CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 605 din 27 august 2012        Toate Articolele Autorului

KEMET DEVINE BOGAT!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

6 KEMET DEVINE BOGAT!  

 

După ieşirea de la miliţie Dinu a rămas fără cuvinte. Nu ştia ce să spună despre această năstruşnică întâmplare? Kemet la rândul său nu ştia ce să spună, avea un caiet cu bani, şi nu puţini; 875 lei. Voia să scoată caietul şi să numere banii, căci nu avusese atâţi bani niciodată! Ajunşi la Hale s-au retras în magazia unde îşi avusese culcuşul înainte Kemet. Nenea Dinu i-a cerut caietul cu bani lui Kemet, i-a numărat şi a zis scurt; sunt toţi! L-a asigurat pe băiat ca va face ceva cu banii care să-i îmbunătăţească situaţia sa. Kemet nu ştia că şi Dinu adunase ceva bani cam tot aşa, într-un caiet. Au început să răsfoiască acel buclucaş caiet. Aici era însemnate toate sumele ce i se cuveneau lui Kemet, scrise cu un creion chimic. Era însemnată prima zi când băiatul lucrase ceva pentru familia Luţă, dar şi alte zile din care reieşea ce lucrase şi câţi bani primise pentru asta.  

După plecare lui Dinu, acesta l-a dus la dormitor şi i-a spus să nu spună nimănui de ceea ce se întâmplase, cu toate că nişte zarzavagii văzuseră că cei doi plecaseră cu un miliţian şi făceau tot felul de presupuneri. Vânzătorii din Hale erau curioşi, asaltându-l cu întrebări toată seara. Kemet ca de obicei tăcea, fiindcă nu ştia ce să răspundă!  

A doua zi Dinu a început un fel de anchetă personală, să afle de ce fusese învinuită Fănica? Prima dată şi-a aţintit atenţia asupra celui care preluase ghereta ei. L-a trimis la gheretă pe Kemet să-l ajute pe acest nou vânzător. Dar zarzavagiul nu a vrut să-l accepte. Lucra de unu singur. După mai multe zile de cercetări, Dinu aflase cine era noul locatar al gheretei. Un tip care mai lucrase în comerţul cu zarzavat, tot la un aprozar de prin Boldeşti Scăieni. Dinu a devenit astfel mult mai suspicios, cum de ajunsese în locul Fănicăi aşa de repede? A luat legătura cu miliţianul, colegul din armată al lui Dinu, rugându-l pe acesta să se intereseze la miliţie despre ,,biografia” lui Dardu, căci aşa îl chema pe înlocuitorul Fănicăi. După alte câteva zile aveau să afle cu stupoare că Dardu o turnase pe Fănica la miliţie, chiar el ascunzâdu-i nişte facturi pe care nu le găsise la inventar. Dardu lucrase ca încărcător la depozitul aprozarelor din oraş, astfel că într-un moment de neatenţie, i-a ascuns Fănicăi mai multe facturi. Fănica a fost găsită nevinovată, dar chiar în momentul când a fost anunţată că este liberă, a căzut din picioare secerată, şi nu a mai putut fi salvată. Totul decurgea normal prin Hale. Se apropia toamna şi Halele erau pline cu de toate, fructe şi zarzavaturi. Într-o zi Dinu l-a luat pe Kemet şi l-a dus la o croitorie din apropierea pieţei. Vorbise cu un croitor să-i facă un costum de haine lui Kemet. Croitorul un om şi el cu mai mulţi copii a început să-l întrebe pa băiat ce culoare ar vrea să fie costumul său? Kemet nu ştia ce se întâmplă, căci nici nu ştia bine ce se vrea de la el! Croitorul cu Dinu, au început să discute şi au ajuns la concluzia că băiatului i s-ar potrivi un material gri deschis cu mici carouri. Aşa a rămas. Le-a spus celor doi că vor fi anunţaţi când e gata costumul pentru probă. Kemet a adormit destul de greu în acea seară, gândindu-se cum va arăta în costum, şi mai ales când se va duce acasă să-şi facă buletinul căci se apropia acel termen când va împlini 14 ani.  

Referinţă Bibliografică:
KEMET DEVINE BOGAT! / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 605, Anul II, 27 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!