CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 532 din 15 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

JUSTIŢIE OARBĂ ORI NEAJUTORATĂ?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se vorbeşte mult, în ultima perioadă de timp, despre asigurarea caracterului unitar al practicii judecătoreşti şi este firesc, desigur, să se vorbească, atâta timp cât aşa zisa reformă a Justiţiei bate pasul pe loc. Este adevărat că reforma, fie vorba între noi, a început de mult timp, a fost apreciată de unele guvernări şi criticată de altele, a fost socotită ca fiind încheiată odată cu elaborarea Codului Civil şi Penal, respectiv a celor de Procedură. Se poate vorbi de încheiere?! Absurd! Exclam „absurd” pentru că aşa este cu adevărat. NU s-a finalizat reforma în nicio instituţie a statului de drept! Acolo unde se raportează că s-a împlinit, analizaţi doar mentalitatea şi trageţi concluzii. Nu s-a finalizat, cu adevărat, nici integrarea României în structurile europene, de altfel. Şi nu prin prisma a ceea ce se întâmplă, după comunicarea rezultatelor la alegerile locale, între cei doi componenţi ai Puterii Executive din România, mă exprim în acest fel…  
Soluţiile instanţelor judecătoreşti ar trebui să fie identice în cazuri similare, cu foarte mici deosebiri raportate, în cazul acţiunilor penale, la aprecierea duratei de detenţie, spre exemplu, între minim şi maxim, având în vedere o serie de elemente stabilite prin Codul de Procedură Penală. O atare situaţie este impusă, printre altele, de principiul constituţional al egalităţii cetăţenilor în faţa legii şi, implicit, în faţa autorităţii judecătoreşti. Asta presupune, mai înainte de toate, asigurarea caracterului unitar al practicii judecătoreşti, care se pare că nu este ÎNCĂ realizată! Şi dacă nu este, ne mai putem întreba DE CE multe soluţii rămase definitive sunt diferite şi chiar contradictorii în cazuri similare?  
Această stare de fapt este una din cauzele principale ale neîncrederii populaţiei în actul de justiţie, la care aş adăuga, fără rezerve, cazurile ruşinoase ale unor magistraţi certaţi cu legea. Amintesc aici doar pe cel mai recent, anume al magistratului Carmen Mladen de la Secţia comercială a Curţii de Apel Craiova, reţinută acum două zile pentru a fi audiată în legătură cu infracţiuni de şantaj şi corupţie sexuală (!). În paranteză fie spus, Cicero este contrazis: Justiţia nu poate fie ea însăşi splendoarea maximă a virtuţilor!  
Pe lângă aceste principale cauze amintesc, având convingerea că foarte mulţi cetăţeni cunosc realitatea, lipsa de personal şi lipsa condiţiilor materiale necesare în multe unităţi judecătoreşti, fără de care nu se poate realiza în bune condiţii actul de justiţie. În aşa condiţii, arta dreptului nu poate fi arta repartizării juste în România! Justiţia nu poate fi în măsură să facă dreptate, potrivit menirii ei. Justiţia nu poate apăra drepturile fundamentale ale cetăţeanului ci, din contra, adeseori le încalcă. Şi asemenea fenomen, pentru că atinge dimensiunile unui fenomen în România, ia amploare dacă amintim de posibile imixtiuni în actul de justiţie! Puterea politică, indiferent de ce culoare a fost ori este, a fost de mai multe ori criticată sub acest aspect. Or, se ştie doar, nu iese fum fără foc…  
Nu doresc să însăilez o prelegere axată pe vreunul din subiectele nuanţate, mai mult ori mai puţin, în cele prezentate mai sus. Vă ofer posibilitatea să analizaţi singuri, în liniştea casei, dacă o aveţi, cu obiectivitate şi mult calm, dacă puteţi, lecturând un material făcut public în „Jurnalul de Ilfov”, la 22.03.2012 şi actualizat la 26.03.2012. Întrebaţi-vă şi încercaţi să înţelegeţi dacă un judecător, care are într-o şedinţă peste o sută de cauze, indiferent că sunt cu acţiuni penale sau civile, poate fi atât de lucid încât să dea hotărâri corecte la fiecare caz în parte! Gândiţi-vă câte părţi are de ascultat la fiecare, imaginându-vă că unele dintre ele sunt complexe, cu mai mulţi învinuiţi, cu mulţi martori şi aşa mai departe. Gândiţi-vă că acel magistrat şi grefierul de şedinţă nu au pauză de masă. Gândiţi-vă ca acel grefier de şedinţă trebuie să studieze fiecare dosar în parte, ca şi judecătorul, de altfel, să-i facă toaleta înainte de şedinţă şi după aceasta, să expedieze citaţii prin toată ţara şi chiar prin străinătate, în unele situaţii, să facă multe alte lucrări specifice pe care mai marii justiţiei române le-au uitat ori nu le-au ştiut vreodată că trebuie executate! Altfel, nu se explică de ce nu intervin să ia măsuri de natură a asigura cadrul adecvat pentru înfăptuirea actului de justiţie. Şi, nu în ultimul rând, gândiţi-vă la sănătatea acestor salahori, ale căror drepturi sunt încălcate de toţi superiorii lor în funcţie, obligaţi să lucreze sâmbăta şi duminica, adeseori, dat fiind volumul covârşitor de muncă. Mă refer la grefieri, pălmaşii instanţelor de judecată…  
Deci, iată materialul! Lectură plăcută!  
 
