CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Nuţa Istrate Gangan         Publicat în: Ediţia nr. 509 din 23 mai 2012        Toate Articolele Autorului

Îţi esti de-ajuns
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dacă m-ai cunoaşte mai bine ai şti două lucruri despre mine:  
  
Că am încredere în mine ca femeie şi că am prietene frumoase.  
  
Prietene frumoase am avut întotdeauna, încrederea în forţele mele feminine a venit cu timpul. Pe parcurs am învăţat că nu trebuie să fii blondă, înaltă şi slabă ca să fii frumoasă şi că cine are curajul să te privească în ochi şi să desluşească omul care se ascunde în interior merită să rămână în viaţa ta.  
  
Am învăţat că frumuseţea unei femei nu stă în pantoful cu toc înalt ci în felul cum păşeşte pe tocuri şi că încrederea în tine îţi luminează faţa mai intens decât fondul de ten de la Chanel.  
  
Am învăţat că frumuseţea unui sân de femeie nu stă în formă, consistenţă sau mărime ci în tandreţea palmei care îl modelează.  
  
Am avut o perioadă în viaţa mea, în anii mai tineri, când nu îndrăzneam să arăt conturul unui sân, decupat în materialul moale al unui pulover mulat.Toate hainele îmi erau cu două numere mai mari pentru că nu vroiam să atrag atenţia nimănui. Şi asta în momentul în care chiar vroiam să atrag atenţia cuiva. Nu m-am înţeles atunci şi nu mă străduiesc să o înţeleg astăzi pe cea de ieri...  
  
Cu toate acestea, într-un fel ciudat, deşi nu aveam încredere în mine ca aspect fizic, aveam o încredere fantastică în felul meu de a fi. Niciodată nu mi-a fost teamă că cineva nu o să mă placă. ŞTIAM că dacă îţi iei timpul necesar să mă cunoşti, ca femeie ai să mă placi, iar ca bărbat, dacă ai puţină răbdare, ochi cu infraroşii şi imaginaţie bogată ai să mă placi şi mai tare.  
  
Încă mai am nişte idei fixe rămase pe undeva printr-un colţisor al creierului privind aspectul fizic.(dar aş fi cu 30% mai puţin femeie dacă nu le-aş avea,nu ?:) Însă, am în continuare încredere în forţele mele, ca om în primul rând şi apoi că femeie.  
  
De ce spun asta? Pentru că veni vorba de prietene frumoase.  
  
Garantat şi cu dovezi, o femeie aflată într-o relaţie de la care vrea mai mult, sau în care vrea să rămână dar care nu prea are încredere în ea însăşi şi nici în dumnealui pertenerul prea mult, va fi înclinată să ocolească relaţiile cu femei frumoase. Nu va fi încântată să aibă că prietenă o femeie mai drăguţă decât ea, chiar măritată şi cu trei copii. Chiar dacă ea însăşi este frumoasă : ).Suntem speriate de femeile frumoase, dar să le mai avem şi prietene ?:)  
  
Ciudat nu ?  
  
Toate am avut în viaţă la un moment dat, pentru trei luni, trei ani sau treizeci de ani, un bărbat cu ochi jucăuşi.  
  
Nimic altceva nu te face mai încrezătoare în forţele proprii decât acea privire a lui, acei ochi...ochii lui, care te zăresc în mulţime şi care te fac să simţi că tu eşti singura persoană pe care o pot vedea.  
  
Nimic, nici măcar treizeci de kile-n plus nu-ţi ştirbesc încrederea în tine ca femeie aşa cum o poate face un bărbat care merge la braţul tău şi care întoarce capul după o alta.Nu discret, nu întâmplător ci intenţionat. Ai să-mi spui că "aşa este el, rămâne doar cu privitul","tot acasă vine" sau "ochii văd,inimă cere"... 
  
Poţi să-mi spui ce vrei, am fost pe strada aceea şi eu am zâmbit şi glumit, o data, de două ori, dar în interiorul meu s-a prăbuşit o lume. Sunt de acord, ce-i frumos e frumos şi noi suntem impresionate de câte o apariţie mai exotică, chiar dacă suntem în relaţii sănătoase, dar este o diferenţă fantastică între a privi cu ochi admirativi şi a privi cu ochi alunecoşi.  
  
