CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Rodica Elena Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 821 din 31 martie 2013        Toate Articolele Autorului

IURIE VENIAMIN NASTAS – PICTOR, GRAFICIAN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

POEME ÎN LUMINĂ ŞI CULOARE  

1960- s-a născut la 1 mai în Orhei, Republica Moldova.  

1982 – absolvă Facultatea de Urbanism şi Arhitectură din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei, Chişinău.  

1986- absolvă Facultatea de Arte Plastice şi Design din cadrul Universităţii Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă” din Chişinău.  

1990- devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova.  

Expoziţii personale şi colective:  

1988 – 1990, Expoziţia republicană ,,Autumnala”, Centrul Expoziţional ,,Constantin Brâncuşi,” UAP, Chişinău  

1991 - Expoziţie de grup, Budapesta  

1992 – 2001, Expoziţia republicană ,,Autumnala”, Centrul Expoziţional ,,Constantin Brâncuşi,” UAP, Chişinău  

1992 - Participant ,,MOMENTUL-GALDA”, tabără - simpozion, Alba - Iulia  

1993 – 2001, Expoziţia concurs ,,Saloanele Moldovei”, Centrul Expoziţional ,,Constantin Brâncuşi”, UAP, Chişinău  

1993 – 2000, ,,Salonul de primăvară”, Centrul Expoziţional ,,Constantin Brâncuşi”, UAP, Chişinău  

1996 – 2004, ,,LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ”, expoziţie de artă contemporană, Centru Expoziţional ,,Constantin Brâncuşi,” UAP, Chişinău  

2000 – Expoziţia ,,Moldexpo” şi Hotelul ,,Codru”, Chişinău  

2003 – 2005, Expoziţia republicană ,,Autumnala”, Centrul Expoziţional ,,Constantin Brâncuşi,” UAP, Chişinău  

2004 – 2006, ,,Salonul de primăvară”, Centrul Expoziţional ,,Constantin Brâncuşi”, UAP, Chişinău  

2004 – 2006, Expoziţia concurs ,,Saloanele Moldovei”, Centrul Expoziţional ,,Constantin Brâncuşi”, UAP, Chişinău  

2005 - ,,Moldexpo”, ,,AX – ART,” Chişinău  

2007 – Expoziţia organizată de ,,Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Misiunea în Moldova”  

2009 - Expoziţ­ie, galeria ,,COLETTE”, Lecco, Italia  

Lucrări în colecţii private:  

Canada, Federaţia Rusă, Germania, Italia, Moldova, România, SUA, Turcia.  

,,А asista la tipul de realitate prezentat de pictorul Iurie Nastas înseamnă în primul rînd а percepe o lume materială în formele căreia, prin aluzivul la o lume cunoscută, rămânem totuşi departe de percepţia unui realism evident, deprins de neaşteptata comportare а penelului. Acesta pleacă, pare-se, în permanenţă “distrat” în linii lungi şi subţiri sau “coteşte” brusc (prin aceeaşi linie) în forme, de parcă satisfacţia creatorului ar fi subordonată penelului. Tuşe dinamice, spontane, cu direcţie neclară, unite sau despărţite una de alta, toate acestea trimit la o gîndire analitică neatrenată la multiplele interpretări ale felului dat de creaţie. Alături de mesajul tehnic perceput, vine impunător prin expresivitate cromatică şi de factură, senzaţia fizicului, aşa, terre-а-terre, adică ceva substanţial. O suprasolicitare de lichid, de materie amorfă, moale, de varietăţi ale caracterelor nedefinite, cu semne de viaţă sau fără acestea, dar importante, toate angajate într-o mişcare “forfotitoare”. Dacă le priveşti atent, aceste imagini vor stimula convingerea oricărui, şi mai cu seamă а exegetului profesionist limitat la un obiect de studiu, că lumea, sub diferitele sale aspecte, este mult mai larg reprezentată în sfera cunoscutului decât în cea а cunoscutului. Aluzia la forme determină aşadar curiozitatea să ţintească mai departe de tradiţionalele taine. Da, aceasta-i ! Indefinitele forme, subtilele, insesizabilele transformări, tocmai aceasta- i lumea prin intuiţia constatată а lui Iurie Nastas. “  

Profesor Pavel Turuţa  

,,Visul copilăriei m-a urmărit printre ani … Perfecţiunea… eram convins că ştiu cum arată…Măria sa, Timpul, l-am rugat sa–mi fie dascăl şi povăţuitor. Căutam culoarea… analizam forma miraculoasă a naturii…Admiram creaţiile marilor maeştri în artă şi uimirea mea nu avea început, nu avea sfârşit. Trebuie sa fie ceva Dumnezeiesc la om ca să şoptească floarea, să lăcrimeze prin stropii de ploaie de pe frunza îngândurată, să-şi arunce curcubeul sufletului peste câmpul înverzit şi bolta azurie, să cuprindă un mănunchi de raze aurii ale Soarelui şi să le aducă în dar zâmbetului de copil…Am cutreierat lumea ca să găsesc frumosul. M-au apreciat şi mă simţeam fericit. Am descoperit că perfecţiunea este alături şi oriunde. M-am întors la leaganul copilariei cu Ea, Muza universului meu. M-am privit în ochii ei, i-am împletit flori de câmp în plete, am plimbat-o prin anotimpuri în satul meu moldovenesc. M-am simţit matur în Dragostea mea şi am înţeles Perfecţiunea.”  

Iurie Nastas  

Impresionante lucrări realizate de artiştii plastici ce vor face obiectul prezentei rubrici vor înnobila volumul de colecţie pe care ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART” îl va edita sub titlul ,,RECURS LA ÎNŢELEPCIUNE. MANUAL DESPRE UMANIZAREA PUSTIULUI” (maxime, cugetări, aforisme, citate celebre).  

Material realizat de ASOCIAŢIA CULTURALĂ ,,REGAL D`ART”  

 

Referinţă Bibliografică:
IURIE VENIAMIN NASTAS – PICTOR, GRAFICIAN / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 821, Anul III, 31 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!