CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Daniela Gîfu         Publicat în: Ediţia nr. 400 din 04 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

I.P.S. BARTOLOMEU ANANIA, GRĂITOARE I-A FOST UMBLAREA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Timpul zboară şi, odată cu el, ne zorim şi noi la cele bineplăcute şi nemuritoare. Ne aflăm la un an de zile de când Înaltul, cum îi spuneau clujenii, sfătuitorul nostru spiritual, I.P.S. Bartolomeu Anania, a primit un bilet de călătorie. Doar dus. Destinaţia: Împărăţia Cerului. 
  
Mereu cu slova în faţă, (re)lecturând-o sau (re)zugrăvind-o cu cuprindere, se încăpăţâna să nu cunoască prea mult odihna. Asemenea celor dăruiţi cu bunăştiinţă, curăţenie sufletească, sanctificaţi, după o vreme, de noi cei ce-i urmăm. Nu ne rămâne decât să ne aplecăm asupra scrierilor sale, generoasă zestre lăsată spre cuminţirea mirenilor mâhniţi, nostalgici, îndureraţi, suferinzi, îndoiţi, desnădăjduiţi, revoltaţi, umiliţi, înlăcrimaţi, rugători, regăsiţi, bucuroşi, extaziaţi, îmbunaţi, toleranţi, generoşi, încrezători ... Opera lui Bartomeu Valeriu Anania trezeşte stări de spirit încărcate de semnificaţii, amintindu-ne, totodată, de mărturisirile făcute nouă înşine sau/şi celor hărăziţi să ne asculte înspre îndreptare şi îngăduinţă cerească. „Dacă omul dintotdeauna şi-a simţit lăuntrul adiat de fiorul sacru, avem toate motivele să credem că nici adierile artei nu i-au fost străine” – scria în Introducerea la Cartea Psalmilor[1], eruditul comemorat acum de noi.  
  
Timp de 18 ani, în calitatea sa de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi, din 25 martie 2006, Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania[2] şi-a dus la împlinire toate cele dictate de conştiinţa duhovnicească. Afla-vom multe dintre aceste permanente osteneli pe care a fost nevoit să le îndure Părintele nostru încă din frageda-i tinereţe, chiar din memoriile sale[3]. 
  
Da, alesul fiu al lui Dumnezeu s-a îngrijit cu multă atenţie şi nestrămutată aplecare faţă de iubiţii lui semeni să parcurgă cu răbdare toate etapele pământeşti pentru a cunoaşte uşurătatea treptelor Scării Raiului. A trecut prin multe şcoli lumeşti, româneşti şi americane, lustruind cu vorba, gândul şi simţirea urmele Sfinţilor Părinţi, dar şi a celor jerfiţi pentru crezul lor.  
  
Iată pentru ce am cutezat să aşez în aceste pagini modeste gânduri, drept ofrandă la căpătâiul sufletului plecat.  
  
DUMNEZEU SĂ-I DEA ODIHNĂ VEŞNICĂ! 
  
------------------------------------------------------------------ 
  
[1] Bartolemeu Valeriu Anania, Psaltirea, Arhidiecezana Cluj, 1998, p. 5 
  
[2] Mitropolitul Bartolomeu Anania, pe numele său de mirean, Valeriu Anania, s-a născut la data de 18 martie 1921 din părinţii Ana şi Vasile Anania, în comuna Glăvile-Pesceana, judeţul Vâlcea. În anul 1967 a fost hirotonit ieromonah de către Arhiepiscopul Victorin, acordându-i-se din partea Sfântului Sinod rangul de arhimandrit. În primăvara anului 1990, Prea Cuviosul Arhimandrit Bartolomeu Anania a făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii, alături de clericii Dumitru Stăniloae, Constantin Galeriu, Daniel Ciobotea, Constantin Voicescu, Iustin Marchiş, Toader Crâşmariu şi de mirenii Horia Bernea, Octavian Ghibu, Teodor Baconsky, Sorin Dumitrescu. 
  
La 21 ianuarie 1993 este ales ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. Hirotonirea întru arhiereu şi instalarea în Catedrala din Cluj-Napoca a făcut-o Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist pe data de 7 februarie 1993, înconjurat fiind de un sobor de ierarhi şi de o mare mulţime de credincioşi. 
  
[3] Valeriu Anania, Memorii, Ed. Polirom, Iaşi, 2008 
  
Daniela GÎFU 
  
Iaşi 
  
februarie 2012 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
I.P.S. BARTOLOMEU ANANIA, GRĂITOARE I-A FOST UMBLAREA / Daniela Gîfu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 400, Anul II, 04 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Daniela Gîfu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Daniela Gîfu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!