Aş fi o ipocrită dacă aş spune că nu-i înţeleg uneori pe bărbaţi. Simţul estetic este extrem de dezvoltat la bărbaţi. Nu este nici o scuză nici o explicaţie. Pur şi simplu ei văd "frumos" acolo unde noi vedem doar "drăguţ". Şi aş fi puţin nedreaptă dacă i-aş cere să vadă "drăguţul" meu "frumos" şi să-i cer că "frumosul" alteia să treacă total neobservat. Dar este o diferenţă mare intre a întoarce capul dupa o femeie frumoasă si a-ţi rupe gătul după una "buna", în limbaj de cartier, masculin si indecent. 
  
Nu este vorba decât de respect.  
  
Chiar şi atunci când simţi că admiraţia necontrolată se poate transforma în altceva şi mai greu de controlat, trebuie să ai bun simţ şi să respecţi persoana de lângă tine. Pentru că te respecţi pe ţine însuţi în primul rând. Îţi respecţi alegerea.  
  
Când omul pe care-l iubeşti te-a înşelat şi ai aflat, inima ţi s-a sfărâmat în mii de bucăţele, te închizi în tine pentru o vreme, apoi cauţi o cale de supravieţuire sentimentală. Te zbaţi între a rămâne, a pleca sau a te răzbuna.  
  
Dar ştii cum stai. Este crunt dar cel puţin ŞTII CUM STAI.  
  
În cazul "ochilor jucăuşi" nu prea ştii.  
  
E ca un preludiu la o situaţie tristă şi inevitabilă. Şi ciudat şi perfect feminin, în loc să fim clare despre ceea ce ne place şi ce nu, pentru că-l iubim, preferăm să rămânem "călduţe, să zâmbim strângându-l şi mai posesiv de braţ, să glumim ,"da domţle,o adevărată piţipoanca,nu ?" şi, din când în când să ne bosumflam pe bune şi să aşteptăm să fim împăcate cu vorbe dulci,"cum că nu am să mai fac, mami", până în secundă în care o alta trece strada. 
  
Între timp samanta neîncrederii în tine însăţi încolţeşte. Apoi răsare, înfloreşte şi dă roade. Iar peste ani şi ani, când el ţi-a devenit soţ, sau ţi-a rămas partener, ocoleşti femeile care i-ar putea stârni din nou interesele...jucăuşe. Tu ştii că el, de-a lungul timpului, nu s-a schimbat prea mult. Şi că nu femeile frumoase sunt principalele vinovate.  
  
Bine este să-ţi alegi prietenele după afinităţi, după ce simţi acel ceva. Şi să nu conteze dacă-s drăguţe sau mai puţin drăguţe.  
  
Dar de cele mai multe ori nu vrei să încerci să cunoşti mai bine o femeie frumoasă, deşi te-a atras ca şi caracter, doar din cauza acelui "dar dacă" pe care EL a avut grijă, de cele mai multe ori indirect(poate într-adevăr aşa este el, tot ce-i frumos, rotund şi apetisant îi suceşte gâtul) să ţi-l inoculeze.  
  
Într-o zi ai să fii în locul celeilalte. Se va întâmpla mai devreme sau mai târziu, pentru că toate femeile sunt frumoase. Cineva te va face să te simţi la fel. Un bărbat va întoarce capul şi după tine ignorându-şi femeia cu care este în momentul respectiv. Atunci vei înţelege perfect.  
  
Nu-ţi trebuie atenţia nedivizată a unui bărbat ca să ai încredere în tine că Femeie.  
  
Îţi eşti de ajuns.  
  
ps 
  
Am avut o astfel de femeie în viaţa mea. Am judecat-o foarte greşit, singura ei vină a fost dar faptul că era frumoasă şi foarte îndrăzneaţă. Şi nu am putut fi prietene niciodată.  
  
Şi am fost femeia aceasta o data-n viaţă. Fără să fiu frumoasă şi foarte îndrăzneaţă. Am ştiut din start ...şi ea a ştiut...M-a urât în felul ei fără să fi avut vreo vină.Nu am reuşit să fim prietene niciodată.  
  
Apariţia ei după douăzeci şi ...de ani m-a făcut să scriu acest articol. 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Îţi esti de-ajuns / Nuţa Istrate Gangan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 509, Anul II, 23 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Nuţa Istrate Gangan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nuţa Istrate Gangan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!