Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Manuscris > Jurnal > Mobil |   



JAPONIA-FESTIVALURILE DE PRIMĂVARĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

- Setsubun  

- Hinamatsuri  

- Ziua lui Buddha  

- Sakura Matsuri  

 

Setsubun - 3 februarie.  

Este un festival ciudat şi fascinant, cu elemente de magie populară care se aseamănă, într-un fel, cu Sfântul Andrei al nostru dar şi cu tradiţia Mărţişorului ...  

Se sărbătoreşte ca o ultimă zi a anului care a trecut şi ca un Ajun al Primăverii ce va veni. A doua zi începe Noul An Lunar, ceea ce este sinonim cu venirea Primăverii. Această sărbătoare este dedicată curăţeniei generale şi purificării caselor în vederea alungării demonilor şi a atragerii norocului. Pentru alungarea demonilor (care sunt un fel de căpcăuni) se folosesc boabele de fasole („mame”) aruncate prin casă, la templu, asupra mulţimii şi a membrilor familiei.  

Uneori se aruncă şi soia prăjită, care se şi consumă de fiecare membru al familiei; fiecare persoană consumă atâtea boabe de soia câţi ani are şi încă un bob în plus care să-i aducă norocul...  

Japonezii aduc ofrande la temple: bomboane, boabe de soia înfăşurate într-o folie de aur sau folie de argint, plicuri cu bani şi dulciuri. La grădiniţe apare cineva mascat în demon iar copiii, entuziasmaţi, aruncă cu fasole strigând: "Oni wa Soto, fuku wa uchi" ceea ce s-ar traduce: „La naiba cu demonul, noroc s-avem”.  

În familie, ritualul este executat de o parte bărbătească. Personajul aruncă boabele de fasole prin casă, în timp ce rosteşte cu voce tare expresia „la naiba!”…” să vină norocul!”  

Cristina mi-a povestit că şi-a pus o mască de demon, iar Dimi a alungat „demonul” din casă aruncând cu boabe de fasole în el şi zicând: „ieşi căpcăunule din casa noastră!” Pe holul blocului, Cristina şi-a dat jos masca şi a reintrat în casă. Atunci, Dimi a luat alte boabe de fasole cu care a aruncat în mama sa, spunând: „Vino fericire la noi! ”De data aceasta, fasolea este folosită pentru aducerea energiei pozitive în familie, respectiv a norocului. Când se alungă „demonul”, fasolea se aruncă din interior spre exterior iar când se cheamă norocul, se aruncă dinspre exterior spre interior.  

La intrarea în locuinţe se pun decoraţiuni din frunze de ilice. Se mai obişnuieşte a se împodobi un pom din grădina proprie sau unul de pe strada de lângă casă, cu un cap de sardea, cu usturoi şi o ceapă. „Căpcăunul” este reprezentat de persoane mascate în demoni cu îmbrăcăminte de culoare roşie sau verde, purtând o mască cu păr încâlcit şi coarne. Ritualul este un fel de exorcism.  

Sărbătoarea îşi are rădăcinile într-o legendă din care aflăm că, în vechime, un căpcăun deghizat într-un om obişnuit, a înnoptat la o bătrână. Cum el avea un ciocan magic, a răsplătit-o pe văduvă cu un chimonou deosebit de frumos din cea mai fină mătase. Atrasă în cursă, bătrâna s-a lăsat ispitită de frumuseţea chimonoului. Din păcate, ea nu s-a mulţumit numai cu atât ci mai dorea şi alte lucruri. De aceea, l-a îmbătat pe bărbat şi i-a furat ciocanul magic. Când a văzut lăcomia bătrânei, bărbatul şi-a dezvăluit adevărata identitate. Văduva, auzind că are în casa ei un căpcăun, a izbucnit în ţipete, încercând să-l alunge cu ce avea la îndemână. Astfel că, a nimerit un vas cu fasole. Demonul, speriat de ţipetele văduvei dar şi rănit de fasolea aruncată în el, a luat-o la fugă, părăsind casa. În urma acestei întâmplări, văduva a devenit mai înţeleaptă, renunţând la lăcomie.  

Cu prilejul festivalului, japonezii consumă fasole, preparate cu orez şi alge, fructe de mare, ”mame maki”, ”yasai tempura”, ”futo maki”, a căror ingerare le va asigura purificarea trupului, aducându-le vitalitate.  

Setsubune ultima zi a anului care a trecut.  

 

Mâncarea tradiţională:  

Futo Maki -sunt rulouri lungi umplute cu orez şi diverse ingrediente, apoi înfăşurate în alge. Ingredientele sunt alese după gust şi culoare. Scopul este ca, atunci când ruloul este porţionat, umplutura să impresioneze ochii consumatorului, printr-o gamă de culori frumoase, apoi şi papilele gustative ale acestuia. Se aleg culori contrastante şi gusturi complementare.  

Ingredientelefolosite pot fi în funcţie de gustul fiecăruia: crab, pastă de peşte, ridiche japoneză, cuburi de morcovi, castravete, tofu, ciuperci „Shiitake”, dovleac uscat, somon etc.  

Mame maki  

Yasai tempura  

Sursă: Cristina Inoguchi-Asakusa  

Floarea Cărbune  

Călătoare în Ţara Soarelui Răsare(jurnal de călătorie)  

Fragment  

Referinţă Bibliografică:
JAPONIA-FESTIVALURILE DE PRIMĂVARĂ / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 765, Anul III, 03 februarie 2013, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTOR



FLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!