CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Ion Nălbitoru         Publicat în: Ediţia nr. 846 din 25 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

Istoria Moşnenilor Brezoieni
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!Domnul Grigore (Goriţă) Oprescu după ce şi-a încheiat activitatea profesională şi s-a pensionat, s-a retras la casa părintească în Oraşul Brezoi. Chiar dacă anii de când a venit pe lume s-au înmulţit ca număr, spiritual său activ, meticulos şi plin de energie continuă să-i imprime un suflet tânăr care îi revigorează trupul şi menţine puterea de concentrare şi acţiune mereu în formă.
Reîntoarcerea definitivă pe plaiurile natale şi spectaculoasa Valea Lotrului cu minunăţiile şi legendele sale, cu oameni gospodari ce-şi poartă tradiţiile şi obiceiurile din moşi strămoşi pe aceste meleaguri ca o mărturie a existenţei lor în acest spaţiu mioritic binecuvântat de Dumnezeu, domnul Goriţă Oprescu, fiu de moşnean, harnic şi priceput în descifrarea tainelor ascunse de multe documente din trecut, a demarat o muncă asiduă în cercetarea şi punerea cap la cap a multor documente aflate la Arhivele Naţionale din Vâlcea, ale Mănăstirii Cozia, Fondul de arhive personal al regretatului profesor şi pictor brezoian, Gheorghe Surdu, dar şi a arhivei personale acumulată cu migală şi simţ de răspundere de-a lungul anilor.
De asemenea, ca izvor de documentare, a analizat cartea domnului D. Ciobotea, „Despre moşneni”, un amplu studiu despre apariţia obştilor de moşneni de la Cazane până la munţii de curbură. Această lucrare l-a ajutat să înţeleagă mai bine legile nescrise ale “devălmăşiei” şi cine au fost şi sunt moşnenii.
După revoluţie, politicienii şi administratorii statului nu prea aveau multe cunoştinţe despre noţiunea de „Obşte”, unii dintre ei considerând ca fiind o formă de comunitate perimată prin felul cum funcţiona, dar din punct de vedere naţional, pe acea vreme, era celula de bază a societăţii. Acest tip de asociere este cu preponderenţă în zona munţilor deoarece la şes şi câmpie deja totul fusese acaparat de moşieri. Ea nu se referă în mod expres doar la păduri ci la întreaga localitate şi reprezintă o formă de comunitate dintre cele mai vechi.
Autorul, pe baze de documentaţie, ne explică existenţa a două forme de devălmăşie: cea egalitară şi inegalitară. Devălmăşia egalitară a fost la începuturi prin care tot ceea ce se obţinea din exploatarea pădurilor se împărţea în mod egal, deci împărţirea în mod egal a drepturilor. Aceasta mai funcţionează şi astăzi, izolat, în anumite zone. Adică un drept nu se împarte moştenitorilor, ci după decesul unui moşnean acel drept se redistribuie tuturor membrilor obştii. Iar în cazul tinerilor, copii ai localnicilor, după împlinirea vârstei majoratului sunt puşi în drepturi ca ceilalţi moşneni.
Domnul Goriţă Oprescu, asociază metaforic sistemul de funcţionare al devălmăşiei egalitare cu o formă de comunism primitiv. Devălmăşia inegalitară se deosebeşte de prima prin drepturile care-i revin fiecărui moşnean care se împart la urmaşii acestuia şi aşa mai departe.
În volumul de faţă, „Istoria Obştei Moşnenilor Brezoieni” se face o prezentare succintă a donaţiilor „pentru iertarea de păcate” a unor moşneni din proprietăţile lor către mănăstirile din zonă, creând mai târziu nemulţumiri în rândurile urmaşilor.
Emiterea în 1910 a primului Cod Silvic românesc, după modelul francez, constituie baza juridică de funcţionare a obştilor moşnenilor.
Autorulanalizează amănunţit evenimentele şi încearcă să urmeze o linie clară a desfăşurării acestora precum şi veridicitatea lor. Ne aminteşte despre primele societăţi de exploatare a masei lenoase care au apărut în Brezoi, despre primele joagăre, dar şi despre multe controverse care au apărut cu obştile vecine.
Dânsul ne vorbeşte despre disputele de-a lungul anilor dintre ocol şi obşte, intervenţii judecătoreşti dar şi despre procesul de naţionalizare. Ajutat de domnul Nicu Efrim şi ceilalţi membrii ai comitetului AD-HOC a luptat începând cu anul 2000, pentru reconstituirea Obştei Moşnenilor Brezoieni, perioadă în care au întâmpinat multe greutăţi şi nedreptăţi din partea guvernanţilor, uneori manifestată chiar prin nepăsarea acestora faţă de această formă de asociere a pădurilor şi păşunilor numită Obşte. Dar au fost conflicte cu Romsilva şi chiar în interiorul asociaţiei (în lupta pentru supremaţie) la un moment dat obştea devenind bicefală.
În partea a doua a lucrării sunt anexate o serie de documente care atestă veridicitatea studiilor din arhive, dar şi pe baza Ocolniţei Brezoi.
Lucrarea „ Istoria Obştei Moşnenilor Brezoieni” va rămâne o vie mărturie a continuităţii tradiţiei moşneneşti pe aceste meleaguri mioritice al Văii Lotrului.
 
Referinţă Bibliografică:
Istoria Moşnenilor Brezoieni / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 846, Anul III, 25 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!