CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  Jurnal Spaniol I
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Xativa, 8 August
 

iOlla, Espana!
Pământ binecuvântat al prosperităţi mele!
Iată-mă în Spania. Iată-mă într-un loc de unde mă voi reîntoarce în ţara mea un alt om. Azi am călcat pentru prima dată pe pământ Spaniol împreună cu vară-mea, Dorina, soţul ei, Ionuţ şi fraţii ei Andrei şi Iulică. Am venit aici la solicitarea Dorinei căreia trebuie să-i mulţumesc. Cu toate că mi-am lăsat în ţară soţia şi doi copii, nu-mi pare rău. Ştiu că voi putea să creez copiilor mei un viitor, ceea ce în România nu aş fi putut face niciodată. Şi de altfel mă întorc de Crăciun.
După ce am coborât din microbuzul cu care am venit aici, din autogara din Valencia am luat un taxi până la gară, de unde am mai mers o jumătate de oră cu trenul până în Xativa (Aşa se scrie în Catalană şi se citeşte Cşativa, iar în Castellană se scrie Jativa şi se citeşte Hativa), unde Dorina are un apartament închiriat.
Ionuţ, soţul ei, are o firmă de construcţii aici şi voi lucra pentru el începând de poimâine. Mâine stau acasă pentru a mă odihni după călătoria de aproape trei zile şi-mi voi aşeza din lucrurile aduse cu mine. (Nu am luat prea multe pentru că oricum nu am venit în vacanţă)
Voi locui cu ei în acest apartamernt unde mai locuieşte încă un frate de-al Dorine, Mihai şi un prieten al lui, Costel. Nu mă deranjează. Chiria, care după cum am fost informat costă 300 de euro o vom împărţi între noi şi astfel voi avea posibilitatea să economisesc mai mult.
Mâine ies să o anunţ pe soţia mea că am ajuns şi că totul e bine.
Xativa, 12 August

Încă nu am început lucrul. Ionuţ spune că sunt nişte controale şi se teme să mă ia deocamdată pentru că nu am acte cu drept de muncă. Doar Andrei a mers la muncă undeva la cules de măsline. Ionuţ mi-a promis că o să-mi caute şi mie undeva un loc la măsline până când se va mai potoli cu controalele.Xativa, 18 August

Azi a fost prima mea zi de muncă. Am mers la cules de măsline la o fermă. Îmi plăteşte 20 de euro pe zi. Nu mi se pare foarte greu. Ţi se dă un fel de coş confecţionat dintr-o bucată de prelată întinsă pe un schelet metalic. Acesta are două bretele şi se pune pe după cap, iar coşul vine în faţă aproape încingându-te, fiindcă prezintă şi o scobitură unde intră corpul iar el se duce pe sub braţe pentru a nu cădea măslinele pe jos. Aceste coşuri se numesc Avion. Măslinele le strângem cu mâna. De fapt se bandajează degetele cu un fel de scoci şi le tragem uşor în coş pentru a nu se lovi prea tare. Acestea sunt măsline de consum verzi. Cele negre se strâng în Decembrie din câte am înţeles de la alţi români ce lucrează aici
Primii mei bani câştigaţi aici. Îi voi pune deoparte. Mâncare mai am de-acasă, la fel şi ţigări.

h: 21.15

A venit Dorina şi mi-a cerut bani pentru curent. I-am dat 13 euro. Mai am 7 euro, dar mâine voi merge din nou la muncă şi voi câştiga alţiiXativa, 19 August


Acum am ajuns acasă de la muncă. Aş mai fi avut 20 de euro dacă nu ar fi trebuit să dau 15 euro pentru a schimba butelia. Asta e. Orice început necesită cheltuieli.  
Referinţă Bibliografică:
Jurnal Spaniol I / Cezar C. Viziniuck : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 709, Anul II, 09 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezar C. Viziniuck : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezar C. Viziniuck
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!