CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Marin Voican Ghioroiu         Publicat în: Ediţia nr. 656 din 17 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

JERBE DE FLORI PENTRU EROI NEMURITORI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

JERBE DE FLORI PENTRU EROI NEMURITORI  

Comuna Domneşti – Argeşi, gradinã luxuriantã ruptã din rai sfinţit, plai de legendã, muşcelean, leagãn de aleasã culturã în care mândrii domneşteni au cultivat dragostea neţãrmuritã pentru limbã, port şi tradiţii populare, miercuri 19 septembrie 2012 în „Palatul vieţii mele” (cum îi place sã alinte Casa de culturã), distinsul prof. Ion C.Hiru şi-alansat romanul ,,BordeieleSperanţei”.  

 

 

Literatura româneascã aşteapta de multã vreme un asemenea roman, în care eroii povestirii sunt cei care au îmbrãcat cãmaşa morţii ,,partizanii” în lupta cu hydra comunistã adusã în România cu tancurile şi mitralierele de cãtre sovietici, apoi a fost crescutã prin grija şi obedienţa unor guverne de tristã amintire, ale comuniştilor Dr. Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu-Dej.  

Câţi dintre tinerii din ziua de azi ştiu despre sacrificial acestor bravi patrioţi din comuna Nucşoara, Poenãrei, Stãneşti, Domneşti şi Galeşi, care s-au înrolat într-o luptã pe viaţă şi moarte, sub conducerea locotenentului Toma Arnãuţoiu, constituind, prin jurãmânt sacru pe cruce şi pistol, formaţia de luptã anticomunistã ,,Haiducii Muscelului”.  

Nesupunerea românilor în faţa cizmei ruseşti, a comunismului devastator care spulbera credinţa în Dumnezeu, distrugerea gospodãriilor ţãrãneşti, luarea pãmântului moştenit din tatã în fiu, subjugarea fãrã milã a celor ce trudiserã o viaţã întreagã prin muncã cinstitã, batjocorirea bunelor obiceiuri ale românilor, etc. a culminat cu lupta celor care vor pieri în faţa plutoanelor de execuţie, fãrã a se abate de la Sfântul crez al Libertãţii şi Dreptãţii.  

Rar mi-a fost dat a citi o asemenea carte scrisã de un condeier rafinat, cunoscãtor al zonei Râului Doamnei şi muntelui – prieten adevãrat al haiducilor – care le-a fost tatã şi mamã aproape 10 ani de luptã crâncenã, când aceşti eroi au dovedit prin faptã, tãrie şi iubire de neam, şi n-au dat înapoi măcar un pas, au înfruntat greutãţile vitrege ale tipului şi a hărţuirii permanente din partea securităţii.  

Scriitorul prof. Ion Hiru dovedeşte cã, înainte de a scrie filele acestui roman de mare valoare documentarã, a discutat de la om la om cu puţinii martori în viaţã, cei care i-au cunoscut pe eroii neamului: Colonelul Arsenescu, Ardei P. Gheorghe, Titus Jubleanu, Constantin Popescu, Ion Sãndoiu, preoţii Nicolae Andreescu, Ioan Constantinescu, Iaon Drãgoi, dascãlii Alexandru Modoveanu, Ion Mica, Gheorghe Popescu şi Nicolae Niţu, Toma Arnãuţoiu, Maria Plop.  

Ar fi nespus de greu sã trec acţiunile de luptã în teren, pe o hartã sinopticã: construirea de bordeie pe cele mai accidentate locuri ca sã nu fie descoperiţi de cãtre miliţie şi securitate, mutarea în locuri strategice, asigurarea de alimente, atacuri asupra duşmanilor înrãiţi ai poporului care-i urmãreau de ani de zile, relaţiile de prietenie pe care le-au menţinut cu locuitorii satelor, în mod special cu bacii şi ciobanii de la stânele de sub poalele Fãgãraşului, care le-au fost de mare ajutor, plus acţiunile de mobilizare ale oamenilor prin cuvântãri patriotice pentru a nu ceda formelor inumane la care erau supuşi, sã adere la o colectivizare forţatã, la distrugerea satului romanesc etc…., dar am sã amintesc câteva scene de un dramatism întâlnit numai în operele unor mari scriitori.  

Eroul principal Toma Nucşoreanu (Toma Arnãuţoiu) se dovedeşte un comandat ataşat grupului de partizani, apãrãtor al regulamentelor (militare) impuse camarazilor, dar şi un iubitor de oameni, oferind celor neajutoraţi, alimente şi haine. Este un luptãtor tenace, fãrã a ceda în faţa vicisitudinilor vremii din munţi (fie iarnă, fie vară) şi, mai ales nenorocirilor care sau abãtut peste grupul ,,Haiducii Muscelului” şi îndeosebi... bunii lui pãrinţi, prieteni, cunoscuţi, care au fost maltrataţi în mod bestial de cãtre torţionarii din puşcãrii, anchetaţi de organelle securitãţii statului comunist, au suferit decãderi pentru ani mulţi din drepturile civile, iar unii au fost întemniţaţi pe viaţã.  

