CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Ivan Lungu         Publicat în: Ediţia nr. 1063 din 28 noiembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Ivan LUNGU - ÎNDRĂGOSTITUL DIN TEL AVIV
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre cartea lui Roni Căciularu "Dragoste şi parfum de portocală"  
 
Cînd am terminat de citit cartea, era târziu noaptea, dar imediat mi-a venit în cap acest titlu pentru un viitor articol despre ea în care, evident, nu pot decât s-o apreciez. E drept că, în ciuda orei, eram dispus chiar să mă aşez cu Roni la o cafea, în orice loc din cartierul teimanez.  
 
„Tot ce-am pus în pagină - îşi începe Roni introducera la opera sa - este cu aromă de simbol... portocaliu, cu dragoste de oameni...". Şi chiar aşa şi este. Aproape din fiecare capitol al cărţii iese un iz de admiraţie pentru acest oraş, pentru oamenii care îl populează. Dar nu numai. Roni a scris articole şi despre alţi oameni, nu neapărat legaţi numaidecât de oraşul lui iubit...  
 
Cum recunoaşte el însuşi, „hoinăreşte hai hui" prin metropola-i atât de dragă, oprindu-se la câte un colţ de stradă pe care-l analizează din fir a păr, povestind, parcă, ce vede prin „ramzorul" sub care stă. Ca să nu vorbim de cafenelele pe care le cunoaşte atât de bine, de istoria a diverse case de pe diferite străzi. Dizengoff, Rothschild, Shaul Hameleh, sunt numai câteva nume care, toate îi dau ocazia lui Roni să ne introducă în povestiri care mai de care istorice, sau pur şi simplu motiv de povestire.  
 
Kerem Hateimanim sau Podgoria Teimanezilor (cum explică el), este unul din cele mai iubite cartiere ale autorului. ŞI după ce citeşti cartea, poţi să-l şi înţelegi. Este cartierul pe care-l descrie în mai multe locuri cu lux de amănunte făcându-ţi, evident, poftă să-l vizitezi ba, eventual, să te şi opreşti la o cafeluţă la „Cafe Cohen" în orice zi, nu numai vineri şi nu numai la ora 13 fix! Este ceva atât de îmbietor în descrierile şi povestirile din această carte. Parcă, într-adevăr, simţi mirosul de portocală. Nu numai aşa cum era în copilăria autorului, la Bacău - de care desigur nu uită să amintească - şi care, cinstit să fiu, mi-aduce şi mie aminte de povestirile din copilărie.  
 
După ce ne plimbă pe faleza Mediteranei de la Tel Aviv la Yaffo, după ce ne poartă pe marile bulevarde ale acestei metropole, Roni ne vorbeşte de "Noaptea Albă a Oraşului Alb", explicându-ne cu mândrie (doar e vorba de oraşul său iubit) că în 2003, UNESCO a consfinţit Tel Aviv-ul ca aparţinând „Patrimoniului cultural al lumii", datorită „celor vreo 4000 de clădiri, majoritatea albe, din centrul său, realizate în stilul avangardist cunoscut sub numele de Bauhaus".  
 
O altă latură a povestirilor din cartea acestui scriitor atât de talentat, o constituie amintirile sale despre diversele personalităţi, Kfaka, Beligan, Mălăiele, Marcel Iancu, Mirodan, Mircu, Gina Alcalay, chiar dacă nu în contact direct, măcar amintiri legate de ei... întâlniri, discuţii, vise!  
 
Departe de mine idea de a fi vrut să fac o recenzie. Am vrut pur şi simplu să atrag atenţia asupra faptului că este o carte care merită mult, mult, să fie citită, că nu-mi pot închipui că s-ar putea afla vreun cineva căruia să nu-i placă. Mulţumesc Roni pentru acest parfum de portocală Tel Aviviană!  
 
Ivan LUNGU  
28 noiembrie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Ivan LUNGU - ÎNDRĂGOSTITUL DIN TEL AVIV / Ivan Lungu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1063, Anul III, 28 noiembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ivan Lungu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ivan Lungu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!