CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 607 din 29 august 2012        Toate Articolele Autorului

KEMET LA CANTINA RAFINĂRIEI VEGA.
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

8 KEMETLA CANTINA RAFINĂRIEI VEGA.  

 

Nu ne putem mândri mulţi că ştim ce este o rafinărie! Mirosul de produse petroliere este specific oraşului Ploieşti. De cum te apropii de gară sau de oraş, din orice parte intri, te întâmpină acest miros. Dar într-o rafinărie acest miros este evident până a nu intra. La poarta de intrare eşti controlat de oameni care nu te lasă să intri cu chibrituri sau brichete. Fumătorii sunt luaţi în evidenţă şi scrişi într-un registru. Kemet intra şi el pentru prima dată într-o rafinărie. Mergea lângă italian care avea să-l ducă la cantină. Aleile asfaltate ale rafinăriei erau mărginite de straturi cu flori şi bazinele enorme cu produse petroliere te însoţeau peste tot. Ajunşi la cantină, italianul l-a predat pe Kemet administratorului acestei secţii a rafinăriei, căci cantina era o adevărată secţie. Aici serveau masa zilnic câteva sute de persoane, printre care şi militarii care asigurau paza rafinăriei. Administratorul se numea Tudorică, toţi se adresau lui cu nenea Tudorică, fie tânăr, fie bătrân, fie şef sau subaltern. De fapt era un zdrahon de bărbat înalt şi cu un corp de invidiat, cine nu îl cunoştea credea că este vreun luptător de summo! Vocea sa însă era blândă în contradicţie cu statura sa impozantă. Italianul îl cunoştea destul de bine şi i-a spus despre ce este vorba, dându-i biletul care îl avea Kemet. După ce a citit biletul, a spus: bine! A luat telefonul şi a format un număr, la capătul firului era tovarăşul Manole. Acesta l-a lămurit ce este cu Kemet. Tudorică a lăsat receptorul şi l-a aşezat pe copil pe un scaun, i-a cerut buletinul; după ce l-a cercetat, văzând că buletinul este nou, a început să-l întrebe pe Kemet verzi şi uscate. Când şi-a epuizat multele întrebări, l-a luat de mână şi l-a prezentat celor care erau în tura de dimineaţă. L-a dat pe mâna bucătarului şef Ilie Stârceanu. Acesta deja ştia povestea lui Kemet de la tanti Maria care era bucătăreasă la cantină. I-au dat să mănânce cât nu putea să mănânce un copil şi apoi l-au dus la sala unde se pregăteau zarzavaturile pentru mâncarea de prânz. Aici era un grup de femei şi fete tinere care au încercat să-l intimideze pe băiat. Tudorică şi tanti Maria le-au spus doar să-i dea lucru. Ce era de făcut aici? Lăzile cu morcovi, cartofi şi alte zarzavaturi trebuiau golite într-un bazin pentru a fi spălate. De aici fiecare sortiment era preluat de cele care le pregăteau pentru a fi duse la bucătari. Nu era timp de poveşti, mâncarea trebuia să fie gata la ora fixă. Kemet era învăţat cu manevrarea lăzilor, aşa că nu i se părea ceva greu, iar fetele chiar se mirau de îndemânarea puştiului.  

 

 

Referinţă Bibliografică:
KEMET LA CANTINA RAFINĂRIEI VEGA. / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 607, Anul II, 29 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!