CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Poeme > Antologie >  


Autor: Boris Mehr         Publicat în: Ediţia nr. 660 din 21 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

Istoricul literar Paul Cornea

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Istoricul literar Paul Cornea
• Paul Cornea (n. 3 noiembrie 1924, Bucureşti) este un istoric, critic şi teoretician literar prestigios, care activează şi acum la o vârstă venerabilă, conduce doctorate, îndrumă tineri cercetători, oferă interviuri pline de miez. . .
Este fiul lui Leon Constantin Luca, maistru tipograf, şi al Olgăi. A urmat liceul în Bucureşti, la Liceul Evreiesc de Băieţi „Cultura”, unde îl are profesor pe dramaturgul şi eseistul Mihail Sebastian. Este licenţiat în Litere şi Filosofie al Universităţii din Bucureşti în 1948, secţia Sociologie. Devine doctor în filologie în 1971. A deţinut funcţii importante, înainte de 1990, în Consiliul Culturii, în domeniul cinematografiei, şi a fost cercetător la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu”. După 1990 a devenit secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale şi decan al Facultăţii de Litere între 1990 şi 1993. Specialist în perioada pre-Romantismului românesc şi a Romantismului. Teoretician literar cu interese în zona literaturii comparate şi a teoriei literare. În prezent este profesor asociat la Facultatea de Litere din Universitatea Bucureşti şi unul dintre cei mai importanţi interpreţi ai fenomenului literar (critică, teoria şi istoria literaturii, comparatism).
La împlinirea vîrstei de 75 de ani, Liviu Papadima şi Mircea Vasilescu (coord.) i-au dedicat volumul omagial Cercetarea literară, azi, Ed. Polirom, 2000. De asemenea a fost omagiat la 80 de ani, la 85 de ani, în presa culturală, în cadrul comunităţii evreilor , etc.
„Eu sînt mai optimist decît mulţi dintre voi“, a declarat Paul Cornea, în Observator cultural, nr. 280, 4 august 2005.
Volume publicate
• Studii de literatură română modernă, Editura pentru Literatură, 1962
• Anton Pann, studiu monografic, Editura pentru Literatură, 1964
• De la Alecsandrescu la Eminescu, Editura pentru Literatură, 1966
• Originile romantismului românesc, Editura Minerva, 1972
• Oamenii începutului de drum, Editura Cartea Românească, 1974
• Conceptul de istorie literară în cultura românească, Editura Eminescu, 1978
• Regula jocului. Versantul colectiv al literaturii, Editura Eminescu, 1980
• I. Heliade Radulescu interpretat de..., Editura Eminescu, 1980
• De la N. Filimon la G. Călinescu, 1982
• Itinerar printre clasici, Editura Eminescu, 1984
• Introducere în teoria lecturii, 1988 (volumul a fost tradus în limba italiană în 1993), ed. I, Editura Minerva, 1988; ed. a II-a, Editura Polirom, 1998
• Aproapele şi departele, Editura Cartea Românească, 1990
• Semnele vremii, Editura Eminescu, 1995
Volume coordonate sau în colaborare
• Documente şi manuscrise literare, Editura Academiei Române, vol. I, 1967, vol. II şi III, 1969
• Gândirea românească în epoca paşoptistă, în colaborare cu Mihai Zamfir, Editura Minerva, 1969
• Propăşirea. Foaie ştiinţifică şi literară, în colaborare cu Mariana şi Petru Costinescu, Editura Minerva, 1980
Referinţă Bibliografică:
Istoricul literar Paul Cornea / Boris Mehr : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 660, Anul II, 21 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!