CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  La aniversarea celor şase decenii de viaţă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Dan Brudaşcu s-a născut pe 26 martie 1951 la Ciucea, jud. Cluj. Are o carieră, o familie şi realizări impresionante. Unii oameni sunt născuţi sub o stea norocoasă, iar Dumnezeu le-a dăruit din toate darurile sale. Este şi cazul domnului Dr. Dan Brudaşcu, un om deosebit şi un român remarcabil.
Absolvent al facultăţii de Filologie a Universităţii “Babes- Bolyai” din Cluj Napoca şi doctor în studii filologice, a fost profesor la Universitatea Avram Iancu din Cluj Napoca, om de cultură, politician, publicist, scriitor, muzeograf şi traducător, actualmente director general al Casei de Cultură a municipiului Cluj-Napoca, patron al editurii Sedan, redactor şef al revistei “Cetatea Culturală”, fost şef al Serviciului Cultură, Culte, Sport, Turism, Mass-Media şi Relaţii Internaţionale al Primăriei clujene (1997-2000) şi deputat PRM între (2000 şi 2004). A absolvit două cursuri postuniversitare la Academia de Studii Economice din Bucureşti, specializările marketing-management şi comerţ exterior. A urmat cursuri postuniversitare de marketing şi management în Marea Britanie (1975) şi cursuri de specializare în presă şi administraţie publică locală (1996, 2001 şi 2002) în Danemarca, numeroase alte cursuri, acreditate de ministerul de profil şi de cel al Muncii, în unităţi de învăţământ din ţară.
 

 

Are o activitate ştiinţifică şi culturală foarte bogată. Este un scriitor prolific, a publicat peste 2500 de articole, eseuri, studii, traduceri din poezia şi proza universală, recenzii, note, interviuri şi 96 de cărţi. Este un jurnalist fecund, un excelent organizator şi un realizator de talk show-uri televizate cu mare impact în oraşul de la poalele Feleacului. Editor-fondator al revistei Cetatea Culturală, publică într-un număr impresionant de alte ziare şi reviste din ţară şi din străinătate. Colaborează de-a lungul anilor cu: Steaua, Tribuna, Napoca Universitară, Echinox, Amfiteatru, Vatra, Astra, România literară, Luceafărul, Cronica, Ramuri, Convorbiri literare, Orizont, Familia, Urzica, Flacăra, Femeia, Pro Saeculum, Poesis, Excelsior, Sud, Mişcarea literară, precum şi cu reviste din Marea Britanie, SUA, Canada, Croaţia, Ungaria, Moldova, Iran, Israel, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud.
A avut şi are colaborări cu studiourile de radio şi televiziune din Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Bucureşti şi cu posturi private de radio şi televiziune din Cluj-Napoca, Bucureşti, Alba Iulia, Târgu Mureş, Braşov, Sibiu, Baia Mare, Satu Mare şi Zalău. Este fondatorul primului post privat de televiziune din Cluj-Napoca (CBN-ARDAF), în 1997.
A fost distins cu numeraose diplome şi premii, atât în ţară cât şi în străinătate. A primit titlul de profesor onorific adjunct (şi diploma de excelenţă) din partea District of Colombia University; Diploma şi medalia de aur ale Academiei Braziliei; Diplome de excelenţă în Coreea de Sud, India, Iran şi numeroase alte premii pentru traduceri din literatura universală. În anul 2010 a fost ales membru de onoare al Asociaţiei Scriitorilor Români din Canada .
Familia lui Dan Brudaşcu este la fel de strălucitoare şi impresionantă ca şi cariera sa. Este căsătorit cu o mare doamnă a cântecului popular transilvan, Sava Negrean Brudaşcu, o doamnă care încântă milioane de români de pretutindeni, cu timbrul ei vocal special şi repertoriul de o înaltă ţinută artistică. Doamna Sava Negrean Brudaşcu este o prezenţă placută şi se bucură de un succes fulminant pe scenele ţării şi peste hotare . Apare aproape săptămânal pe ecranele televizoarelor şi la posturile de radio naţionale, particiupă frecvent la spectacole şi concerte muzical folclorice pe întreg cuprinsul României, dar şi la românii din ţările vecine.. Dan Brudaşcu şi Sava Negrean sunt părinţii lui Eileen Sava, avocat în Baroul Cluj, de la care au un nepoţel, Petru - Sabin.
De amintit şi faptul că este rudă cu celebrul pictor Corneliu Brudaşcu şi cu nu mai puţin celebrul frate al acestuia, sculptorul Valer Brudaşcu (care, în prezent, locuieşte, cu familia, în Germania, după o îndelungă şi bogată carieră artistică şi didactică la Arad).
Personalitate marcantă a Transilvaniei, Dr. Dan Brudaşcu poartă în piept o inimă tricoloră, iar întreaga sa fiinţă emană esenţa românismului. În fiecare zi, de-a lungul vieţii, ne-a demonstrat că “omul sfinţeşte locul.” S-a remarcat în toate domeniile în care a activat, pe scena politică şi culturală; în mass-media locală, naţională şi internaţională; ca jurnalist, traducător şi scriitor. A fost unul dintre puţinii parlamentari români, care şi-au dedicat întreaga activitate, putere de muncă şi energie comunităţii, care au stat de vorbă cu oamenii şi le-au înţeles cu adevărat dorinţele şi problemele, rezolvând ce mai mare parte a celor ce depindeau de el. Dan Brudaşcu a mers până la capăt, a căutat şi a găsit soluţii eficiente pentru oamenii care l-au ales deputat. A încercat să-şi continue cariera politică şi a candidat ca independent, pentru că a crezut cu tărie că nefiind înregimentat politic poate servi mai bine interesele alegătorilor.

Este un excelent analist politic şi economic, are opinii ferme şi bine argumentate şi darul special al comunicării eficiente. Datorită acestui cumul de calităţi speciale, Dr. Dan Brudaşcu este apreciat de clujeni, pe care i-a reprezentat cu cinste în Parlamentul României, de mediul academic şi cultural din capitala Ardealului şi de colegii din mass-media româno-americană.

Calităţile sale native, îmbogăţite printr-o educaţie solidă, o experienţă bogată şi diversă, completează caracterul lui puternic, viziunea şi charisma domnului Dan Brudaşcu. Dotat cu un spirit de observaţie fin şi o pasiune arzătoare pentru literatură, el a câştigat respectul semenilor şi s-a impus ca nume de referinţă în viaţa culturală contemporană.

Astăzi, la frumoasa aniversare a 6 decenii de viaţă, redacţia noastră îi urează domnului Dr. Dan Brudaşcu sănătate, putere de muncă şi succes în întreaga activitate. La Mulţi Ani, în numele jurnaliştilor din mass-media româno-americană, care vă respectă şi vă apreciază munca şi realizările. Cele mai bune gânduri şi urări se îndreaptă către dumneavoastră la ceas aniversar. Să ne trăieşti mulţi ani fericiţi, maestre Dan Brudaşcu!

Octavian Curpaş
 

Phoenix, Arizona  

martie 2011
Octavian Curpaş
 

Referinţă Bibliografică:
La aniversarea celor şase decenii de viaţă / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 264, Anul I, 21 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!