AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Japonia -Mister şi fascinaţie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Japonia-Mister şi fascinaţie , autor Floarea Cărbune 
  
Ed. PIM, Iaşi , anul 2013. 
  
Copertă I – Patricia Lidia 
  
Grafică interior –Constanţa Abălaşei-Donosă 
  
Copertă IV – Floarea Cărbune 
  
Voi începe acestă creionare în cuvinte despre cartea ,, Japonia-Mister şi fascinaţie,, prin câteva gânduri din cele multe, mărturisite cu bunăcredinţă de un un om de cultură, Preşedintele Ligii Scriitorilor din România, Al. Florin Ţene – poet, prozator, eseist . ,,Prin această carte, Floarea Cărbune ne convinge că este un prozator admirabil, ce ştie să ridice talentul la limita cea mai de sus a cunoaşterii şi rafinamentului. Cum spunea Roch Nicolas Chamfort, prin anul 1779 : Convingerea, este conştiinşa spiritului . ,,  
  
Să scrii despre Japonia, este ca şi cum cineva ţi-ar solicita curiozitatea privirilor ce anume ţi-a sărit în atenţie şi admiraţie. Poţi răspunde zâmbind, fără a te opri din multele tale explicaţii spuse la superlativ. Încerc să-mi mărturisesc gândurile, datorită mărturisirilor făcute de către autoare în cartea domniei sale.  
  
Japonia este o ţară îndepărtată şi totuşi aproape.  
  
Este o ţară locuită încă din neolitic. Prin anul 1192, se limitează puterea împăratului, autoritatea luând-o şogunul (comandant suprem în stat ), care durează până în anul 1867, când ultimul şogun a trebuit să depună puterea. Din acel an se stabileşte autoritatea împăratului, ignorându-se epoca  
  
,, Meiji,, . Actualmente Japonia , este condusă de Împăratul Akihito, care a fost încoronat în anul 1990.  
  
Şi cum Dumnezeu, ne dăruieşte şi ne arată bunătatea Sa doar pe jumătate, iată că autoarei i s-a oferit această şansă de a ajunge în Japonia nu odată, de nenumărate ori - şi nu întâmplător – fiindcă una din fiicele domniei sale pe numele de Cristina, şi-a reântregit familia acolo. 
  
Citind capitol după capitol pus pe hârtie cu preţiozitate de către Floarea Cărbune, începi să te deprinzi cu istoria, civilizaţia, condiţiile naturale, economia şi cultura acestei ţări, unde aproape 85% din suprafaţa ei este predominant muntosă, munţi care sunt străbătuţi de 7 lanţuri vulcanice , cu peste 150 de vulcani activi. Dintre toţi aceşti vulcani, autoarea face referire către vulcanul Fuj san sau Fuji Yama, care are cea mai mare înălţime dintre toţi munţii Japoniei, de 3778 de metri. 
  
Floarea Cărbune, nu întâmplător aminteşte şi de râurile aceste ţări care sunt destul de scurte, însă cu un mare potenţial energetic: nici de vegetaţia extrem de variată compusă din arbori de canfor, magnolia, palmieri, arborle împărătesei, cedrul japonez, pinul umbrelă, pinul roşu şi chiparoşii care cuprind întreaga Japonie. 
  
În istoria şi civilizaţia sa, Japonia – poporul japonez, a avut o mare influenţă din cultura şi civilizaţia chineză. 
  
Se ştie că în Japonia, religia de stat este budismul. 
  
Impresionant: citind din aceste mărturisiri făcute de către autoare, am remarcat că şi aici, tocmai în Ţara Soarelui Răsare a pătruns religia creştin-ortodoxă, mulţi dintre japonezi aderând de bună voie la religie, dăruind drept respect pentru frumuseţea slujbelor un lăcaş sfânt ,, Catedrala Sfântul Nicolae ,, ce se află în centrul oraşului Tokyo. 
  
O frumoasă descriere face autoarea şi vieţii culturale de acolo, poeziei tradiţionale care este reprezentată prin Haiku, precum şi mentorului acestor scrieri, călugărul şi poetul Matsno Basho . 
  
Închid ochii şi-mi imaginez starea autoarei când a pus piciorul pentru prima dată, pe pământul acestei ţări. Întâlnirea cu oamenii de acolo şi fascinaţia armoniilor care a înconjurat-o pretutindeni . Sunt convinsă că va mai avea multe de spus în alte noi texte, fiindcă nu a călătorit ca mine prin intermediul cărţilor şi al filmelor în această ţară ! 
  
Acolo, s-a întâlnit cu realitatea din visurile şi speranţele sale . S-a obişnuit parţial cu ele, iarăşi acum ni-le dăruieşte cu generozitatea de totdeauna .  
  
Japonia plină de lumini florale sau poate de stele şi steluţe strălucind de deasupra Oceanulul Pacific sau a Mării Japoniei. Şi pentru că fiecare călătorie a sa spre aceste tărâmuri a avut un bun început de drum, cu siguranţă Japonia o aşteaptă întotdeauna . 
  
Voi încheia prin cuvintele scritorului Alexandru Birou – Preşedintele Ligii Scriitorilor / Filiala Dobrogea: ,,O carte incitantă, plină de conţinuturi informative, plăcută şi serioasă în acelaşi timp, o carte care merită citită: nu numai că îţi oferă o lectură plăcută, dar te forţează să şi gândeşti. ,, 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Japonia -Mister şi fascinaţie / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 915, Anul III, 03 iulie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!