CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 662 din 23 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Iustinian Gr.Zegreanu-
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
Iustinian Gr.Zegreanu 
  
“În numele tatălui “ 
  
O carte cuprizând 18 eseuri despre OM şi Divinitate, intitulată symptomatic ”ÎN NUMELE TATĂLUI “, semnată de scriitorul Iustinian Gr.Zegreanu, înmânată de autor cu următoarea dedicaţie:”Familiei Florin şi Titina Ţene , oameni deosebiţi, care mi-a marcat şi înfrumuseţat viaţa, un buchet de gânduri în amintirea a doi oameni care mi-au fost mai mult decât părinţi , mi-au fost mentori şi formatori în formarea mea spiritual. Cluj-Napoca, 27.o9.2012“, aprofundează atât de discutabila relaţie dintre “Sufletul, trupul, binele, aproapele, iubirea, moartea, legătura cu lumea, relaţia cu transcendentalul descoperă- fiecare în parte şi toate împreună- sinceritatea autorului cu sine însuşi în unicitatea trăirii şi a sensului pe care el le-a descoperit pe parcursul propriei sale vieţi “.( din “Dăruirea devenită împărtăşire”, în loc de Prefaţă, semnată de pr.Ştefan Iloaie, ). 
  
Cartea, având un filon teologic şi altul filozofic, apărută la Editura NAPOCA-STAR, 2012, este constituită din următoarele eseuri:Omul, Condiţia umană, Unitatea androgină,Natura spiritului uman, Ce se întâmplă cu sufletul după moarte,Dumnezeu, Dreptul la viaţă şi iubire, Iubirea lui Dumnezeu, Credinţa, Sentimentul iertării, Morala creştină, Prezenţa răului, Moartea nu este inamicul, Atitudinea în faţa bolii, Lupta pentru spirit, Despre frica de Dumnezeu, Drumul interior şi În loc de concluzii, capitole care la prima vedere par că abordează teme diferite, însă, ele au o continuitate prin ideile abordate, cu unica temă dezbătută: rolul Omului pe pământ şi relaţia lui cu Dumnezeu, indiferent ce nume are, dat de multiplele religii de pe mapamond. 
  
Omul, spune Iustinian Gr.Zegreanu, este un produs al unei ordini naturale, iar filosoful grec Constantin Tsatsos vine şi completează; este copilul durerii.La care adăugăm că tot ce are mai frumos în el, chiar şi răul, s-a născut cu durere, din durere, producându-i durere. La rădăcina acţiunilor lui se găseşte o rană. Descoperim la eseurile autorului sensul noician al judecăţii fenomenelor vieţii, ca spornicie a ideii, fiind interiorizat fără polemică explicită, iar capacitatea eseisticii combinată cu filozofia, leagă retorica argumentaţiei într-un silogism al conceptului despre condiţia umană, unitatea androgină şi iubirea lui Dumnezeu, este exersată în direct, cu comentarii proprii: “Dar prin Dumnezeu omul nu iubeşte numai pe Dumnezeu, ci întreaga creaţie( pe sine, pe aproapele lui şi întreg cosmosul ).” Iubirea este o însuşire a omului aşa cum “Viaţa este o însuşire a materiei, o consecinţă a structurii sale. Este ca surâsul. Surâsul există, dar nu poate fi despărţit de buze, căci surîsul nu este decât jocul buzelor “, spunea în Pledoarie pentru viaţă, în 1946, Albert Szent-Gzorgyi. 
  
Spune autorul acestei interesante cărţi că “Morala creştină s-a conturat şi s-a cristalizat odată cu întruparea lui Iisus pe pământ “, aşa şi este, la Eminescu morala consumă, la Macedonski conservă. 
  
La Iustinian Gr.Zegreanu sacrul capătă un statut de Realitate de acelaşi rang ca şi nivelurile de realitate, fără a constitui totuşi un nou nivel de Realitate. La doctorul Zegreanu, sacrul, totuşi, nu se opune raţiunii: în măsura în care asigură armonia dintre Subiect şi Obiect, sacrul este parte integrantă a noii raţionalităţi.Respectul faţă de trans-natura naturii umane implică recunoaşterea, în fiecare fiinţă umană, a dublei sale transcendenţe, interioară şi exterioară. Această transcendenţă este fundamentul libertăţii noastre în “Lupta cu patimile “, care “urmăreşte scăparea omului de neştiinţă, cu întoarcerea lui spre Dumnezeu ca principal ţintă a vieţii sale cu eliberarea sufletului de sub robia lumii şi a patimilor. “( pag. 93). 
  
Evoluţia noastră este inseparabilă de credinţa în Dumnezeu, care nu exclude dezvoltarea culturii, a ştiinţei, conştiinţă, relaţia cu celălalt. Evoluţia individuală şi evoluţia socială se condiţionează una pe cealaltă. 
  
Lupta pentru spirit, spune Iustinian Gr.Zegreanu la pagina 118, este o artă şi o datorie. Un paradis uman, spun, numai aşa poate fi autentic.Naşterea Universulu cu ajutorul lui Dumnezeu, alţii spun de sine a Universului, şi naşterea Omului prin Dumnezeu, aceiaşi filozofi spun: de sine, sunt inseparabile, o spune şi autorul acestei cărţi originale. Responsabilitatea autotranscendenţei -propria noastră responsabilitate- este CREDINŢA ÎN DUMNEZEU, indiferent cum se numeşte în alte religii, este terţul inclus ce uneşte aceasta cu ştiinţa şi conştiinţa. Cuvintele ajustate ale lui Malraux “ Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc“, poate fi rectificat: “Secolul XXI este religios, dar există pericolul ca religia înţeleasă greşit să ducă la excese şi terorism “, o spun eu. 
  
Homo sui Deus s-a născut după Iisus. Această naştere este o potenţialitate înscrisă înlăuntru fiinţei noastre.Transgresând spaţiul şi timpul, lumea ca atare, înspre cealaltă parte a ei, aceea de dincolo, omul pare a să fi comis o infracţiune în raport cu legile divine ori umane.Ori moartea, spune autorul, nu este inamicul omului, iar Schopenhauer stipulează: “ Sfârşitul oricărei activităţI vitale pare să fie, pentru puterea ce o întreţine, o minunată uşurare: ceea ce explică, poate, acea expresie de duioasă linişte întipărită pe chipukl celor mai mulţi morţi“. Irina Petraş scrie că “Moartea “ este un “moment al adevărului “, iar Iustinian Gr. Zegreanu stipulează: “Moartea şi viaţa nu sunt altceva decât două ramuri ale aceluiaşi copac, sunt cele două feţe ale aceleiaşi monezi “.Moartea este elemental sacru aşezat între două lumi, la trecerea din una în alta, una schimbând-o pe cealaltă, incluzând-o pentru a fi, este moartea.Acest fenomen ridică timpul şi spaţiul sufletesc sub orizonturile sacre, adică în “zariştea misterului “, trăirea sacrului dimensionează spaţiul. 
  
Citind această interesantă carte mi-am adus aminte de un basm din culegerea lui Petre Ispirescu, din 1872, care ne vorbeşte despre copilul “cu cartea în mână născut “, ca dar de Sus, deoarece autorul provine dintr-o ilustră familie de intelectuali şi scriitori. 
  
Această carte a lui Iustinian Gr.Zegreanu este o sinteză exemplară de instrucţie şi talent, deopotrivă prilej de încântare şi de iluminare creştină. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Iustinian Gr.Zegreanu- În numele Tatălui / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 662, Anul II, 23 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!