CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 954 din 11 august 2013        Toate Articolele Autorului

Iulian Patca, un poet al iubirii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Mircea Daroşi  
 
Iulian Patca, un poet al iubirii  
 
Rareori titlul unei creaţii literare indică atât de frumos şi exact sensul intim al mesajului pe care vrea să-l transmită, aşa cum o face volumul de versuri ,,Să vii şi mâine''al poetului Iulian Patca, apărut în Editura,, Mega''din Cluj-Napoca. Sunt poeme de dragoste, asemeni unui cântec sfânt închinat iubirii eterne.. Poetul clujean, de origine bistriţeană, dă acestui sentiment uman aura permanenţei, îl înnobilează prin arta cuvântului şi îl aşează în albia versului său, care curge domol, în dulcele stil clasic , dar şi modern, cu largi rezonanţe în sufletul cititorului.  
 
Imaginea de pe copertă ne duce cu gândul la Poarta Sărutului din creaţia lui Brâncuşi în care iubirea devine simbol universal. Poetul o sculptează în frumuseţea cuvântului : ,,De s-ar putea, aş face o poartă / prin care noi am trece-mbrăţişaţi / sau am rămâne pironiţi de soartă / în stâlpii ei pe veci uitaţi./ Să vină lumea şi să ne-admire / cum două fiinţe nu sunt decât una,/ cum un sărut de vrajă şi uimire/ se dă o dată pentru totdeauna''.  
 
.Cu o măiestrie artistică deosebită, autorul şlefuieşte diamante verbale, le pune în ţesătura versului şi, învăluit de realitate şi reprezentări imaginare, de dorinţi, îşi aşteaptă mereu împlinirea. Asemeni romanticului de altădată, Iulian Patca foloseşte invocaţia retorică, cere divinităţii ca trăirile sale să rămână pentru eternitate : ,,Doamne-mi dă sau Doamne-mi ia/ dar mai lasă-mă cu Ea''.  
 
Cele două personaje, El şi Ea, omniprezente în poeziile sale, se află într-o corespondenţă imaginară. Substantivul ,,iubito''devine un laitmotiv care înnobilează lirica acestui poet stăpân al cuvintelor : Mi-e dor de tine, iubito, Eşti aşa de fromoaso, iubito, Ce mi-ai făcut, iubito, ce blestem, Cât să mai aştept, iubit-o ?,etc.  
 
Poezia lui Iulian Patca are un farmec aparte. Frumuseţea ei este dată şi de muzicalitatea versurilor, bogăţia figurilor de stil în care predomină metafora, iar rimele fac din cuvinte o melodie încântătoare pe care ţi-ai dori s-o auzi tot timpul. Iubirea devine pentru poet un adevărat cult, o credinţă cu reale valenţe spirituale : ,, Mai cred doar în cel de Sus şi în Tine/...îngenuncheat şi în această clipă/ rugându-mă la icoana ta''.  
 
Lirismul poeziei este unul calm, senin, de-o incantaţie pură. Întâlnim aici câteva elemente ale orizontului temporal, sugerat de anotimpurile vârstei : ,, vine peste noi toamna...nimic nu mai e cum a fost'', ,, Şi vine toamna, ne ucide vara/ prin care-am hoinărit şi ne-am iubit''sau ,, A venit iarna peste noi''. Poetul îşi doreşte o întoarcere în timp, dar este convins că nu se poate şi devine un nostalgic: ,, Şi între noi se face iarăşi frig/ şi peste noi se lasă iarăşi seară/ cu glasul înecatului te strig/ şi-aş vrea să fie iar ca-ntâia oară''. Timpurile verbale trec uşor de la prezent la trecut şi invers, iar dintre moduri excelează conjunctivul şi optativul care poartă povara dorinţei neîmplinite : ,, să ard, să te uit, să-mi amintesc, aş face, aş fi fost, aş fi legat, ş.a. Nu lipsesc nici elementele interogative sau de invocaţie, care dau valoare dialogului imaginar : ,,Cât să mai aştept, iubito ?''Nu-mi cere să te uit, iubita mea''  
 
Iulian Patca are un suflet plin de dor, un dor de iubire şi de Dumnezeu prin care aduce un elogiu vieţii şi iubirii. Tonul elegiac se face simţit printr-un şir întreg de expresii cu o certă valoare stilistică: ,,trăiesc din ceea ce mi-a mai rămas, toamne cu lacrimi de ploi, nopţi fulgerate de vis, iarna tinereţii, fulgere de dor, spuza unei iubiri, prin geana zilei te mai văd venind, nimica nu mai e ca altădată'',etc.  
 
Poemele de dragoste,,Să vii şi mâine'' surprind nevăzutul univers de stări sufleteşti ale poetului Iulian Patca cu întreaga lor gamă de manifestări. Este o poezie fluentă, transparentă şi elegantă, care emoţionează prin mesaj şi puterea ei sugestivă. Ea ne dezvăluie o fire sensibilă, romantică cu reale diponibilităţi literare.  
 
Prof. Mircea Daroşi  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Iulian Patca, un poet al iubirii / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 954, Anul III, 11 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!