CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Ivan Lungu         Publicat în: Ediţia nr. 807 din 17 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Ivan LUNGU - LIANA SAXONE HORODI: „ÎNTRE TRISTEŢE ŞI BUCURIE”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Acesta este titlul excelentei expoziţii personale a cunoscutei pictoriţe din Haifa, Liana Saxone Horodi, al cărei vernisaj a avut loc sâmbătă (16/3) la galeria de expoziţii din satul pictorilor şi al artiştilor plastici de la Ein Hod, sau cum îl numesc unii: „Barbizon-ul" Israelului.  
 
Trebuie sa menţionez de la început că, nefiind nici pe departe critic de artă, voi înregistra doar ce mi-a fost reţinut cu plăcere de retina ochiului meu de simplu privitor. În primul rând, ca o privire de ansamblu, tablourile, care toate sunt de un colorit viu, exprimă o mare încărcătură emoţională, indiferent dacă este vorba despre portrete sau de peisaje.  
 
Desigur, chiar dacă nu este primul de la intrare, autoportretul Lianei - realizat anul acesta, deci foarte proaspăt - se impune cu precădere şi asta nu este numai o părere personală ci a multora din cei prezenţi la vernisaj. Varietatea subiectelor din pictura Lianei se remarcă imediat, mergând de la tablourile cu imagini din localităţi, colţuri din natură şi, nu în ultimul rând, la portrete.  
 
Tablouri precum „Piaţă din Braşov", „Cofetărie din Braşov", „Bran" sau tablourile înfăţişând artă populară românească, redau amintirea culorilor şi a atmosferei specifice româneşti. Dar ele se intercalează foarte bine cu aşezările şi coloritul viu al Haifei, precum „Vadi Nisnas", sau „Cartierul Halisa", dar şi cu „"Pardes Katz", precum şi cu imaginea din „Vechiul Ierusalim" sau cu atmosfera „Pădurii după incendiu" (este vorba despre incendiul din pădurea de pe panta Carmelului) sau chiar cu „Pădurea Carmel".  
 
Detaliile arhitecturale şi coloristice, precum acoperişurile şi curţile caselor, imaginile văzute printre copaci şi din deschizăturile ferestrelor, alcătuiesc o lume complexă de care este atrasă imaginaţia şi penelul Lianei. Desigur, însă, emoţia şi minuţiozitatea pictoriţei Liana se vede şi când este vorba de portrete, ca „Dirijorul" (portretul Lui Zubin Mehta), sau „Ivonne", sau alte câteva.  
 
Pentru a mă referi doar în câteva cuvinte la vernisajul propriu zis, amintesc că sala mare a galeriei era ticsită (şi nu exagerez) de lume şi mulţi stăteau chiar pe scara care coboară în galerie. Au fost prezenţi Excelenţa Sa Ambasadorul României, dl. Edward Iosiper, conducători ai organizaţiilor alialei române, conducători ai asociaţiilor artiştilor plastici, precum şi ai a scriitorimii de limba română, numeroşi oameni de cultură din toată ţara şi, desigur,mulţi, mulţi prieteni.  
 
Expoziţia reprezintă încununarea unei activităţi rodnice de 50 de ani, cu pensula, ai Lianei Saxone Horodi. În ce priveşte titlul expoziţiei, cred că exprimă din plin sentiemntele prezentate de artistă prin tablourile sale. Nu pot, însă, să nu menţionez totodată şi faptul că nu de puţine ori aceeaşi Liana ne-a surprins şi cu scrisul ei frumos şi analitic, referindu-se la cărţi sau evenimente. Expoziţia rămâne deschisă până pe 21 aprilie 2013. Pe scurt, sincere felicitări, Liana!  
 
Ivan LUNGU  
Haifa, Israel  
17 martie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ivan LUNGU - LIANA SAXONE HORODI: „ÎNTRE TRISTEŢE ŞI BUCURIE” / Ivan Lungu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 807, Anul III, 17 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ivan Lungu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ivan Lungu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!