CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  La capătul lumii, California!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
California, El Dorado-ul visului împlinit ! 
  
Etimologii naive şi obârşii native hispano-amerindiene. Oraşul Sfântului Francisc de Asssi chiar sub ...tălpi ! Nu există alt metal decât aurul. Goana după aur începe oficial în ajunul Crăciunului din 1848. Ruşii din Alaska au ridicat avanposul militar de la Fort Ross pentru a vâna vidrele marine. Vechiul şi Noul Albion. Prozelitismul religios şi feţele conquistadorilor. California, sfârtecată între amerindieni, mexicani,, englezi şi coloniştii coastei atlantice. Yankeii din California proclamă Republica Bear Flagg odată cu desoperirea pepitelor din valea fluviului Sacramento. ” Ţiganul de pe Zizinului din Braşov. Exodul căutătorilor de aur iniţiat de latifundiarul John Sutter. Aeroportul din Frisco între arhitectură, “cuibul de viespi” al spionitei şi suspiciunile teroriste. Zavistia islamică fundamentalistă, contrarietăţi conceptual creaţioniste şi invidia lui Ben Laden. “Scopul şi durata”, formulă ideală de expediere a bunului simţ”. Puiul de viperă şi Terente al nostru . De la “omul cavernelor” la “ înfrăţrăţirea giganţilor” informaticii tehnologiilor de vârf şi mediatice. Quantico şi Langley, aparent s-au predat dar...veghează ! Arme sofisticate scurmă şi aerul pe care-l respirăm iar bibicul nicăieri !... Fiecare pasager, un mic Sherolk Holmes ! Măria sa Statul şi reproşurile sale binemeritate ( !). Era să câştigăm până-n 800 de dolari pe noapte dacă renunţam la cursa spre Frankfurt. 
  
 
  
Când suntem copii, geografia depărtărilor de care auzi în fel şi chip îţi înflăcărează imaginaţia şi este justificată de etimologii ciudate, alăturări nevinovate de nume şi locuri pe care te sileşti să le descifrezi mai mereu prin jocul nevinovat al rimei, silabisiri într-adins stâlcite, îngânate sau accentuate anapoda, cele mai multe la brodeală, înfiripări coagulând pseudo-aprecieri sau semnificaţii animiste, doar întâmplător logice şi care pătrund şăgalnic şi cu râvnă în feerica şi misteroasa lume nevăzută şi abia bănuită în coordonatele sale spaţiale, cu locuri şi oameni cu care, puţin probabil ne vom întâlni sau cunoaşte vreodată.  
  
Ecoul acestor îndrăzneţe incursiuni ludice răzbate mai târziu pe ecranul mentalului nostru matur, proiectate, observi cu nesperată şi surprinzătoare acurateţe, într-o învălmăşeală “ordonată” secvenţial cu imagini, culori, mirosuri şi sonorităţi – în parte estompate de trecerea timpului şi care se suprapun orizontului închipuit iniţial şi pe care aproape că-l confirmă.  
  
Sau, mă rog, pe undeva pe aproape ...  
  
California pe care o visasem era la picioarele mele, iar oraşul botezat după numele Sfântului Francisc din Assisi era chiar sub ... tălpi ! Nimic din nălucirile şi tălmăcirile noastre copilăreşti, privitoare la osatura toponimică a întinsului teritoriu din pustietăţi, care să mai stea în capul oaselor. 
  
Mitul westernian al “goanei după aur” croit mai târziu - al febrei şi foamei căutătorilor asmuţiţi de metalul “necuratului”, cu călăreţi singuratici strunind anevoios bidivii nărăvaşi după un obositor galop prin preerii, văi înrâpate şi nisipuri măturate înşirate în dune cu o simetrie aparte de vântoasele regiunii, precum crestele spumegânde ale oceanului din apropiere - peste care s-au abătut urgiile unei naturi deloc blânde şi prietenoase şi apoi, întrun târziu, caii sleiţi fornăindu-şi nechezul ca pe o uşurare în apropierea vreunui firicel de apă, vad salvator sau albie mai acătării, până ce nu apucă calea prăbuşirii iremediabile – cumva întârziat (şi)de o pritoceală etimologică sui generis, inadecvată fără doar şi poate, dar scuzabilă pentru timpurile şi minţile care au scornit-o : CALIFORNIA egal CAL(i)FORN(i)A-IND, joc de cuvinte care departe de a fi tras de păr sau gratuit, ar acoperi cu semnificaţii credibile fizionomia reliefului şi toropeala climatică în care îşi târă existenţa aceste meleaguri, cu oameni, animale şi plante cu tot ...  
  
Semnificaţia zilei de 5 decembrie 1848 – ajunul Crăciunului – a rămas în memoria scrisă a agendei tinerei federaţii republicane transatlantice de pe pământ american ca fiind momentul care marchează declanşarea exploziei demografice şi aurifere a Californiei , când preşedintele de atunci al Uniunii, James Knox Polk, în mesajul anual către Congres, a confirmat oficial existenţa unor mari cantităţi de aur care se cer valorificate şi care ne vor îmbogăţi .  
  
Până atunci însă, America lui Walt Withman îşi va netezi curgerea devenirii sale istorice “înotând împotriva curentului şi servindu-se de toate răgăliile şi pietrele colţuroase întâlnite de-alungul albiei pentru a-şi asigura înaintarea şi a supravieţui , renunţând cam tot de pe atunci, aprecia marele bard american al libertăţii, ca poporul american să mai aibă una din cele mai puternice firi poetice şi apoi. ajuns în apropierea malului salvator să se asprească, să devină cutezător şi năvalnic, lepădând nevolniciile şi croindu-şi metafore noi, ca cea a drumului , devenită mult mai târziu una indestructibilă, care te loveşte dar care te şi întăreşte, la fiecare pas pe care îl faci... 
  
Naşii vestului extrem american şi ai regiunii ei de coastă, cea mai bogată şi mai roditoare din toată federaţia în minereuri preţioase sunt însă aleşi de posteritate, în funcţiile de parti-priurile prezentului, cele din urmă nefiind puţine şi deloc întâmplătoare, cu sacrificiile cu care au “cotizat” la o anumită viziune sau predicţie istorică. 
  
I-a recomandat fie bonitatea punctată de vizionarismul părinţilor fondatori asupra unor fapte sau responasbilităţi întâmplate, fie legitimitatea la care au nădăjduit demersul lor altruist sau individualist, după caz. Temerarul explorator şi condotier portughez Juan Cabrillo sosea aici, pe vremea când la noi Petru Rareş îşî începea a doua domnie, pe tronul sfinţit de isprăvi legendare al prea măritului său părinte Ştefan şi când, cu aproape jumătate de veac în urmă Cristofor Columb vestea, pe drept buimac lumii, descoperirea “Indiilor Occidentale” ... A tras corăbiile pe ţărmul sudic şi însorit al Californiei, întemeind cu marinarii şi pescarii săi un sătuc amărât – devenit astăzi cetatea solară şi cosmopolită a sudului californian, San Diego.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
La capătul lumii, California! / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 167, Anul I, 16 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!