CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  JAPONIA-MISTER ŞI FASCINAŢIE(Jurnal de călătorie)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Capitolul I  

 

JAPONIA – o enigmă!  

Motto:  

“Cea mai frumoasă floare e floarea de cireş, cel mai bun om e samuraiul” (Proverb japonez)  

Cristina(unul dintre cei 6 copii ai mei) a creat “puntea” între cele două tărâmuri: România şi Japonia. Tot ea a înlesnit călătoriile mele şi ale fraţilor ei de care depărtarea o leagă şi mai puternic, Cristina şi-a adus familia pe tărâmul de basm, numit Japonia. De aici se deduce că, uneori, basmele sunt adevărate iar visele se împlinesc când îţi doreşti ceva cu întreaga ta fiinţă... În numele meu şi al fraţilor ei, “Carbonarii investitori”, îi mulţumesc din adâncul sufletului! Pe Dimi, îl strâng la piept, cu dragoste şi dor iar în faţa ginerelui meu, Shinya Inoguchi, mă plec în stil japonez, spunându-i:  

- Domo arigatou, Shinya!  

- E super ok!  

- Kanpai!  

Pentru zilele în care ai fost
gândul meu zâmbitor,
raza mea de soare  

pe un cer plin de nori,
îţi mulţumesc călduros,
îngerul meu protector!
Pentru toate zilele în care  

m-am putut baza pe tine,
îţi mulţumesc din inimă!  

Fiinţă de lumină-fiică a mea,  

Criss
Fie-ţi viaţa uşoară!  

 

În decembrie 2000, Shinya a venit în România şi mi-a cerut mâna Cristinei. Mi-a plăcut acest japonez amabil, încă de la început. Am făcut împreună Revelionul 2001 şi am considerat un semn bun faptul că am păşit împreună în mileniul 3. În noaptea de Revelion am mâncat mâncăruri tradiţionale româneşti, dar şi japoneze. A fost un Revelion minunat, ocazie cu care viitorul ginere ne-a vorbit despre ţara lui. Se vedea că-şi iubeşte ţara şi că era mândru pentru că este japonez.  

Astfel am aflat că :  

Japonia este o ţară cu o istorie deosebită, veche de peste două milenii, timp în care, la conducerea ei s-au perindat Împăraţi şi Împărătese. Geografic, Japonia este aşezată în Asia de Est, între Marea Japoniei, Peninsula Coreeană şi Oceanul Pacific. Numele ţării, în limba japoneză, este Nipponiar locuitorii se numesc niponi. I se mai spune şi Ţara Soarelui Răsare. Relieful Japoniei este, în general, muntos iar majoritatea munţilor sunt de origine vulcanică.  

Arhipelagul Nipon este alcătuit din patru insule mari şi o puzderie de insule mai mici, peste 4500. Cele patru insule mari sunt : Hokkaidoce se află pe aceeaşi paralelă cu oraşul în care locuiesc – Constanţa - Kyushu, Honsu şi Shikoku. Întrucât insulele japoneze s-au format la îmbinarea a trei mari plăci tectonice - placa Euroasiatică, placa Filipinelor şi cea a Pacificului- ţara este scuturată zilnic de cutremure. Japonia are peste 40 vulcani activi şi un peisaj de o rară frumuseţe: munţi acoperiţi de păduri, văi, izvoare termale şi plaje însorite. Clima variază, de la cea subtropicală, în Sud, la cea cu temperaturi joase, în partea de Nord. Datorită climei variate şi vegetaţia este diferită, 60% din suprafaţa Japoniei fiind acoperită de păduri: în zona temperată predomină foioasele şi coniferele, cedrul japonez iar în cea subtropicală, pădurile de bambuşi, magnolii, teiul cu frunze pestriţe, castani, liane, arţar de pădure, ierburi şi arbuşti cu flori albe, roz, albastre. ş.a.  

Capitala ţării este Tokyo !  

Japonia este condusă de Împăratul Akihito, încoronat în anul 1990când a început Perioada Heisei. Împăratul este « un simbol al statului şi al unităţii poporului » potrivit Constituţiei ţării din 03 mai 1946.  

Reşedinţa Împăratului se află în Tokyo - Palatul Imperial.  

Japonia este membră ONUdar şi membru permanent al « G8 Nations »-Grupul celor opt Naţiuni.  

Cu aceste informaţii am pornit, în anul 2002, în marea aventură a vieţii mele, călătoria spre Japonia, o ţară plină de mister şi fascinaţie. De fapt, călătoria este schimbarea stării de conştiinţă, însemnând mai curând “a trăi” decât “a şti,” mai mult “a simţi” decât “a face”, pentru că nu ştim, niciodată, ce ne oferă drumul… Altădată, călătoriile făceau parte din iniţiere, ca mijloc de cunoaştere şi elevare spirituală. Mi-a fost dat să ajung în Ţara Soarelui Răsare, respirându-i aerul, admirându-i cultura, adorându-i grădinile, adevărate opere de artă şi… de-ar fi numai atât, tot ar fi de-ajuns!  

