CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 603 din 25 august 2012        Toate Articolele Autorului

KEMET, PRIETEN CU NICU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

4 KEMET, PRIETEN CU NICU  

 

După cunoştinţa cu Nicu, Kemet avea reţineri în discuţiile cu acest băiat care era elev la şcoala profesională de chimie în ultimul an şi în curând avea să devină chimist. Nicu îl lua duminica la film, căci era un cinematograf în oraş unde în fiecare duminică la ora 10 dimineaţa se prezenta un film gratuit, după ce se ţinea o conferinţă ştiinţifică. Lui Nicu îi plăcea de Kemet, căci acesta asculta cu atenţie tot ce îi povestea. Kemet venea din mediul satului unde nu se ştia de filme, decât în acele seri când venea o caravană care îşi întindea o pânză pe un perete al şcolii din sat iar lumea se speria când trenurile de pe acea pânză zburau parcă peste lumea satului, speriată şi crucindu-se de acele minuni. Kemet îl admira sincer pe Nicu, fiindcă acesta purta uniformă, avea un chipiu ca miliţienii. Nicu era un băiat înalt pentru cei 16 ani ai săi. Cu părul buclat, scos de sub chipiu, arăta ca un actor din filmele sovietice care rulau pe ecranele cinematografelor. Într-o duminică l-a dus pe Kemet la marea bibliotecă din oraş. Aici îşi dăduse întâlnire cu o fată, elevă de liceu. Iar Kemet ţinea paravan pentru Nicu. Dar asta nu l-a supărat pe Kemet, fiindcă acesta nu văzuse atâtea cărţi nici la Librăria Noastră din centrul oraşului Ploieşti. Kemet nu putea împrumuta cărţi, căci nu avea buletin, dar Nicu i-a luat o carte să o citească. Era romanul Cantemiriştii, romanul scriitoarei Cella SERGHI, unde era descrisă viaţa liceului militar Dimitrie CANTEMIR. Kemet avea ceva şcoală, căci citea ziarele citite şi abandonate pe tarabele zarzavagiilor. Averea lui Kemet consta dintr-o sacoşă tip sport în care avea ceva ustensile şi mai multe fascicole din colecţia Povestiri ştiinţifico-fantastice pe care le găsise aruncate le coşurile de gunoi ale halelor, dar - fiindcă îi plăcea să le citească - mai cumpăra câte un fascicul. Dinu era bucuros că fiul său Nicu avea un prieten precum Kemet, cu toată situaţia lui de copil al nimănui. La rândul său Nicu îl considera pe Kemet protejatul său. Duminicile sau când avea timp liber, Nicu îl lua pe Kemet la meciurile de rugby, la fotbal, sau la diverse manifestaţii  

ale elevilor de la profesională. Astfel, când s-a organizat o excursie la Buşteni, Dinu l-a inclus şi pe Kemet în grupul lor, pentru a se familiariza cu familia sa. La Buşteni au staţionat undeva lângă grădina zoologică din apropierea vilei scriitorului Cezar PETRESCU. Soţia lui Dinu cu o parte din familie au rămas în tabăra improvizată, iar o parte dintre cei mai tineri, în frunte cu Dinu, a plecat să vadă cascada Urlătoare, până la care se spunea că sunt două ore de mers. Au ajuns cu greu la cascadă, dar cu grupul la jumătate ca număr. S-au făcut pozele de grup şi individuale şi au coborât, căci flămânziseră destul de bine.  

O altă excursie la care a participat Kemet, a fost aceea de la meciul cu Braşovul, chiar la Braşov. Stadionul Tineretului era în construcţie şi au avut parte de o ploaie, care i-a făcut pe spectatori ciuciulete. Bucuria a fost mare pentru ploieşteni, căci făcuseră meci egal 1-1, iar portarul Maroşi apărase chiar un 11 metri. Pasiunea cea mare a lui Nicu era însă jocul de rugby. Ori de câte ori avea timp liber mergea să asiste la antrenamentele care se desfăşurau pe un teren de lângă rafinăria Vega. Acum, fiind şi Kemet în apropiere, mergeau împreună. Unii dintre jucători lucrau la rafinărie, de remarcat era jucătorul Zamfir, un contabil solid dar şchiop. Asta nu îl împiedica să fie un bun jucător de rugby. L-a remarcat pe Kemet imediat, când l-a văzut pe marginea terenului, îl ştia ca fiind băiatul de la cantină.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
KEMET, PRIETEN CU NICU / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 603, Anul II, 25 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!