CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  IULICĂ ! de ION MUŢIU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Iulică 
  
În noaptea dinaintea-ngropăciunii bunul prieten a stat lângă mine şi mi-a dictat ... Pe prundişul Dâmboviţei rucărene o ceată de copiii îşi încochelează voioşia la Podul Negru ...  
  
Cu Căpitanu-n spate şi Cuculeţu-n coastă cetaşii îşi măresc numărul la Podul de Peste Vale şi-şi împlinesc veselia pe la Podişca de sub Vârful Crucii şi Ghimbav. 
  
De-acum, începe joaca noastră cu zbatul chetrei pe apa în curs, cu grija-n mersul pe buştenii rătăciţi, aruncatul de bolovani mărioci, ori cu dibăcia prinsului de zglăvoci lenevoase. 
  
Toţi eram în seamăn de voie bună, cu lipsă de griji şi numai statul, culoarea-n păr şi vorbe chiteau în osebire. Unii aveau porecle, dar pe cei mai mulţi îi chemau Ion şi le ziceau Nelu, Ionel, Niţă, Ţică şi unul singur era Iulică, blondul isteţ, c-un zâmbet pentru fiecare.  
  
Nimeni nu avea altă grijă decât s-arate dibăcie în joaca scociorâtă din orice ...  
  
Şcoala i-a domolit pe toţi şi mulţi şi-au pus burta pe carte. 
  
În vremea studenţiei ceata s-a răsfirat, dar viaţa a curs lin printe meandre. Ne vedeam vara la Rucăr, în joc de billiard cu chegle, chibiţat la poker ori în urcuş pe piscuri pentru chiolhane la proţap. Timpul de adevăr împilat a închegat familii şi-a dezbinat prietenii, cu ascunziş şi temeri. Iar anii presăraţi cu bine şi cu tot şi-au scurs menirea-n neştiut. 
  
Prietenia ne-a adunat, cununia ne-a înmulţit, tulbur de vreme ne-a-mpărţit şi moartea ne-a scăzut numărul ... Întâi a plecat nefericitul Cioi, apoi Cornel ucis în chin nedrept, apoi coasa a dat iama prin Ioni. Din ceata de copii care-alerga prundişul Dâmboviţei de-nceput unii-au ajuns în vârf de piramidă, alţii-şi plutesc rămasul, câţiva fac umbră pe pământ şi restul tac ţărână ...  
  
Odată mergeam tăcut pe lângă Râuşorul mânat de umbre şi gând, când o maşină frânează brusc tăindu-mi calea. 
  
-Servus Nelule! 
  
-Iulică!... 
  
-Te-am ochit de departe ...  
  
-Vino să te sărut, prietene! 
  
-Eşti neschimbat ...  
  
-Sunt tot scaloi, dar ologit! 
  
-Şi eu schilod ... Cu tijele din mine sunt valoros la fiare vechi ...  
  
-Cu ce te-a pricopsit viaţa? 
  
-Cu doi îngeri ... O fată şi-un flăcău ...  
  
-Mi-e dor de-o bilă la ţa Gica ...  
  
-Măcar un ramş în brazi, pe Podişor ...  
  
-Dar de zglăvoci cu Nae?! 
  
-Şi-o bâză ar mai merge ...  
  
-Am auzit că eşti membru al Academiei şi profesor universitar! 
  
-Vorbeşte ... lumea ...  
  
-Las-c-ai studiat şi-n Germania! 
  
-Le-am păpat mărcile şi am venit acasă ...  
  
-Eşti mare director! 
  
-Ştiinţific! Hai, lasă fleacurile că fac cinste cu o cinzeacă! 
  
-M-ai nimerit, că am ulcer ...  
  
-Am uitat că la crâşmă erai mereu chibiţ ...  
  
-Nici tu nu făceai faţă! Hai să te pup ...  
  
Şi am mai spovedit dintr-ale noastre, apoi nu-mi amintesc cum a plecat Iulică ... Ştiu doar de-o lacrimă din colţ de ochi ...  
  
Ne-am revăzut târziu, cu trupuri schilăvite de ani şi bisturiu şi tot cătam pe feţe ofilite urme din ce-a fost odată ...  
  
Tot noi eram, dar eram altfel, tot noi gândeam dar în alt fel, eram aceiaşi doar pentru gândul nostru ...  
  
Era tot Nelu şi Iulică. 
  
Pe la-nceput de două mii şi unşpe cred c-ai simţit plecarea, prieten drag, căci ai dorit cu de-a tăria să mă conduci acasă, ca să ne amintim de rucărenii morţi şi toţi prietenii de joacă ...  
  
Vorbea atunci Iulică de parcă ar fi vrut să-i vadă pe cei plecaţi şi să îşi ia adio de la cei vii. Spunea că vrea să scrie despre taica şi multe neştiute, dar spusul se opreşte în ţărâna bătucită de joaca noastră ...  
  
Acum am rămas eu ca să scriu despre tine, prieten bun, c-ai trudit mult în isteţime, spre culmile lumeşti, şi rog pe Dumnezeul viu să dea odihnă sufletului tău zbuciumat, Iulică dragă!... 
  
Ion Muţiu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
IULICĂ ! de ION MUŢIU / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 223, Anul I, 11 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!