Judecătoria Cornetu în pragul colapsului  
 
„Cu numai şase judecători şi câţiva grefieri, beneficiind de două-trei săli cât nişte dormitoare de apartament de bloc, Judecătoria din Cornetu mai are un pic şi pune lacătul pe uşă. Magistraţii sunt pur şi simplu depăşiţi de numărul imens de dosare ce revine fiecăruia, de multe ori ziua de lucru a unui judecător ajungând să se încheie la două sau trei noaptea.  
La Judecătoria Cornetu s-ar putea susţine multe alte activităţi, mai puţin actul de justiţie. Înfiinţată la 1 noiembrie 2006, instituţia mai are un pic şi se închide din cauza personalului insuficient şi a condiţiilor precare de lucru. Schema oficială cuprinde 10 judecători, 11 grefieri, doi grefieri arhivari şi un registrator. Din cele 10 posturi de judecător sunt ocupate doar şase, iar unul dintre aceştia se află în prag de pensionare. Din cei şase judecători care se încumetă să activeze la Judecătoria din Cornetu, patru lucrează în instanţe civile şi doi în cele penale. La instanţele civile situaţia este de-a dreptul descurajantă: unui singur ju­decător îi revin într-o singură zi de muncă 170, sau chiar şi 200 de dosare. Deşi şedinţele încep la ora 8.30, până spre ora 14.00 judecătorul nu apucă să strige nici măcar dosarele solicitate pentru amânare.  
Rovinieta, bat-o vina  
Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Cornetu, judecătorul Cătălin Magdalena ne-a spus şi care este una dintre cauzele care sufocă activitatea instituţiei: plângerile contravenţionale. Într-o sin­gură zi, 20 martie 2012, la Judecătoria din Cornetu au fost înregistrate 165 de astfel de plângeri, îndreptate cu precădere împotriva amenzilor pentru rovinietă. Pentru că judecătorii care se ocupă de cauzele civile nu mai prididesc cu dosarele, cei doi colegi care se ocupă de cauzele penale au început şi ei să judece, peste program, mai exact după orele 19.00-20.00 din speţele cauzate de buclucaşa rovinietă. Din cauza numărului imens de dosare, judecătorul Magdalena, de exemplu, nu îşi permite o zi de concediu, la Cornetu nee­xistând practic vacanţă judecătorească. Cifrele vorbesc de la sine: dacă în 2011, la nivel naţional un judecător a rezolvat circa 1.100 de cauze, la Cornetu s-a bătut recordul mondial, numărul pri­cinilor judecate fiind de 3571 de fiecare magistrat.  
Condiţiile în care se face justiţie la Jude­cătoria din Cornetu sunt cunoscute până la cel mai înalt nivel, inclusiv la Consiliul Superior al Magistraturii. Cu toate acestea ni­meni nu mişcă un deget. Judecătorii de la Cornetu au făcut apel la colegii lor pe forurile consacrate ale magistraţilor, însă nu se arată doritori care să îşi sacrifice viaţa personală pentru a veni în Ilfov. Şi dacă pentru restul problemelor, cum ar fi cea a sălilor de judecată, improprii pentru această destinaţie, ar mai exista ceva soluţii, pentru lipsa de personal nu există altă alternativă decât, măcar, respectarea schemei de personal, dacă nu chiar suplimentarea acesteia. Închipuiţi-vă la ora 8.00 o mare de oameni, citaţi în 200 de dosare, martori sau părţi în procese, care se înghesuie pe scările Judecătoriei până la etajul doi. Toţi aceşti cetăţeni care speră într-un act de justiţie corect, nu apucă de multe ori nici măcar să îşi audă strigate numele de pe lista de şedinţe şi nici măcar să intre în sală. La procesele penale, cu acuzaţi în arest preventiv, dacă a venit familia unui singur învinuit s-a umplut sala de judecată. Probabil că dacă un magistrat dintr-o ţară europeană ar vedea cum se înfăptuieşte ac­tul de justiţie în judeţul Ilfov, ar solicita ajutoare de urgenţă pentru un sistem care ar putea funcţiona normal, dacă legile româneşti ar permite să se autofinanţeze.”  
 
Referinţă Bibliografică:
JUSTIŢIE OARBĂ ORI NEAJUTORATĂ? / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 532, Anul II, 15 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!