CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 282 din 09 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Izgonirea din iad
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Andrei Fischof 
  
Izgonirea din iad, cronică literară de AL.FLORIN ŢENE 
  
Poet şi traducător Andrei Fischof îşi rosteşte gândurile atât în limba română dar şi în ebraică. Fiind stabilit în Israel din anul 1976.Absolvent al Facultăţii de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, poetul, nu de puţine ori, se reîntoarce la origini, purtând crucea locurilor natale de pe malurile Arieşului şi publicând volume de poezii în spaţiul Limbii Române.Aşa cum sunt cele publicate până în prezent:Dialog imaginar(1978), Uitarea de sine(1983), Atingerea umbrei(2000), Prefăcuta linişte(2003), Umbletul îndoielilor(2005) şi Izgonirea din iad ,apărut în 2008 , la Editura EuroPress,volum de poeme pe care îl vom comenta în prezenta cronică, unde poetul se lasă bântuit de un freamăt elegiac.Poemele sale desfăşoară superbe proiecţii ale reveriei, în care fragmentele de realitate stau alături de reprezentările fantaste.Observaţia şi disertaţia ,în poemele scrise în vers liber, fuzionează în discursul elastic şi proteic, amintirea trecutului asaltează prezentul imaginaţiei:”Se făcea că am dat de o insulă netrecută în hărţi,/ bântuită de cuvinte rostite o singură dată în viaţă, ori/ izgonite sau chiar evadate.Ele m-au înconjurat/ precum canibalii omul-pradă.(...)(Insula cuvintelor).Totul pare evanescent în acest volum.Poemele curg ca un râu limpede,val după val, „curg unul după altul.Fără ostentaţie. Firesc, aşa cum ploaia se scurge din orbitele zeilor fără nume, aşa cum iarba poate fi numită iarbă numai dacă este păscută,din timp în timp, de pegaşii morţilor tineri.(Aura Christi-fragment din textul apărut pe ultima copertă a cărţi). 
  
Realul pare a fi mai degrabă un catalizator al memoriei. Ochiul observă printre altele”Vorbe atârnate la uscat”, care sunt aşternute peste tot ca o perdea vaporoasă. Impresia de inconsistenţă şi halucinaţie e, desigur, un truc poetic, întrucât intenţia e de a da carnaţie imaginarului, de a întemeia o lume prin rememorare:”Se făcea că din poeziile mele/ s-au rupt peste noapte toate titlurile/ aşa cum se rupe/ câte un colţ de ziar/ cu vreun număr de telefon/ promiţător(Ciorne).Poemele sunt adevărate discursuri ale eului, redactate cu graţie şi maliţie, cu eleganţă, fără farduri ceremonioase.Poemele lui Andrei Fischof ascund un straniu amestec de notaţie liberă, dezinhibată, a realului, şi de rafinament stilistic, de cizelare a expresiei:”Şi iată cum, scriind, devin mai aspru/ Şi nu mă mai uimesc câte nu ştiu./Amân, doar, moartea timpului neviu/ Ascuns în dosul visului sihastru,(Şi iată cum, scriind-sonet).Pe de o parte, sonurile unei poezii a cotidianului, care pune în plin plan reacţiile eului în faţa realităţii, relatarea seacă frisonată, pe ici, pe colo, cu metafore, într-o sintaxă limpede şi economicoasă, pe de alta, scormonirea resurselor artistice ale limbajului.Poetul şi-a construit universul în firidele cuvintelor şi al vorbelor, personificându-le :”Arunc cuvântul/ între circumvoluţiunile presimţite/ ale hârtiei”(Încercare de poem) sau “Vorbe atârnate la uscat/ nespălate”(Vorbele, ca munţii).Descoperim un bun simţ al observaţiei cotidiene, cu percepţii plastice ale secvenţelor abstruse, educat prin exerciţiul îndelung al lucidităţii care plonjează în meandrele visului stârnit de un tablou:”Dar şarpele a răma în rai./ Şi-a schimbat doar numele/ în Înţelepciune,/ aruncându-ne câte un solz/ imposibil de prins din zbor/ la vreme.(Izgonirea din Iad-inscripţii la o pictură).Inteligenţa artistică a lui Andrei Fischof e cel dintâi suport al poemului.Emisia lirică vibrează în texte bine stilizate.Poetul topeşte în discursul său, rafinat şi uneori până la eclatanţă, o imaginaţie deosebită, în care încap, deopotrivă, viziunile sale, luminiscente.Andrei Fischof prin acest volum a ajuns la apogeul înaltelor vibraţii, convingător în toate privinţele. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Izgonirea din iad / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 282, Anul I, 09 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!