CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Poezie > Pamflet >  


Autor: Janet Nică         Publicat în: Ediţia nr. 1301 din 24 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Janet NICĂ - DINTRE SLUTE DE CATARGE

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ifigenia, celebra „personajă” a vechii antichităţi dedemult şi actuala chiriaşă a „curenumitului” „Luceafăr de dimineaţă, de prânz şi de miezul nopţii”, şi-a făcut o cutumă din obiceiul - pleonasmul este intenţionat! - de a lua la scărmănat, lună de lună, revista „Constelaţii diamantine”. Bătrâna doamnă, dată în mintea copiilor, din lipsă de păpuşi, şi-a făcut jucărie din revista „Constelaţii diamantine” şi, are treabă, n-are treabă, îi scoate ochii, îi rupe un braţ, îi spage capul şi o tăvăleşte prin noroi, precum „cochon”-ul, dovleacul. Într-un cuvânt, pe înţelesul „tutulor”, încearcă s-o maltrateze „foarte bine!”, în aşa fel, încât inteligenţa ei de mahala (a Ifigeniei) să pară ambrozie metafizică.  

Noi ştiam, ca proştii, că menirea culturii este aceea de a îmblânzi agresivitatea, de a cultiva toleranţa, de a ridica brazda materialităţii la holda spiritului, şi câte altele de genul acesta. Dar vine Ifigenia cu geanta plină de scule hermeneutice şi dă-i şi luptă, nenicule, să ne educe, vrem-nu-vrem, în spiritul paşoptismului luceferist, de tristă întunecime. Cu o ageră privire de şoim orb, vede râma la cinci metri în ogorul «Constelaţiilor diamantine» şi decretează, de la înălţimea micimii sale, că această revistă este, cităm: «zdreanţă publicistică» şi că ar trebui să-i «piară sămânţa!». O asemenea pornire de discriminare, până la stârpire, rar ne-a fost dat să întâlnim!  

Încă de la primii paşi ai revistei, ne-am mărturisit intenţia de a nu fi rivali, în demersul nostru cultural, ci, cu toată dragostea, complementari. Tocmai de aceea, nu înţelegem cu ce a greşit revista noastră, de fapt, a dumneavoastră, a tuturor, prin simpla ei existenţă. Dacă este proastă, să fie lăsată în pace. Dacă este urâtă, să fie ignorată ! Suntem ca o femeie urâtă căreia nu-i place să i se spună, zi de zi, că este urâtă! Vă sfătuim să vă uitaţi la frumoasa Ifigenie, cea cu ochi de Argus, care vede-tot, peste tot, dar nimic sub nasul ei de Cleopatră, nas înfundat de prea multă inteligenţă useristă. Ia să vedeţi dumneavoastră, dacă manelista luceferoasă nu vrea să vadă, ce şolduri are cultura promovată de luceafărul ifigenios! Aruncaţi-vă ochii la rubrica «Dintre sute de catarge» şi veţi constata că frumosul vers eminescian este spurcat de o prea înaltă simţire poetică, încât, rubrica se poate numi, fără exagerare: «Dintre slute de catarge». Nu vrem să dăm nume, pentru că nu ne interesează persoana ca atare, de altfel, nevinovată în tentativa ei de a cuceri Everestul sensibilităţii noastre, ci să scoatem în evidenţă maniera de înaltă ţinută de a promova adevăratele valori, fără de care, lumea n-ar fi decât, vorba poetului naţional, «prav» şi «nemică». Şi, pentru că nu ne place să vânturăm furtună, iată materialul clientului, tot o Ifigenie, o clonă proaspătă, marfă serioasă care se vinde pe degeaba: „Dezbracă-mă: Am o meserie/ asexuată/ nu pot să-mi arăt decolteul/ pe cât aş vrea/ nu pot să-mi las la vedere/ bretelele de la sutien/ nu pot să mă aplec/ pentru a-mi revela chiloţii roz./ Îmi pun un decolteu imens/ pe dinăuntru/ port chiloţii tanga/ pe suflet/ mă dezbrac la comandă/ de orice/ şi rămân goală./ Îmi arăt sânii întorşi/ către coaste/ şi respir liberă/ de bretelele/ care mă leagă./ Mă aplec în faţa ta/ şi-ţi arăt totul.//”  

Ei, ei, măi, constelaţi diamantini! Jos pălăria! Acum pricepeţi voi de ce sunteţi gunoaie mediatice? Păi, vedeţi voi ce artă pentru hartă este aici? Aici se găseşte, pe tarabă, tot ce vrea muşchii intelectualului: decolteu, sutien, sâni, chiloţi, probabil budigăi, chiloţi tanga. Altă viaţă! Şi câte informaţii de specialitate! O adevărată enciclopedie ambulantă! Meseria de prostituată („mă dezbrac la comandă/ de orice”) este, culmea, asexuată!!! Explozia se transformă în implozie: sânii cresc în interior, spre coaste, decolteul se pune pe dinăuntru, chiloţii se poartă pe suflet: „port chiloţii tanga / pe suflet”. Astea da, valori mobilizatoare! Lecţia de talent este clară: noi, „Constelaţiile diamantine” niciodată nu ne vom ridica la înălţimea subteranei luceferiste. De aceea, recunoaştem, cu umilinţă, că în veci vom rămâne, vorba înţeleaptă a bătrânei Ifigenii, o biată „zdreanţă publicistică”, Dar, cântărind bine lucrurile, ne întrebăm de ce nu se găseşte cineva de la conducerea revistei care să-i pună sârmă în nas sturlubaticei Ifigenii, sau s-o scoată pe uşă afară şi s-o declare, apoi, nulă, că tot nu s-a dovedit a fi decât o mare firmă de mărunţişuri?!
-----------------------
Janet NICĂ
redactor al revistei „Constelatii diamantine”
http://www.scribd.com/doc/234868956/Constelatii-diamantine-nr-7-47-2014
iulie 2014

 

Referinţă Bibliografică:
Janet NICĂ - DINTRE SLUTE DE CATARGE / Janet Nică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1301, Anul IV, 24 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Janet Nică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Janet Nică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!