CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Poezie > Pamflet >  


Autor: Janet Nică         Publicat în: Ediţia nr. 1268 din 21 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

UN IFI-GENIU TURBAT

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

O anacronică Ifigenie, cu obârşia în Aulida sau în Taulida, de pe vremea lui Eschil, Sofocle şi Euripide, dar pripăşită la revista „Luceafărul de dimineaţă”, simte sadica plăcere de a pune etichete, în funcţie de digestia sau indigestia sa cerebrală, pe unele reviste care au „tupeul” de a ieşi în lume, fără girul domniei sale.  

O fiară muşcă numai în măsura în care este ameninţată sau încolţită. Când muşcă fără motiv, e turbată. Ifigenia în „cestiune”, turbată de excesul talentului de a contesta, consacrat de apartenenţa la o uniune literară, muşcă anumite publicaţii de cultură care nu apar în ograda Uniunii Scriitorilor.  

După căpşorul bătrânei doamne, valoarea unei reviste ţine de prezenţa scriitorilor unşi de către Patriarhia Literaturii din Bucureşti. Un userist, egal valoare. Doi userişti, valoare la pătrat. Trei userişti, valoare la cub. Mai mulţi userişti, mai multă valoare. Nema userişti, nema valoare! Culmea este că şi noi, în prostia noastră, avem aceeaşi părere. Cu cât pui mai multe „bunătăţi”, cu atât mai bună este prăjitura. Numai că, Ifi-Geniu al nostru îşi muşcă propria logică. Să ne facem înţeleşi.  

Cu ceva timp în urmă, Ifi-Geniu cel de ser-viciu la porţile literaturii române şi de pretutindeni, mereu, întruna şi pururi fără viciu, a decretat că revista „Constelaţii diamantine” este cea mai proastă revistă pe care a rumegat-o, de când paşte pe păşunile literaturii române. Că este mai ceva decât revista „Urzica” de odinioară. Că omagiul adus poetului naţional este sforăitor. Că publică tot felul de neaveniţi! Prea bine, am zis. Dar, o revistă nu poate fi negată în totalitate. Poţi să negi un autor, doi-trei, poţi nega un articol, două, trei-patru, dar o revistă întreagă, mi se pare că e deja un abuz pe care raţiunea onestă nu-l suportă. S-ar anula, în felul acesta, dreptul la liberă exprimare!  

După Ifi-Geniu, numai consacraţii de busuiocul USR-ului au căderea de a vorbi, de a face reviste, de a decreta valori şi judecăţi de valoare. Numărând useriştii din „Constelaţii diamantine”, am constatat că fiecare ediţie s-a bucurat de prezenţa a cel puţin zece scriitori ai Marii Uniuni. Şi atunci? Ce să înţelegem? Pentru Ifi-Geniu, nici confraţii săi întru nemurire nu au valoare. În zborul spre Parnas, îi faultează, fără jenă, în propriul careu, le dă la gioale, ziua în amiaza mare. Nu-i este frică de cartonaşul roşu pentru că, acolo, sus, cineva îl iubeşte peste poate.  

Bine-a zis cine-a zis despre gunoi şi bârnă! Până una-alta, bărbatul ascuns sub fusta unei femei nu are perspectiva „Constelaţiilor diamantine”, nici nu are cum, ci doar larga perspectivă îngustă a fustei. Dacă tot îşi oboseşte ochii pe frontispiciile altor reviste, să şi-i delecteze, măcar, pe textele propriei reviste, în care cântă „CUCU', din cauza „pierderii legăturii CU CUltura”. Datele tehnice ale revistei ne faultează la tot pasul: mai întâi „Prezentare revista Luceafărul” (genial, nu?); în acelaşi timp, aflăm că revista nu se mai cheamă „Luceafărul de dimineaţă”, ci „Luceafărul” (ingenioasă fentă, nu?); după un dribling de mondiale, ne îmbogăţim cunoştinţele: revista - care dintre ele? - este „săptămânal de literatură şi arte”, iar pe frontispiciu vedem că e „lunar de cultură”. Aşa, da! Un luceafăr lunar, mai merge! În curând, se marchează şi golul care plutea în aer! Întrucât, aflăm că revista este „CU Renume”! CURat murdar, coană Ifigenie, sau coane Ifi-Geniu! Acum se înţelege de ce unele reviste sunt proaste? Nu au nici „CUCUltură”, nici „CURenume”! Am zis!  

Janet NICĂ
Craiova
21 iunie 2014

 

Referinţă Bibliografică:
UN IFI-GENIU TURBAT / Janet Nică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1268, Anul IV, 21 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Janet Nică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Janet Nică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.



 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!