CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Daniel Dăian         Publicat în: Ediţia nr. 252 din 09 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

JURNALUL SINGURATICULUI-Superficialitate
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ne este încetăţenit nouă oamenilor circul. Dorinţa fantastică pentru carnaval,este o frântură însemnată din existenţa noastră umană. Pentru că adorăm să ne erijăm toate acţiunile prin intermediul unei singure forme de manifestare, elaborată din cele mai vechi timpuri. Inserţia de trivial, într-un context pur ideatic, a început să capete nuanţe din ce în ce mai pronunţate de non-sens. Când un lujer tânăr caută să găsească lumina soarelui care îi conferă şansa la viaţă, însuşi pământul îl ajută să caute tiptil o cale de iesire spre propria lui raţiune de a exista. Animalele, la rândul lor îşi ajută puii, să înţeleagă noul orizont ce li se precede înaintea ochilor prea puri. Omul în schimb contestă dreptul vlăstarelor sale la iluminarea pe care el însuşi a dorit să o atingă. Tratăm cu superficialitate tinereţea. Cauterizăm, cu obtuzitate rana deschisă, pentru a şterge urmele călcatului în picioare. Nu oferim perspectiva viitorului, celor care ne calcă urmele cu propriile lor picioare stângace, juvenile aproape. Din contră, invectivele sunt întâlnite la tot pasul, doar pentru a motiva un interes care culmea aparţine tuturor. Dorinţa de iluminare,este a fiecăruia dintre noi. O viaţă întreagă, petrecută într-un permanent asediu al cetăţilor fortificate de cunoştiinţe, cu grijă nemăsurată, de strămoşii oamenilor pentru oameni. 
  
Eu, Omul, am plecat de pe cea mai de jos scara a evolutivului ideatic. Am primit suportul celor care mi-au permis revărsarea mea în lume, am fost îndemnat să respir universul ce mă înconjura cu proprii mei ochi, dar şi nevoia de a vedea celelalte orizonturi încă ascunse, folosindu-mă de ochiul ascuns al propriei mele fiinţe. Raţiunea. Pentru asta, mi-am alocat aproape un sfert din existenţa mea. Am îmbrăţişat cu seriozitate această cale grea a nevoii mele de luminare. Am străbătut în cea mai mare parte singur, acest drum sinuos, prăbuşindu-mă de nenumărate ori în genunchi, pentru ca mai apoi să pornesc din nou pe aceeaşi cale de mine aleasă. Am fost tratat cu dragoste machiavelică, de fiecare dată când respiram tot mai aproape sinele celui din faţa mea. Cu sadism, mi-am forţat raţiunea, să escaladeze înălţimi sufocante, primejdioase. Am fost ucis de nenumărate ori, renăscând din propria mea cenuşă cu învăţături pentru un viitor incert. Nu am încetat niciodată să iubesc umanitatea din noi. Dăruirea pentru cuvinte pleacă nativ,urmând ca o viaţă întreagă să o cultivi, din dorinţa ta extraordinară pentru o perfecţiune pe care o cauţi întreaga viaţă. Dar nu este important să găseşti perfecţiunea, ci cel mai important aspect, este să o cauţi. Pentru că aici rezidă toata nevoia omului. Suntem mereu într-o permanentă căutare a propriei sine. Căutătorul de cuvinte,este de mai multe feluri. Este cel care nativ scrie urmându-şi sclipirea cu o dăruire fantastică,este cel nativ, care posedă sclipirea,dar se cultivă o viaţă întreagă pentru a căuta versul perfect. Şi mai este unul. Singurul care precede pe ceilalţi doi. Dar o face din dragoste nemăsurată pentru circ. El este cel care doreşte să ucidă din faşă lumina. Avem însă nevoie de el tocmai din motivul că, înainte de a cunoaşte existenţa luminii trebuie să înţelegem rostul mocirlei. Mocirla întăreşte existenţa Luminii. Trebuie să degustăm moartea, tocmai pentru a înţelege sensul vieţii. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
JURNALUL SINGURATICULUI-Superficialitate / Daniel Dăian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 252, Anul I, 09 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Daniel Dăian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Daniel Dăian
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!