CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  Jurnalul unui om neînsemnat (VI) - fragmente -
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Cu răbdare, cu tutun şi din când în când câte-o „amăruşcă”, în măsură să îmbie şi să fericească nesocotitul meu suflet scoţându-l din letargie şi de sub zodia unui pesimism greu vindecabil...G. mă asigură că aş avea şanse să evoluez, să mă eliberez din chinga strânsă şi păcătoasă a complexelor şi apoi îmi oferă paradigma cu yankeii. Necuratul să-i ia de americani, omule, era să-i zic - dacă n-aş fi ştiut simpatiile şi rubedeniile lui de sânge p-acolo. Ştiu să trăiască, au lepădat de mult complexele şi în primul rând pe cel european, legaţi de aceştaa cu cordonul ombilical al originilor şi limbii comune, cel puţin. Chiar dacă în comuniune fibrală, de unde-or fi învăţat şi când, şi cum, că noi tot credem şi zicem c-avem sistem de educaţie, învăşământ şi morală creştină mai bune decât ei (!?) în stare să ne furnizeze toate astea, adică tot tacâmul să ne credem buricul pământului...Hait, vrăjeală şi numai gura e de noi! Noi, cu ce avem, cultivăm mai mult paradoxul, servitutea, supunerea, temeneaua etc. Care n-au nicio şansă să tămăduiască nici complexul de inferioritate, darămite să ne mai sporească pe opusul lui. Tac pentru că sunt înciudat şi mă tem să nu devin excesiv de nostalgic şi din brambureala care se va instala - şi pe care să n-o mai pot ţine-n frâu – să se nască cine ştie ce deşucheli de gând. 
  
După ce mi-a povestit de păţania lui cu poliţiştii din Winston-Salem (nimic comun cu titlul celebrului film american „Vrăjitoarele din Salem!”), că a fost „îngropat”(incidentul, n.mea) fără urmări contravenţionale sau altfel decât în notă de complezenţă interetnică, o să-i pregătesc o „dizertaţie”, un fel de contrareplică, de fapt nici nu ştiu dacă este chiar aşa: un incident întâmplat tot cam pe-acolo şi tot cu un român emigrant, ăsta nu-mi mai aduc aminte ce şi cum însă cineva, vorbind de „rezolvarea” lui povestea că acolo există în anumite situaţii un comunism mai mare ca la noi (care-a stat peste grumazul nostru jumate de secol). Ţin să-i dau dreptate după istorioara cu ieşitul la iarbă verde, cu mulţimea de seminţii, muzică, tombole şi care funcţionau toate fără reproş şi într-o armonie perfectă şi raportate la puterea fiecăruia după buzunar. Îmi amintesc ce era Lacul Tei, Herăstrăul, Floreasca şi altele pentru bucureşteni, apoi că şi atunci, dacă nu munceai nu puteai să le descurci, aşa cum este probabil în fiecare ţară care se respectă. Acum „fabuloasa şi fascinanta Românie”, cum îi e brandul parcă, intrată în bravul „capitalism anarhic” nu-ţi dă dreptul nici să ajungi la Obor dacă n-ai un sfanţ...Şi mai mult, guvernele care se succed la putere o fac pentru propria propăşire, cum şi parlamentul ai cărui membri se poartă ca şi cum ar fi închiriat locuri pe viaţă, metehnele ăluilat sistem nu se uită uşor, trec de la un partid la altul - după cum bate vântul şanselor de propăşire personală. Totuşi o ordine trebuie să existe peste tot, nişte legi la care căznesc „ai noştrii” tot înceracă s-o fundamenteze, mai există simţul civic, la noi e tare amorţit dacă nu căzut cu totul la pământ. De multe ori nu neapărat autorităţile şi legile trebuie să-(l)se)impună, trebuie să ni-l autoimpunem, există o măsură în toate, inclusiv a bunului simţ, o ruşine, un respect elementar, o sinceritate şi cu ce se mai asociază ele... 
  
Ne mai gospodăream şi noi singuri şi nu neapărat în „foruri democratice” ca să cadă bine „europenilor” şi nu neapărat ca înainte, pe bază de convocator şi trâmbiţă, megafoane sau microfoane. Ne trebuie mulţi ani de-aici înainte să ne revenim, alţi conducători, dacă o fi cazul şi străini, de nu reuşim să scăpăm de invidia şi „înhăiteala” între noi, pe considerente de tot râsul, exact cum s-a întâmplat cu domnitorul Unirii acum peste 130 de ani. Vorbim de tineri dar care tineri? Odraslele cioclilor care ne cântă prohodul şi noi aşa de liniştiţi, ce mai, ne-am învăţat cu răul, e peste tot şi îl luăm părtaş ca să-l îndreptăm tot împotriva noastră, în sfârşit, ce se naşte din pisică... De fapt nici nu ştiu ce m-a apucat de căşunez în halul ăsta şi să tot alunec la vale pe acelaşi tobogan al bârfelilor şi ipoteticilor răfuieli.... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Jurnalul unui om neînsemnat (VI) - fragmente - / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 210, Anul I, 29 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!