Prietenia lui cu Maria Pop Prisecaru care, la numai la 22 ani, a intrat în gruparea anticomunista „Haiducii Muscelului”, devenindu-i soţie, trece printr-un tragic moment. Când îşi ţinea în braţe fiica, Speranţa Victoria, este atacatã în faţa bordeiului de o haitã de lupi, iar destinul face ca arma sã nu percuteze şi, în momentul când deschide uşa bordeiului sã ia o altă puşcã, fetiţa îi scapã din mâini, fiind înhãţatã de un lup hãmesit. Din corpul fetiţei, când cei doi fraţi, Toma Rnăuţăiu şi Petre, însoţiţi de Titus Jubleanu, s-au dus sã o caute, n-au gãsit decât bucãţi însângerate din costumaşul ei.  

Maestrul literelor strãlucitoare, al frazelor pline de esenţa a unei realitãţi triste, distinsul romancier Ion C. Hiru, cu un dar nepreţuit, pe care l-a primit de la bunul Dumnezeu, ne aduce în atenţie... ca pe un ecran panoramic, pe aceşti eroi de legendã care au murit în fragedã vârstã, un preludiu al luptei pentru Dreptate ce s-a materializat în Decembrie 1989, când Revoluţia a învins cerbicia comunismului.  

Aş dori sã redau fraza cutremurãtoare pe care Toma Nucşoreanu o spune, fãrã teamã, în faţa plutonului de execuţie: ,,Nu-mi pare rãu de ceea ce se întâmplă, îmi pare rãu cã nu pot termina ce am început cu zece ani în urmã, se vor gãsi alţii”. Scriitorul prof. Ion C. Hiru cu un simţ al marilor tragedieni (ca Horaţio din Hamlet, singurul rãmas în viaţã) lasã speranţa continuitãţii pe scenã: în momentul în care are loc Revoluţia din 1989, o tânãrã pe numeVictoria (nimeni alta decât fiica Mariei Prisecaru şi a lui Toma Nucşoreanu) este purtãtoare de drapel, adevãrat lider al tinerilor revoluţionari care, în final, este închisã în aceeaşi celulã în care a stat tatãl ei, având credinţa cã de data aceasta tinerii au cucerit LIBERTATEA prin sacrificiu suprem, pentru care le aduce tuturor un pios omagiu… şi spune: „Voi, generaţiile viitoare, sã nu-i uitaţi pe aceşti eroi nemuritori!”, fiindcã prin jertfa lor trãiţi azi în Democraţie.  

Cununi de flori pentru eroi!  

GLORIE VEŞNICÃ!  

În final, propun ca acest roman de mare valoare “BORDEIELE SPERANŢEI” sã fie ecranizat pentru a înfãţişa o filã din istoria poporului român care a plãtit cu jertfa multor eroi, LIBERTATEA.  

 

Scriitor-compozitor  

Marin Voican-Ghioroiu  

 

HAIDUCII MUSCELULUI  

Doină inspirată în urma citirii minunatei cărţi a  

prof. Ion C. Hiru „BORDEIELE SPERANŢEI  

 

Ei!...  

Munţilor, la fraţii mei  

Dă-le casă-n codrii tăi,  

Pe cărări lângă izvoare –  

În poeni fermecătoare,  

În dumbvrăvi înfloritoare... Bis:  

Lângă turma de mioare.  

Au-uuu!…U-uuu!…U!…  

 

Ei!...  

Munţilor, din stei de piatră,  

Să le fiţi mamă şi tată,  

Să-i feriţi de ploi şi zloată...  

Niciun vânt să nu mi-i bată,  

Soarele să nu mi-i ardă Bis:  

Şi nici duşman să mi-i vadă.  

Au-uuu!…U-uuu!…U!…  

 

Ei!...  

Munţilor, părinţi cu dor,  

Fraţii muşcelenilor,  

Prietenii românilor,  

Pavăza haiducilor...  

Dragii mei să îi păziţi, Bis:  

De poteră să-i ferţi.  

Au-uuu!…U-uuu!…U!…  

 

Ei!...  

Munţilor, prietenii mei,  

Să aveţi grijă de ei...  

Că-s fraţii noştri iubiţi –  

Musceleni, haiduci vestiţi...  

Din Nucşoara şi Domneşti,Bis:  

În rai, Doamne, să-i primeşti!  

Au-uuu!…U-uuu!…U!…  

 

Scriitor-compozitor  

Marin Voican-Ghioroiu  

 

Referinţă Bibliografică:
JERBE DE FLORI PENTRU EROI NEMURITORI / Marin Voican Ghioroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 656, Anul II, 17 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Marin Voican Ghioroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marin Voican Ghioroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!