CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  Jurnalul unui om neînsemnat (V) - fragmente -
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
... Ideea poeziei mi se pare surprinzător de simplă şi de actuală ca fenomen social. Dacă aş scăpa de mult grunj „băgat la înaintare”, de resturi liricoide care apasă vârtos „pedala plictiselii” cititorului fie el avizat sau nu, pentru a avea câştig de cauză pe partea provocării şi menţinerii emoţiei, presupuse de actul poetic ar fi bine. Cât despre configurarea şi transmiterea unui mesaj clarificator şi exprimarea lui filozofică, îmbrăcat în veşmânt metaforic, ce să mai spun? Câştigul ar fi reciproc, cu un plus de partea mea că aş înlătura cuvintele de prisos, aş caligrafia esenţa redând-o sugestiv şi cu folos pe partea trăirilor mai profunde ale posibilului cititor. Pare că încep de multe ori bine, adică abordarea ideii în sine, pentru a mă pierde la următorul rând în sentimentalisme ieftine, nostalgii fără un obiect limpede sau chiar neobiectivate, nefundamentate nici măcar în plan oniric şi multe alte locuri comune. 
  
Fiindcă G. îmi dă ştire pe mail că peste „baltă” este cald în exces, iar aici plouă deci, carevasăzică suntem în „contradicţie meteorologică”, suntem siiţi de mama-natură să stăm la „acioală” şi să sporovăim...Ieri, la biserica din „Doamna Ghica” am văzut ceva ce m-a trăznit de-a binelea: un fost profesor de-am meu de geografie din liceu, pilangiu din câte îl ştiam (şi din văzute şi din auzite) însă eminent dascăl cerşea în faţa bisericii. Mâna nu era întinsă cum se obişnuieşte(!), o ţinea în jos lipită de haina ponosită şi cu mâneci răsfrânte (că erau prea lungi şi nu putea apuca „pomana” sau să-şi acopere cine ştie ce semne!), o plăsuţă colorată de plastic cu iniţialele unui brand pe care nu l-am putut citi de la distanţă şi din care se scurgea în voie fărâmituri de pâine, cozonac, ghemotoace de hârtie zaharisite cu resturi de colivă, colţuri de prescură şi încă ceva uleios care se scurgea pe asfaltul murdar şi peticit de plombe asfaltice în care, când şi când, se mai împiedicau enoriaşii care ieşeau de la sfânta slujbă. 
  
Stătea cu capul plecat, adus de umeri, cu corpul parcă încordat şi care tremura convulsiv la intervale regulate, îşi înălţa aritmic capul bolborosind scuze, probabil că nu le mulţumeşte îndeajuns generoşilor trecători sau enoriaşi care împărţeau, în dreapta şi în stânga, „boţuri” de colivă învelite în hârtie velină ca să nu se scurgă pasta de zahăr, untedelemn şi alte siropuri şi desinenţe ce compun gramajul umilinţei... Dacă nu o fi fost cumva o simplă părere, cred că ne-am întâlnit pentru o fracţiune de secundă privirea, totul apoi petrecându-se în mintea fiecăruia, dacă ne-am recunoscut sau nu. Cred că am să evoc întâmplarea asta, tare mult m-a marcat şi fireşte m-a revoltat! 
  
G. îm dă de înţeles că am stofă de povestitor cu oareşce talent. Dac-o fi aşa, ce păcat că m-am descoperit aşa târziu. Câte ceva am mai adunat eu, le-am mai dat alor mei să le citească, ei mă încurajează dar nu prea au timp de mine, am munca lor şi n-ar fi nici aşa de autorizaţi ca să mă iau după ei. Dacă ar fi să iau în serios încurajarea, greul abia de-acum ar începe, poticnirea şi trebăluirea începe cu adevărat atunci când cauţi ca experienţei şi viziunii tale să-i îmbraci haină literară, să-i găseşti forma ademenitoare, plastică, pentru a putea fi receptată şi înţeleasă. Mi-a mai zis să las vrăjeala”, ţicneala (să o limitez dar să n-o elimin cu totul!), neîncredera şi jumătatea de gând şi de faptă şi să operez pe un plan superior cuvinte nimerite şi meşteşugite pentru a-mi reda fidel gândul. Ciitindu-i şi pe alţii, îmi recomandă şi chiar se oferă să mi le împrumute pe termen...nelimitat! Îmi zice de ruşii Esenin şi Paustovski (cel din urmă pentru „motivare artistică”, pe primul pentru...asemănări biografice!?, apoi Rimbaud, Brumaru Emil şi alţii, lucruri mai greu de îndeplinit, mintea şi vârsta ea nemaifiind capabilă să asimileze tehnici şi tematici obligatorii de ştiut şi de cercetat. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Jurnalul unui om neînsemnat (V) - fragmente - / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 209, Anul I, 28 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!