CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 521 din 04 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

La Aniversară
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Elisabeta Iosif 
  
LA ANIVERSARĂ 
  
70 de trandafiri, culeşi în luna lui Cireşar sunt trimişi cu drag, scriitorului şi promotorului cultural Al. Florin Ţene, cel care a înnobilat Cetatea scriitorilor români şi prin alăturarea de pretutindeni a creatorilor de limbă română, atraşi de respectul său faţă de orice activitate scriitoricească prestigioasă. S-au făcut multe aprecieri privind acţiunile sale. Aş dori însă, ca urarea noastră de La multi ani! a scriitorilor Filialei Bucureşti a L.S.R. să se adreseze şi managerului care a ştiut să ne unească sub aceeaşi cauză, cea care depozitează prin carte învăţături, poveţe, mărturii străvechi, semne ale unei memorii colective ce va crea istorie. Am să mai subliniez o altă latură a creaţiei sale, despre care voi vorbi în rândurile următoare.  
  
POEZIA, VĂZUTĂ CA O STARE DE VEGHE 
  
Despre un scriitor nu poţi vorbi decât cu poemele şi cărţile sale în faţă, urmărindu-le, desigur, la un alt nivel de înţelegere. De cele mai multe ori e greu de descifrat cheia în care s-a scris o carte, ca să-i dezvălui taina. Ea trebuie să-şi lase înţeles conţinutul. 
  
Suntem de acord că nu oricine poate pătrunde în universul filozofic al unei scrieri, aici intervenind rolul criticului literar, cel care vede dincolo de metaforă, considerată de J. Ortega Y Casset ”cea mai mare putere a omului”. Astfel am gândit despre criticul care îşi ia acest rol în serios, mai ales daca e şi scriitor, cunoscând ce sens poartă în sine arta creaţiei. Fiindcă, de acest fel de cronicar este nevoie, fiind de acord cu H. Taine, care îl definea ca „un intelectual împlinit, filozof cu vederi largi şi complexe”. Iar un asemenea scriitor, un filozof ca formaţie este şi Al. Florin Ţene, care consideră că fiecare carte trebuie să continue acel „bemol al vieţii, cu toate tonurile sufleteşti, pe care le adânceşte cu o jumătate de ton” (Lucian Blaga). 
  
Aşa consider ultima sa analiză privind „Starea poeziei româneşti la începutul secolului al XXI-lea „ un îndelungat exerciţiu de receptare a poeziei româneşti în ansamblu, cu aplecare spre tendinţa de evoluţie a acestei din a doua parte a secolului al XX-lea. Şi mai apoi este necesară o plonjare în panorama poeziei secolului al XXI-lea, căutând instaurarea eului poetic”. Un demers îndrăzneţ, pe care îl poate face numai un poet care a traversat jumătate din secolul trecut, cunoscând fenomenul poetic al acestei perioade şi care în al şaptelea deceniu de viaţă poate face o analiză unei importante perioade a poeziei româneşti, cu valorile sale autentice şi cu acele curente literare create, în care poeţii au visat ca versul lor sa se topească în „Stare de veghe”. Este acea visare despre care Renard la timpul său spunea că e ”lumina de lună a gândirii”. Parafrazând, istoria critică a poeziei poate fi istoria visului unei generaţii contemporane, însăşi istoria lumii poetice româneşti la care Al. Florin Ţene are un cuvânt important de spus. El scoate poezia din starea de vis şi o trezeşte, trecând-o prin starea de veghe. 
  
Elisabeta IOSIF 
  
Iunie, 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
La Aniversară / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 521, Anul II, 04 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!