări cultural-artistice, ansamblu “ Germisara“, din Geoagiu, condus de Gioni Vlad, a prezentat un frumos program folcloric. În continuare Teodora Bercea a susţinut un recital de chitară clasică, invitat special fiind pianista şi actriţa Andreea Anabela Soare. 
  
Acest bilanţ bogat, încheie o vară fierbinte, la propriu, pentru Liga Scriitorilor, organizaţie scriitoricească, cum spunea un scriitor german de origine română, “ce îşi justifică existenţa mai mult decât instituţiile de profil ce se adapă din “izvorul nesecat” al bugetului României”. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
La Liga Scriitorilor- Bilanţul unei veri fierbinţi / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 613, Anul II, 04 septembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!