CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Iosif Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1293 din 16 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Iosif Popa - TESTAMENT SPIRITUAL POST MORTEM (1)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Lumina adusă prin vorba naşte idei nemuritoare” este motto-ul care mi-a înflăcărat cariera de jurnalist independent. În ultima parte a vieţii am fost martor la „toate micile mizerii, care sunt legate într-un mod fatal de o mână de ţărână” şi sub ochii mei obosiţi de vreme s-au zguduit din temelii toate idealurile geniului poporului român. „Mai departe, mai departe,/ Mai încet, tot mai încet,/ Sufletu-mi nemângâiet/ Îndulcind cu dor de moarte.// De ce taci când fermecată/ Inima-mi spre tine-ntorn/ Mai suna-vei dulce corn,/ Pentru mine vreodată?//. (Mihai Eminescu, Peste vârfuri)  
 
Şi a sunat! Zbuciumul meu, indignarea mea, şi-au găsit alinare pe melodioasele cuvinte ale lui Eminescu atât de nealterate de vreme. Eu nu sunt critic, nici omagiator al operei eminesciene, mă confund mai bine cu spusele Cătălinei „deşi vorbeşti pe înţeles, eu nu te pot pricepe”. Pe Eminescu l-am redescoperit în rândurile ultimei generaţii de oameni care încearcă să ţină vie conştiinţa naţiunii române prin cultură. Oare nu pentru că am ajuns denigraţii Europei? Am găsit că nu este nimic mai nobil sau mai genial decât a renaşte conştiinţa naţională prin cultură. Nu secularizarea ne face mai bogaţi sau mai buni, progresul vine din interior, aşa că hrana spirituală dată din plin copiilor naţiunii va reînvia geniul Sarmisegetuzei, al Sfinxului, şi Phoenix va creşte în cer a lui aripe.  
 
Cercurile intelectuale pe care le-am frecventat în ultima parte a vieţii, au descoperit că singura metodă de a renaşte spiritul unei naţiuni este prin aducerea unor modele de inspiraţie în conştiinţa tinerelor generaţii. Blaga a mâncat macaroane stricate, Eminescu a mers şi desculţ prin ţară, Brâncuşi a emigrat la Paris cu o geantă, şi toate astea ca să demonstreze că adevărata bogăţie spirituală are alte dimensiuni faţă de ceea ce numim noul bunăstare. Oare am preschimbat noi dulceaţa sufletului omenesc pe demonul secularizării mondiale, unde banul e singurul Dumnezeu şi omul e doar un produs spre a produce. Am intrat în sclavia obiectelor ce nu ne pot hrăni sufletul.  
 
„Vama pe care cer” (Iosif Popa)  
 
Un altul, înaintea mea, cel mai mare mecena al românilor din toate timpurile, Emanuil Gojdu, parcă un nume predestinat (Emanuil – mântuitorul), şi-a lăsat averea tocmai pentru a avea un fond material susţinerii acestei renaşteri prin cultură a tărâmului neînfricaţilor traci, a „barbarilor” ce îngrozeau imperiul Roman prin cruzimea cu care îşi apărau ţară. Trădătorii de mamă şi de patrie au înstrăinat nu averea Gojdu ci întregul curent cultural prin formarea de noi Luceferi ai culturii româneşti. Nebuni şi criminali totodată, aceşti uzurpatori de ţara ar trebui declaraţi prin vot cultural „persona non grata” şi trimişi în exil ca trădători de ţară.  
 
Las ca o datorie morală unei rude apropiate, publicare post mortem a unui număr de 9 articole, considerând fiecare articol vama către al nouălea cer.  
---------------------------------------------------  
Prof. Iosif POPA  
Oradea, 2012  
 
cf. 14 iulie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Iosif Popa - TESTAMENT SPIRITUAL POST MORTEM (1) / Iosif Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1293, Anul IV, 16 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Iosif Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Iosif Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!