CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Jupânul Nae Moldoveanu şi culoarea vinului...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Ieşit din pivniţă, jupânul Nae Moldoveanu  
  
avea buzele pline de vopsea roşie” ...  
  
După cum am spus, la Misac, fiind loc central, se aduna multă lume: învăţători, preoţi, funcţionari la poştă, pensionari. Uneori intrau aici şi industriaşii satului, Costică Teodorescu şi Iancu Anastase. Iancu era clănţău de gură, arogant şi de o zgârcenie proverbială. Din câte îmi amintesc, deşi cu buzunarele doldora de bani n-a făcut niciodată vreun gest de filotimie. Ba, greşesc! 
  
În Ajun de An Nou, l-a chemat pe preotul Spirică şi i-a spus că în acea zi de început de an, să anunţe, la biserică credincioşilor, că el va face donaţie bisericii un clopot, mai bun şi mai mare pentru clopotniţă. Numai peste câteva ore s-a răzgândit şi l-a anunţat pe părintele-paroh să nu mai facă anunţul ... Deşi el făcea parte din acelaşi partid cu dl.Toma Ştefănescu (P.N.Ţ.) se ţinea în “colţ” cu acesta. Nu mai ştiu ce se discuta însă, adresându-se învăţătorului, zise în sala cea mare a lui Misac: 
  
“Măi, Tomo, tu să vorbeşti de câţi bani ai. Aşa era, pe dl.Toma şi pe ceilalţi tovarăşi de dăscălie nu-i dădeau banii afară din casă. La spusele de mai sus ale lui Iancu, zeflemitoare şi arogante, i se dădu de către interlocutor o replică cu nimic mai prejos, încărcată de dispreţ dar cu o ironie bine aleasă şi dozată: 
  
“Tu să vorbeşti de câte clase ai învăţat, că nu e în capul tău decât cum să faci bani mai mulţi, din munca neplătitoare pe măsură a buştenarilor. 
  
L-am mai auzit, tot atunci, reproşându-i despre zgârcenia nu numai a lui, ci a întregii familii şi care era contrastantă cu starea de solidaritate şi persuasiune din comunitatea locală, de felul cum tatăl acestuia, Ghică al Popii (Ansastase), săptămânal, la plata muncitorilor, era blestemat de aceştia că le opreşte şi din bruma de bani pe care îi mai avea de primit, motivând că în cutare zi i-ar fi văzut cum înfăşurau tutunul în foiţa de hârtie, de şi-au făcut ţigare. Ca şi cum n-ar fi avut bani, să-şi cumperela la pachet.  
  
El, ca şi vărul său Ghicuţă Anastase erau renumiţi de câtă zgârcenie erau stăpâniţi. Aproape să zic, că Hagi Tudose pălea în faţa lor ... Nici unul, nici altul nu intraseră vreodată în cârciumă, cum proceda de multe ori Costică Teodorescu, care comanda băutură pentru toată lumea de la mese. Asta, după ce gusta personal din pahar, pleca pe ascuns şi tot pe ascuns plătea Veruţei Vorovenci consumaţia tuturor. Misac ţine cafeneaua, iar Veruţa cârciuma. 
  
Epitaful după monumentul lui Ghică al Popii, din cimitirul bisericii din Suseni, era foarte potrivit să fie scris mai curând pe piatra de mormânt a lui Costică Teodorescu, cel care a captat izvorul din Podişor şi a construit minunata şi originala cişmea din piatră cunoscută sub numele de “Izvorul Virginia”, ridicată în amintirea primei lui fecioare, decedată în floarea vârstei la numai 19 ani de meningită. 
  
Am mai fost martor şi la o glumă făcută de învăţătorul Ion Macedonescu, aflat la un “pahar de vorbă” cu prietenul său, tâmplarul Bălteanu în restaurantul lui Nae Moldoveanu.  
  
“Jupân Nae, să ne serveşti din butoiul ăla care ştii că ne place! De amintit că Ion Macedomnescu îl împrumuta deseori pe Nae Molodoveanu, când acesta pleca după vin în podgoria Muscelului. 
  
“Da, da, îi răspundea cam fonfăit, jupân Nae. Când vorbea, acesta avea un defect nazal şi fonfănea ... De aceea, un alt spirit de-al vremii, Lică Cotârleţ, spunea deseori, cu izul de interogaţie cuvenit, celor care nu vorbeau răspicat: 
  
“Măi, eşti ca văru' Nae Moldoveanu, la care ai nevoie de tâlmaci ca să-l înţelegi !.. 
  
Înainte de a veni din pivniţă cu damigeana plină cu vin, jupân Nae gusta din damigeană. Macedonescu îi ştia obiceiul şi nu-I plăcea. Spre a se asigura că nu gustă, Macedonescu lua damigeana goală şi-i tamponează discret gura dinainte cu praf fin de creion roşu, buia sau ce avea pregătit. De multe ori, că de nărav nu scapi uşor, la ieşirea din pivniţă Nae Moldoveanu avea buzele ca o cucoană, intens colorate în roşu. 
  
“Iar ai gustat din damigeană, Nae!? 
  
“Nu, nu, domnule Macedonescu, răspunde jupân Nae fonfăind şi care îşi pregătise răspunsul la o întrebare ce revenea de fiecare dată când îi avea muşterii pe cei doi. 
  
“Ia priveşte, aici! Din salon, învăţătorul luase din cui o oglindă, pe care i-o puse în faţă. Cârciumarul s-a înroşit tot. Fusese prins cu minciuna. “Deverul” s-a mutat, pentru ceva timp, la altă unitate din sat cu acelaşi specific, chiar dacă nu atât de încăpătoare ca cea a lui jupân Nae Moldoveanu. 
  
(din vol."Convorbiri, mărturisiri şi corespondenţă cu Gheorghe Pârnuţă" 
  
de George Nicolae Podişor, în curs de elaborare) 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Jupânul Nae Moldoveanu şi culoarea vinului... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 223, Anul I, 11 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!