Am văzut atâtea lucruri minunate, oameni civilizaţi, hoteluri primitoare şi locuri exotice, încât am considerat ca fiind o adevărată favoare ocazia de a vizita Japonia. Cuvintele sunt prea sărace ca să poată exprima o trăire dusă, uneori, până la extaz. Ţara Soarelui Răsare este o ţară fascinantă, contradictorie, enigmatică şi foarte greu de definit. Există o împletire între o economie înfloritoare şi o străveche spiritualitate. Orice călător venit aici va admira, fără rezerve, vechea cultură a Japoniei, templele şi castelele istorice, grădinile Zen şi Altarele shintoiste, Muntele Fuji-san…  

Japonia este o ţară a extremelor, scuturată de cutremure şi, din când în când, măturată de taifunuri şi tsunami, a făcut ca niponii să se acomodeze cu suişurile şi coborâşurile vieţii, ca făcând parte din mersul natural al lucrurilor.  

Încerc să-mi exprim simţirea în scris pentru ca şi alţii să afle ce m-a impresionat pe acest tărâm vrăjit, numit Japonia. Fiecare colţişor din lume îşi are povestea sa, după cum fiecare obiect lucrat de mâna omului, oricât de mic ar fi, îşi are misterul său.  

O călătorie în Japonia este o experienţă cu totul deosebită; Japonia este un miracol pentru un european ca mine. Deşi graniţele acestei minunate ţări au fost închise pentru mult timp, perioada modernă constituie epoca fermentării, în creuzetul nipon, în care se topesc şi se combină influenţele de cultură şi civilizaţie, curentele venite de peste mări şi ţări, creându-se un anumit fel de a fi, felul de “a fi japonez”. De la festivalurile numeroase - manifestări spirituale exprimând omagiile aduse zeităţilor protectoare şi vieţii - până la mâncarea şi îmbrăcămintea tradiţională, japonezii sunt profunzi şi sensibili, enigmatici în trăirea sentimentelor şi exprimarea lor. Nu e uşor să le descifrezi simţămintele, dar nici imposibil, dacă ai sufletul deschis.  

În Japonia se împletesc, într-o armonie covârşitoare, simplul cu modernul, trecutul cu prezentul. Rămâi fascinat de îmbinarea arhitectonică între zgârie nori şi casele mici care se pierd printre clădirile moderne şi aglomeraţiile din complexele citadine. Arhitectura japoneză este specială prin modul original de îmbinare a spaţiilor, tratând cu aceeaşi seriozitate spaţiul urban, cel domestic şi cel sacru.  

Îmi explica ginerele meu, Shinya, că orice proiect arhitectural ţine ca spaţiul să fie deschis spre natura înconjurătoare, pentru că spaţiul se sprijină pe natură, natura fiind respectată, adorată şi sacralizată. Arhitecţii au în vedere faptul că arhitectura pleacă din natură, imitând-o, şi se întoarce astfel la ea, creând un echilibru între interior şi exterior, stabilind o trecere firească. Autostrăzile suspendate rivalizează cu autostrada de sub Oceanul Pacific. Toate sunt complementare, totul e în armonie!  

Venind în Japonia, eşti subjugat de tot ceea ce ţi se întinde în faţa ochilor, inundându-ţi sufletul, fermecându-te şi intrându-ţi pe sub piele de nu îţi mai vine să pleci. Aici, am cunoscut ospitalitatea şi căldura unei culturi unice şi cu vechi tradiţii.  

Consider firesc să vă mărturisesc, dragi prieteni-cititori, despre visul meu împlinit, vizita în Japonia, despre cele gândite şi simţite în cele cinci călătorii pe tărâmul ei, tărâmul "celălalt", după cum îmi place să-i spun. Pentru mine, Japonia este o favoare şi un privilegiu. Muntele Fuji-san, templele, cascadele, lacurile, Insulele Hokkaido şi Okinawa sunt locuri tulburătoare. Contactul cu această lume, senină şi neatinsă de stresul lumii occidentale, mi-a schimbat viziunea asupra vieţii. Am rămas uimită, privind şi simţind armonia inefabilă între oameni şi natură. Originile civilizaţiei japoneze sunt îngropate în legendă.  

Referinţă Bibliografică:
JAPONIA-MISTER ŞI FASCINAŢIE(Jurnal de călătorie) / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 719, Anul II, 19 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!