CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  La Cenaclul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Voichiţa Pălăcean Vereş 
  
La Cenaclul „Vasile Sav”, despre eroi 
  
Sub egida Ligii Scriitorilor din România, miercuri, 30 octombrie 2013, la Centrul de Zi pentru Vârstnici nr. 2 din Cluj-Napoca, sub conducerea doamnei Maria Bobină, a avut loc şedinţa lunară a Cenaclului literar-artistic „Vasile Sav”. Manifestările au fost închinate Zilei Armatei şi eliberării Clujului. 
  
După cuvântul introductiv rostit de Maria Bobină, ştafeta a fost preluată de corul ce fiinţează patronat de centru, avându-l ca dirijor pe Modest Vişoiu. Corul a dat glas unei suite de cântece şi poezii patriotice. Cu multă sensibilitate, au interpretat, acompaniaţi de cor şi de grupul instrumental format din Gheorghe Jucan – clape, Augustin Teglas – vioară, Dumitru Tătar – saxofon, Alexandru Petran – vioară, soliştii: Victor Aldea, Sandu Ţăgureanu, Ana Pralea, Elena Loghin. Romică Topan a recitat plin de patos poemul „Sunt român”, iar Marina Muntoi a emoţionat cu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” a lui Mihai Eminescu. 
  
Partea a doua a programului a fost deschisă de Al. Florin Ţene, preşedintele LSR, care a vorbit despre cele mai recente activităţi culturale la care a participat în calitate de scriitor şi de conducător al Ligii. 
  
Doina Mărghitaş a citit un cutremurător reportaj despre o anonimă din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, Cornelia, care, însoţită de fetiţa sa de doar doi anişori, a străbătut, după odiosul Dictat, ţara, gară după gară, în căutarea soţului său, ceferist, transferat peste Prut. 
  
Cu profesionalismul care-l caracterizează, prof. Vasile Sfârlea a prezentat detaliat date semnificative din perioada imediat următoare cedării Ardealului în urma Dictatului de la Viena, după care a vorbit de eforturile supraomeneşti depuse de Armata Română pentru eliberarea Clujului în cea de a doua decadă a lui octombrie 1944. 
  
Momentul poetic a fost asigurat de Al. Florin Ţene (cu „Oglinda secolului trecut”), Vasile B. Gădălin, care a stârnit lacrimi audienţei cu două poeme nostalgice, Emil Tătar, ce a recitat „Imnul eroilor” de Iuliu Roşca Dormidont. În încheiere, Aurel Chira, spre a destinde atmosfera gravă, a dat replica melancolicului Vasile B. Gădăin cu o epigramă vorbind despre destinul actual al românilor. 
  
Următoarea şedinţă a cenaclului, închinată Zilei Unirii, se va desfăşura în 27 noiembrie. 
  
Voichiţa Pălăcean-Vereş  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
La Cenaclul Vasile Sav despre eroi.Articol de Voichiţa Pălăcean Vereş / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1035, Anul III, 31 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!