CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Iustinian Gr Zegreanu         Publicat în: Ediţia nr. 818 din 28 martie 2013        Toate Articolele Autorului

Iustinian Gr. ZEGREANU - O ANTOLOGIE A SCRIITORILOR ROMÂNI DE PRETUTINDENI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De curând a apărut la Editura Fortuna din Râmnicu Vâlcea o carte a scriitoarei Ligya Diaconescu. La prima vedere nimic surprinzător, să aduni mai mulţi scriitori într-o carte. Un punct forte al cărţii este faptul că toată activitatea scriitorilor şi creaţia lor este tradusă în limba germană, dar nici acest lucru nu este definitoriu, pentru că dacă a fi difuzată local, ar fi o carte ca oricare alta.  
 
De fapt, punctul vital al antologiei este D-na Ligya Diaconescu, un om deosebit, împătimit al literaturii şi iubitor de limba română care s-a implicat în într-un proiect ambiţios să editeze o Antologie a scriitorilor români de pretutindeni. Oameni plecaţi de un anumit timp din ţară dar care trăiesc, simt, iubesc şi scriu în româneşte. Promovarea, mediatizarea şi distribuirea acestei cărţi peste tot în lume, reprezintă de fapt, punctul cheie al acestei Antologii. Personalitatea incontestabilă a autoarei, membră a numeroase foruri de profesionişti, fondatoare de posturi de radio, jurnalistă, fondatoare de muzee etnografice, de centre de turism , la noi în ţară dar şi în străinătate, arată de fapt că D-na Ligya Diaconescu reprezintă o adevărată ambasadoare a României peste hotare. Dânsa prin tot ce realizează încearcă să creioneze un contur binemeritat al României, încearcă să promoveze adevăratele valori româneşti, pentru că trebuie să recunoască şi celelalte popoare ale Europei, că noi românii suntem un popor unic în Europa şi trebuie să ne recâştigăm dreptul nostru de a exista şi mândria de a fi român.  
 
Suntem un popor născut, crescut şi educat în graniţele sale. Noi nu am avut şi nici nu am dorit alte teritorii. Suntem un popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit în totalitate. Am fost împărţit, despărţit, asupriţi şi umiliţi de multe popoare dar nici odată învinşi. Suntem primul popor din lume care a folosit scrierea. (o spun tăbliţele de la Tărtăria şi o recunosc toţi cei care le-au studiat). Din interiorul nostru au ieşit oameni de adevărată valoare: Eminescu, Enescu, Brâncuşi, Gogu Constantinescu, Vuia, Vlaicu, Coandă, Petrache Poenaru, Nicolae Teclu, Spiru Haret, Herman Oberth, Conrad Haas, Nicolae Paulescu, Eliade, Eugen Ionesco şi mulţi alţii.  
 
De aceea principalul merit al acestei Antologii dar şi acelor două ediţii bilingve anterioare (român-englez, român – francez) precum şi al autoarei Ligya Diaconescu este faptul că ele ne redau sentimentul naţional (care în ziua actuală este deosebit de atrofiat) ne întăresc mândria de a fi român şi ne prezintă lumii la adevărata noastră valoare. Parafrazând-ul pe Lucian Blaga, noi românii sunt parte din „corola de minuni ale lumii”, una din luminile care conferă strălucire existenţei umane, o parte din a lumii taină.  
 
Meritul deosebit al autoarei este faptul că a intuit, a înţeles şi a realizat, înaintea multora că în fiecare colţ al lumii există români care nutresc aceleaşi aspiraţii, aceleaşi idealuri, aceleaşi sentimente nobile (caracteristici poporului român) şi care efectiv realizează o consolidare a culturii noastre româneşti.  
 
Există oameni la care patriotismul este în sânge. Există oameni care ştiu şi pot da viaţă acestui sentiment, fără să apară în faţă şi declame cu vehemenţă acest lucru, fără să îi lezeze pe ceilalţi cu declaraţii ostentative. Acest lucru l-a realizat scriitoarea Ligya Diaconescu. Publicarea acestor Antologii, reprezintă un act de curaj şi de autodepăşire, un act al unui om iubitor de ţară şi de neam. Un act de curaj, prin faptul că împotriva a numeroase piedici şi impedimente avute, dânsa a continuat pe cont propriu dar şi ajutată de cei apropiaţi să de-a viaţă acestor antologii. Pe deasupra realizând şi trei concursuri de poezie şi proză, fără un ajutor sau un sprijin oficial, spre lauda domniei sale. De aceea să faci auzită limba fraţilor tăi celorlalte popoare, reprezintă din partea autoarei un gest de maximă generozitate, eleganţă şi inteligenţă, un gest de înaltă şi luminată jertfire către fiinţa poporului român.  
 
Asemenea oameni ai faptelor, ai iubirii de semeni, ai luptei cu sine şi cu neajunsurile şi greutăţile vieţii, sunt oameni care fac ca România să renască şi să îşi reocupe locul cuvenit în lume. Noi ceilalţi nu putem decât să le arătăm recunoştinţă şi preţuire şi să le rămânem profund şi veşnic îndatoraţi.  
 
Dr. Iustinian Gr. ZEGREANU  
Canada  
Martie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Iustinian Gr. ZEGREANU - O ANTOLOGIE A SCRIITORILOR ROMÂNI DE PRETUTINDENI / Iustinian Gr Zegreanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 818, Anul III, 28 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Iustinian Gr Zegreanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iustinian Gr Zegreanu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!