AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Istorisire >  


Autor: Dalelina John         Publicat în: Ediţia nr. 831 din 10 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

Istoria ceaiului
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Una din legendele legate de ceai stă în cultura chineză şi spune ca prin anul 2737 Î.C. , un împarat chinez pe nume Shen Nug obsedat de igienă, consuma numai apă fiartă. Se spune că într-o zi Shen Nug se odihnea sub un copac de ceai fierbânduşi apa ce urma să o bea. O briză usoară rupe câteva frunze de ceai ce cad în vasul în care el îşi fierbea apa. Imediat a observat că apa lui începea sa prindă culoare iar băutura rezultată era revitalizantă. Şi aşa se spune că s-a decoperit ceaiul.  
 
Este imposibil de ştiut dacă Shen Nug chiar a existat, deoarece China devine imperiu abia în sec al-III-lea Î.C. deci e puţin improbabil că ar fi existat un împarat în anul 2737 Î.C. Oricum originile băuturii sunt acceptate ca fiind din China.  
 
Totuşi există referinţă scrisă despre ceai în sec al-III-lea D.C. când un faimos chirurg chinez recomandă ceaiul atleţilor, pentru a le creşte performanţele şi un general din armată îi trimite o scrisoare nepotului său pentru a-i trimite ceai că se simţea slăbit şi deprimat.  
 
În Japonia sunt înregistrări istorice despre servirea ceaiului abia în anul 729 D.C., când împăratul Shomu servea ceai la o suta de budişti în palatul sau. Având în vedere că ceaiul încă nu se cultiva în Japonia, frunzele procesate de ceai proveneau din China.  
 
Abia în anul 805 Dengyo Daishi, un preot japonez care petrecuse 2 ani studiind în China, se întoarce cu cateva seminţe de ceai care le plantează pe pamânturile mănăstirii sale. Cinci ani mai târziu el serveste ceai împăratului Saga, care ramăne uimit de bautură. El ordonă cultivarea plantelor de ceai în cinci provincii apropiate de capitală.  
 
În Europa ceaiul ajunge abia în sec XVII prin intermediul olandezilor şi portughezilor care efectuau comerţ cu China si Japonia.  
 
Popularitarea ceaiului crescuse în Olanda şi de aceea companiile olandeze re-exportau ceaiul in Italia, Anglia, Germania şi Portugalia. Chiar dacă francezii şi germanii îsi arătau interesul pentru ceai, bautura nu era consumată zilnic, cu excepţia regiunilor nordice din Germania (unde se consumă şi în ziua de azi).  
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Istoria ceaiului / Dalelina John : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 831, Anul III, 10 aprilie 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dalelina John : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dalelina John
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!